Vlotjes over de rivier: verken Vlaanderen over water

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 18 juni 2021

Natuurgebied of stad: een stukje water maakt alles een pak idyllischer. En het wordt nog beter, en spannender, als je er via dat water op verkenning kan. Kajak, cruise, SUP of vaar dwars door Vlaanderen!

DCIM/101MEDIA/DJI_0085.JPG
(c) With Kids On The Road - Rivierpark Maasvallei

De Maas vormt 40 kilometer lang een natuurlijke grens tussen België en Nederland. Langs de oevers ligt RivierPark Maasvallei, een grensoverschrijdend landschapspark van 15 000 hectare prachtige natuur. Het netwerk van rivierarmen en plassen is niet alleen een toevluchtsoord voor trekvogels, ook voor kajakkers is het gebied een ware trekpleister geworden. Je kan er een kajak of kano huren en kiezen uit tochten van 9 tot 21 km, met verschillende vertrek- en aankomstlocaties.

In Dilsen-Stokkem en in Ophoven kan je bovendien geruisloze elektrisch aangedreven bootjes reserveren. Ze zijn makkelijk zelf te besturen, zonder vaarbewijs. Zie je het liever iets grootser? Er worden ook rondvaarten over de Maas(plassen) georganiseerd.

Nog meer nattigheid: De Dommel stroomt eveneens door zowel Belgisch als Nederlands grondgebied. Het mooiste stuk, tussen Neerpelt en Valkenswaard, kan je afleggen per kano of kajak. Zo doorkruis je in drie uur tijd twee prachtige natuurgebieden. Uitrusten (of picknicken) kan onderweg op verschillende stopplaatsen met aanlegsteiger.

Dommelafvaart in Kano - (c) Neerpeltse Watersportclub

In de bedboot: blijf ineens logeren in RivierPark Maasvallei. Bij Botel Ophoven slaap je namelijk op het water van Maasplas De Spaanjerd. Bij de ecologische B&B hoort fietscafé/restaurant On The Rocks dat lokale producten serveert.

Extra inspiratie: waterskiën, zeilen of wakeboarden? Het kan allemaal in waterparadijs Limburg. Ontdek er onder anderede zes hippe trips voor kleine waterratten.

Tolhuis en sluis incluis

In de zeventiende eeuw werden de kanalen Gent-Oostende en Oudenburg-Nieuwpoort gegraven. Op de plek waar beide waterwegen samenkomen, ligt Plassendale. Het gehucht is dan ook vooral bekend om z’n pittoreske oude sluizen. Langs het jaagpad van Plassendale naar Brugge stuit je op 't Spaans Tolhuis. Het onooglijke witte huisje was ooit de poort tot een pront fort dat de oude sluis bewaakte. Doorheen de geschiedenis diende het onder meer als lokaal voor Spaanse soldaten, tolkantoor, herberg en sasmeestershuis.

Spaans Tolhuis - (c) Jan D’hondt

De (zeer grondige) restauratie van het beschermde stadszicht is nog niet afgerond maar de grote tuin is nu al een favoriete pitstop langs het water. Fietsers, wandelaars en vaarlustigen kunnen er op adem komen met een drankje of snack op een van de mooiste plekjes in de polders. ‘s Zomer kan je bij 't Spaans Tolhuis suppen en kajakken op het kanaal.

Spaans Tolhuis - (c) Jan D’Hondt

Nog meer nattigheid: de oude kanaalarm Beernem van het kanaal Brugge-Gent leent zich uitstekend voor watersport. Daar zet De Kijkuit je op weg voor een kajaktocht tussen Beernem en Brugge of Moerbrugge. Vanaf 26 juni kan je bovendien een plons wagen in de Brugse reitjes: de Coupure is dan tussen 13 en 20u. open voor oeverloos zwemplezier.

In de bedboot: Bij Glamping Universe zit je goed voor nog meer waterpret. Je kan er ontspannen in de jacuzzi of rond het nabijgelegen meer in Natuurreservaat 'De Hoge Dijken'.

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Laat je Leie

De Leie vertrekt in het Noord-Franse Lisbourg en mondt in Gent uit in de Schelde. Onderweg doet ze heel wat historische plekken aan. De rivier speelt trouwens ook zelf een belangrijke rol in de geschiedenis, niet alleen voor transport maar bijvoorbeeld ook voor de vlasindustrie.

Varen op de Leie

Combineer je graag cultuurgeschiedenis met mooie natuur? Ga dan aan boord voor een cruise vanuit Gent en terug, via Afsnee, Sint-Martens-Latem en Baarle. Een andere optie is een eigen bootje, al dan niet met schipper. Je vaart door de mooie omgeving tussen Deinze en Gent met meerdere stops onderweg. Meer af en toe aan voor wat sightseeing of zet voet aan wal op een van de heerlijke terrasjes langs het water.

Nog meer nattigheid: check de avontuurlijke hotspot Transfo, aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Neem er een frisse duik in de oude stookolietank van een voormalige elektriciteitscentrale - nu duiktank. Daarnaast verhuren ze er onder andere ook kajaks.

Duiktank Transfo

In de bedboot: bij Leiekamper Waregem parkeer je je camper aan een brug over de Leie. Van daar is het gewoon de trap op naar het centrum van Sint-Eloois-Vijve.

Extra inspiratie: er zijn talloze fijne plekken om aan te meren aan de Leie. Maak alvast je wishlist.

Dijle- en Demervallei: 2-in-1

Platbodems zijn vaartuigen die vroeger over de Demer werden getrokken, volgeladen met - onder meer - hooi. Ze dienden als tijdelijke stockeerruimte tot de goederen met paard en kar naar de steden gingen. In Zichem ligt er nu opnieuw zo’n authentieke negentiende-eeuwse platboot voor anker. Het is een van de vijf unieke Demertrefplaatsen waar je kan genieten van het landschap (en een picknick) bij de Demer.

Demerbaken Langsdorp - (c) Lander Loeckx

Het écht goede nieuws is dat je sinds kort ook zelf de Demer kan afvaren via het nieuwe kano- en kajak- (of SUP-) netwerk. De Peddelroute Demer loopt van Diest tot Werchter via Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar. Je kan starten, stoppen of pauzeren op verschillende spots. Onderweg kruis je zowel natuurgebieden als culturele monumenten.

Nog meer nattigheid: dol op de Dijle- en Demervallei? De Dijle is natuurlijk ook lekker bevaarbaar… Leuven Floats stuurt je met een kano, vlot of SUP de Dijle op. Ook The Shelter organiseert afvaarten, op Demer en Dijle.

(c) The Shelter

In de bedboot: Provinciedomein Halve Maan Diest staat eerst en vooral voor waterpret. Er zijn bovendien twee trekkershutten en vier camperspots voor wie langer wil blijven.

Extra inspiratie: kies uit heel veel ideeën voor een gezinsvakantie vol waterpret.

Op en rond de Schelde

De Schelde ontspringt in het Noord-Franse dorpje Gouy, maar is het best gekend als de stroom die al eeuwenlang goederen van over de hele wereld richting Antwerpen stuwt. De Scheldestad is echter niet de enige trekpleister op het traject van de rivier. De Waterbus brengt je makkelijk (en fileloos) van Lillo naar Hemiksem, en elke stop ertussen. Exploreer zeker ook de bijzondere biotoop van natuurgebied Rivierpark Scheldevallei vanop het water. Of neem de boot om langs de parels van Scheldeland te cruisen.

Heb je de smaak te pakken van het citytrippen op het water? In Lier kan je gaan peddelsurfen op de Binnennete, van het stadspark tot aan de Aragonbrug. Zo beleef je de pittoreske Zimmerstad eens op een originele, actieve manier. In Mechelen dobber je dan weer in het kabbelende water van de Binnendijle met een packraft.

Nog meer nattigheid: kajak 25 kilometer lang door de Kempen over de Kleine Nete. Je start bij de Watermolen in Retie en peddelt, langs kinderboerderij Ark van Noë en Bobbejaanland in Lichtaart, tot aan de Watermolen van Grobbendonk.

Vlotjes genieten? Dat doe je in het Waasland op een drijvend terras, aangedreven door een fluistermotor.

In de bedboot: bij Camping Campinastrand in Dessel kampeer je aan de rand van een groot natuurgebied met zicht op een van de vele zwem- en visvijvers in het park. 

 

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk.