Weekendje weg in Antwerpen

Vlaanderen Vakantieland 28 juni 2021

Diamantstad, mode- en shoppingstad, cultuurstad, koekenstad, havenstad … het eigenzinnige en flamboyante Antwerpen is een stad met vele gezichten. Een metropool die zich vlot laat vergelijken met Berlijn, Londen of Parijs. En dan hebben we het nog niet gehad over het bruisende nachtleven en het rijke gastronomische aanbod. Onweerstaanbaar, die lichtjes van de Schelde.

Wat kan je doen in Antwerpen?

 1. Bezienswaardigheden in Antwerpen
 2. Wijken in Antwerpen
 3. Shoppen in Antwerpen
 4. Wandelen en Fietsen in Antwerpen
 5. Evenementen in Antwerpen
 6. Restaurants en bars in Antwerpen
 7. Musea in Antwerpen
 8. Logeren in Antwerpen
 9. Meer inspiratie?

Bezienswaardigheden in Antwerpen

Met haar rijke geschiedenis en open blik op de toekomst, rijgt Antwerpen de must-sees aan elkaar. Mis deze iconen alvast niet:

1. MAS

Aan het MAS of het Museum aan de Stroom ontmoeten de stad en de haven elkaar. Het prachtige architecturale gebouw huisvest een eigenzinnige collectie verhalen en kunstwerken.

2. Grote Markt

De Grote Markt in Antwerpen is de ideale start van je verkenning van de stad. Bewonder de prachtige historische gebouwen waaronder het stadhuis in renaissancestijl, dat gebouwd is tussen 1561 en 1564.

Grote%20Markt%20in%20Antwerpen%20met%20zicht%20op%20de%20kathedraal
Grote Markt in Antwerpen - © SigridSpinnox.com voor Stad Antwerpen

3. Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal

Met zijn 123 meter hoge toren is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal het grootste gotische bouwwerk van de Benelux. De kathedraal is een schatkamer van kunstwerken van onder andere Rubens.

3. Park Spoor Noord

Opgelet kinderpret! Dit heerlijke park is bezaaid met speeltuinen, een spectaculaire BMX- en skatebowl en twee heerlijke waterspeeltuinen. Of zoek de vakantiesfeer op in de shelter met tijdelijk zomerterras van bar Cargo.

Mensen%20wandelen%20in%20Park%20Spoor%20Noord%20tijdens%20een%20zomerse%20dag
Park Spoor Noord is ideaal voor een zomerse wandeling - © Victoriano Moreno voor Stad Antwerpen

4. ZOO Antwerpen

Een van de oudste en beroemdste dierentuin in Europa, vlak naast het Centraal Station van Antwerpen. Reserveer voor je bezoek zeker een halve dag, want je komt hier ogen tekort.

5. Red Star Line

De Red Star Line bracht tussen 1873 en 1935 twee miljoen mensen van Antwerpen naar New York. In het gelijknamige museum ontdek je het verhaal van deze gelukzoekers.

Red Star Line in Antwerpen - © Dave Van Laere voor Stad Antwerpen

Wijken in Antwerpen

Antwerpen is big. Maar ook knus. De metropool telt liefst 8 toeristische wijken met elk hun eigen couleur locale. Ze liggen allemaal naast elkaar en zijn gemakkelijk te voet of met de tram te bereiken.

 1. Historisch centrum
 2. Sint-Andries
 3. Schipperskwartier
 4. Het Zuid
 5. Eilandje
 6. Zurenborg
 7. Linkeroever
 8. Nieuw Zuid

Daarnaast zijn ook het Centraal Station en de Theaterbuurt de moeite om eens te bezoeken.

Shoppen in Antwerpen

In een bruisende modestad vind je natuurlijk de beste shopadresjes. Wandel rond en laat je verrassen door de etalages van de grote merken. Of shop bij jonge ontwerpers. Charme voor tien. Antwerpen bestaat uit verschillende winkelzones

Wandelen en fietsen in Antwerpen

Wil je graag de stad en de omgeving te voet of met de fiets verkennen? Kies een thema en de route voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Alle routes zijn beschikbaar bij de toeristische balies in het Centraal Station of op de Grote Markt.

Wandelroutes

 1. Expeditie A (3 of 5 km)
 2. Zurenborg: een reis door de tijd (1,9 km)
 3. Historisch Antwerpen (6,5 km)
 4. Smakelijke wandelingen (keuze uit 6 wandelingen)

Fietsen

 1. Architectuurroute (30 km)
 2. Urban Jungle fietsroute 
 3. Fietsen naar Antwerpen

Evenementen

Van Jazz Middelheim tot de enige echte Zomer van Antwerpen: de stad aan de Schelde ontvangt je met open armen. Relax en stay tuned.

 1. Smaakmeesters, culinair festival
 2. Antwerp 10 Miles
 3. Winter in Antwerpen
 4. Zomer van Antwerpen
 5. Jazz Middelheim
 6. Bollekesfeest

Restaurants en bars in Antwerpen

Antwerpen en gastronomie, dat zijn twee handen op één gezellige buik. Trendy bars, gereputeerde toprestaurants, authentieke bruine kroegen … You name it, Antwerpen heeft het. Aan jou om ervan te genieten.

Culinaire Restaurants

Antwerpen telt heel wat sterrenchefs die voor jou de pannen van het dak koken. Innovatie, creatie, talent en vakmanschap zijn dé ingrediënten in hun keuken.

Voor elke smaak

In een havenstad komen vele culturen samen en dat proef je op je bord. Arabische, Afrikaanse, Indische, Chinese, Joodse restaurants … geniet ten volle!

Eten en drinken in Antwerpen >

Vegetarische restaurants

Zonder vis of vlees, en toch bomvol smaak? Deze restaurants bewijzen dat het kan.

9x heerlijk vegetarisch in Antwerpen >

Koffiebars

Koffie is aan een echte revival bezig. Wat dacht je van een iced cappuccino, een latte frappé of een espresso tonic? Op warme zomerdagen zit je goed bij deze barista’s.

Onze 10 aanraders

 1. Kolonel Koffie
 2. Caffènation
 3. Normo
 4. Cuperus
 5. Mokkakapot
 6. Me & my monkey
 7. Black & Yellow Coffee Bar
 8. Snackbar koffie
 9. Barnini
 10. Caffe Mundi

Stadsbrouwerij De Koninck

Wat zou Antwerpen zonder ‘het Bolleke’ zijn? Brouwerij De Koninck, de oudste stadsbrouwerij van de stad, herbergt ook een bierbelevingscentrum, met aangrenzend culinair ministadje, waar je kan proeven en kopen.

Musea in Antwerpen

Van kunst, mode, fotografie tot chocolade: waar je passie ook ligt, je vindt er een museum over in Antwerpen.

 1. DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver
 2. Chocolate Nation, ideaal voor kinderen
 3. MAS, Museum aan de Stroom
 4. Red Star Line Museum
 5. Rubenshuis
 6. Museum Plantin Moretus
 7. Museum Mayer Van Den Bergh
 8. Maagdenhuis
 9. Snijders&Rockoxhuis
 10. M KHKA, Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen
 11. FOMU, Fotomuseum
 12. Museum De Reede
 13. Museum Vleeshuis
 14. Modemoseum Momu

Tip: Met de Antwerp City Pass krijg je toegang tot verschillende musea, historische kerken en attracties in Antwerpen, reis je gratis door de stad met het openbaar vervoer van De Lijn, ontvang je een gratis gids met info over Antwerpen, krijg je een korting op sightseeingtours, rondvaarten, souvenirs en meer.

Logeren in Antwerpen

Op citytrip met z'n tweetjes, met de kinderen of in een grotere groep? Je vindt in de stad een ruim aanbod van logiesmogelijkheden op maat van je gezelschap. Van een huiselijke B&B over een stijlvol hotel tot een ruime vakantiewoning. Kijk voor het volledige aanbod op de website van Vlaanderen Vakantieland en boek je logies door rechtstreeks zelf bij de logies te reserveren.

Kindvriendelijk logeren

Bezoek je Antwerpen met de familie of een groep vrienden? Dit zijn onze aanraders.

Onze aanraders

Logeren met een groep

Is 'je leeft maar één keer' jouw motto, en wil je je eens goed laten verwennen? Deze exclusieve adresjes zijn warm aanbevolen.

Logeren met dat tikkeltje extra

Is 'je leeft maar één keer' jouw motto, en wil je je eens goed laten verwennen? Deze exclusieve adresjes zijn warm aanbevolen.

Logeren in (en nabij) Antwerpen

Kies je ideale verblijfsaccommodatie in en rond Antwerpen.

Meer inspiratie?

Architecturale parels, gerenommeerde musea, hippe eetadresjes en een vleugje groen. Je hebt hier een voorproefje gekregen van wat je mag verwachten van je citytrip aan Antwerpen. Wil je je bezoek in detail plannen of zoek je meer info? Check deze extra tips