Wilde en stille waters: waterpret met het hele gezin in Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Van de Grensmaas tot de Westhoek: in heel Vlaanderen kan je waterpret met het hele gezin beleven op kleine rivieren of stadskanalen. Huur een kano, kajak of SUP en waag je op stille of wilde waters. Op naar Canada in de Kempen en Venetië in Vlaams-Brabant!

Kanovaren op de Kleine Nete

Vlaanderen heeft twee officiële kajakroutes. Vergelijk ze gerust met de fiets- en wandelroutenetwerken. Maar vervang de knooppunten door genummerde aanmeersteigers. Infoborden met weetjes over fauna en flora zijn naar het water gekeerd. In de Kempen kan je zo 25 km peddelen op de Kleine Nete. Huur je kano of kajak bij het startpunt in Retie en laat je meedrijven met de rivier. Het eindpunt van de route ligt in Grobbendonk, maar je kan na 6 km al aan wal gaan bij de watermolen van Kasterlee en na 12 km bij de steiger van Bobbejaanland. De Kleine Nete heeft een gezapig ritme en versnelt af en toe bij historische watermolens. In de groene riviervallei waan je je alleen op de wereld. Net Canada, maar zonder zalmen en beren. Ideaal dus voor een dagje waterpret met het hele gezin.

Waterpret met het hele gezin in Leuven

De andere kajakroute volgt de Dijle van Huldenberg naar Haacht (34 km) via Leuven. Klaar voor een onvergetelijk avontuur met het gezin? Huur dan Canadese kano’s bij The Shelter in Korbeek-Dijle en vaar dwars door de stad! Onderweg wachten spannende hindernissen: stroomversnellingen in het Kasteelpark Arenberg, stuwen en nauwe doorgangen bij het Groot Begijnhof en tot slot de duistere, lange tunnel onder de brouwerij van Stella Artois. The Shelter organiseert de tocht onder begeleiding voor groepen van tien personen. Eén zaterdag per maand kan je individueel aansluiten. Kinderen kunnen mee vanaf zeven jaar.

Suppen met de kinderen in Mechelen

Ook Mechelen moet je beslist eens van op het water bekijken. Huur een stand up paddle board bij Benny’s SUP School en roei rechtopstaand langs prachtige historische monumenten. Kinderen tot acht jaar mogen bij jou op de plank. Zelfs honden houden van suppen. En jij waant je op de mooiste plekjes haast in Venetië. Hetzelfde effect heb je in Leuven. Zin om nog langer van deze steden te genieten? Martin's Patershof ligt midden in het historisch stadscentrum van Mechelen. In Leuven huist Hotel The Lodge in de historische hoeve van het Kasteel van Arenberg, waar je met de kano voorbijvaart.

Kajakken op de Grensmaas

De Grensmaas slingert vrij en vrolijk door het Rivierpark Maasvallei. In de winter zwelt de rivier aan, maar in de zomer zakt het waterpeil zo laag dat er grindstrandjes ontstaan. Huur je kano, kajak of raft bij Kajak Maasland in Kotem aan de Maas en roei naar het veerpontje van Meeswijk. Wat de Grensmaas zo geschikt maakt voor waterpret met het hele gezin? Het heldere water, kleine stroomversnellingen, Gallowayrunderen en Konikpaarden op de oevers en grindstrandjes waar je een picknickpauze kan houden.

Waterpret in de wilde Westhoek

Vergeet je verrekijker niet wanneer je gaat varen op de IJzer. De rivier stroomt door de ongerepte polders van de Westhoek. Bij Buitenbeentje in Diksmuide kan je tijdens de zomervakantie kajaks huren om dit stukje wildernis van bij ons te verkennen. Geniet van de stilte en hou de oevers in de gaten. In de rietkragen loeren ijsvogels en zilverreigers op hun prooi. Op de site van Toerisme Westhoek ontdek je nog meer waterplezier!

Beeld: © Toerisme Provincie Antwerpen