Toscanegevoel in het Pajottenland

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 15 april 2022

Om het Pajottenland uitgebreid te verkennen, doet Jelle Mels een beroep op presentator en cultuurminnaar Thomas Vanderveken. Met een e-scooter glijden ze door het glooiende landschap van Pieter Bruegel. Ze werken zich helemaal in in het productieproces van streekbieren lambiek en geuze. Alles voor de job. En tot slot laten ze zich onderdompelen in een 19e-eeuwse setting boordevol luxe en muziek.

Aflevering 3: zaterdag 16 april 2022

  • Bruegelen met de brommer
  • Bier brouwen bij Boon
  • Bed & Breakfast in palazzo-stijl

 

afl3_bruegel.jpeg
Bruegelroute met een e-scooter - Aflevering: 3

In Gaasbeek flitsen Jelle en Thomas zichzelf terug naar de tijd van kunstschilder Pieter Bruegel de Oude. En omdat de twee niet vies zijn van een anachronisme doen ze dat op een elektrische scooter. De Bruegelroute leidt hen door het glooiende landschap van het Pajottenland, waar ze meerdere reproducties tegenkomen van het werk van de wereldbefaamde schilder. Stoppen doen ze onder meer bij de kerk van Sint-Anna-Pede in Dilbeek die meer dan 450 jaar geleden al het decor vormde voor een werk van Bruegel en nu nog steeds een plaatje is. Maar ook de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede staat garant voor een idyllische stopplek om even stil te staan bij de fantastische landschappen die Bruegel zo typeerden.

Meer kunstroutes?

  • Een bezoek aan Mechelen met nét dat likje extra? Daarvoor download je heel eenvoudig de Visit Mechelen-app. Een fiets- of wandelroute stuurt je langs de waanzinnige gevels van Mechelen Muurt, een project waarbij kunstenaars uit binnen- en buitenland hun verfbommen richtten op Mechelse gebouwen. Met werken van curator Gijs Vanhee, maar ook Smates, Mark Goss en El Tipo.
  • Wist je dat Gentenaar Maurice Maeterlinck in 1911 de Nobelprijs Literatuur in de wacht sleepte? Iets wat geen enkele Belg hem ooit nadeed. Tijdens de Maeterlinckwandeling treed je in zijn voetsporen en ontdek je twaalf bijzondere plekken in de stad Gent.
  • In Hasselt neemt de blikverruimende KunstRoute je mee naar plekken die ook internationaal hoge ogen gooien. Dankzij de drie verschillende thema’s - street art, beeldende kunst en illustraties - zit er altijd wat tussen naar jouw smaak. Met werken van ronkende namen als Panamarenko, ROA, Carll Cneut en Guillaume Bijl.

 

afl3_geuze.jpeg?h=d1cb525d&itok=SnVU8og6
Bezoek aan Brouwerij Boon - Aflevering: 3

Wie het Pajottenland bezoekt, kan hét bekendste streekproduct niet negeren. “Breng een bezoek aan een brouwerij van lambiek en geuze”, is dan ook een duidelijke leuze. En zo belanden Thomas en Jelle in Lembeek voor een bezoek aan Brouwerij Boon. Het familiebedrijf werd 45 jaar geleden opgericht door vader Frank Boon en ondertussen geleid door zijn zonen Jos en Karel bij wie het bier met de paplepel werd ingegeven.

Thomas en Jelle krijgen een persoonlijke rondleiding. Ze proeven lambiek van verschillende leeftijden tot het uiteindelijke product, de geuze. Het Pajottenland in een glas: de twee zijn meteen verkocht.

Meer lekkere inspiratie?

  • Met vijfendertig miljoen kilo geteelde vruchten per jaar, werpt Hoogstraten zich op als het absolute mekka van de aardbei in ons land. Dankzij de Aardbeienroute kan je ook vanop de fiets genieten van al dat fraais. Terwijl de weidse landschappen van het idyllische riviertje de Mark aan je voorbijgaan, kruis je ongemerkt twee keer de grens met Nederland. Aan lieflijke picknickplekken onderweg geen gebrek, al kan je je appetijt natuurlijk ook concentreren op een portie werelderfgoed met een pittig streekbiertje, in het historisch centrum van Hoogstraten.
  • Je eigen kaas de ruimte inzenden? Het lukte de Roeselaarse kaasmakerij ’t Groendal met hun Brokkeloud Roeselare, een harde kaassoort die zo’n 18 maanden rijpt. Een periode die ruimschoots volstaat als voorbereiding op een ruimtemissie, zo blijkt. Amerikaans astronaute Shannon Walker outte zich namelijk als een ware liefhebber en liet een blok kaas leveren op haar werkplek: het internationale ruimtestation ISS.
  • Begin vorige eeuw was de productie van fruitstroop een belangrijke nijverheid in de Limburgse fruitstreek. Op een knappe industrieel archeologische site in Borgloon leer je de oude geheimen kennen van stroopfabricatie, én kan je proefondervindelijk vaststellen waar de Lonenaren hun bijnaam ‘strooplekkers’ vandaan halen. Reserveer een bezoek aan het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek voor jong en oud.

Logeren in een muzikale B&B: het kan! Maar ook voor wie graag overnacht tussen de kunstwerken of houdt van streekproducten bij het ontbijt, hebben we een uitgebreid logiesaanbod.

 

afl3_villa_servais.jpeg?h=d1cb525d&itok=3YZZ1rS1
Slapen in historische grandeur - Aflevering: 3

Cellist en componist François Servais is één van de bekendste Hallenaren uit de geschiedenis.  Zijn standbeeld prijkt op de Grote Markt van Halle, maar mogelijk nog imposanter is de statige woning die hij er liet bouwen halverwege de 19de eeuw. Villa Servais: een  glorieuze villa met de allures van een Toscaans palazzo.

De villa heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Na de dood van Servais deed ze onder meer dienst als soldatenkwartier, rijkswachterswoning en school. Daarna stond de woning veertig jaar leeg, tot Geert en zijn vrouw Maud er na een grondige renovatie een bed & breakfast openden. Thomas en Jelle worden rondgeleid door de enthousiaste gastheer en sluiten af in de Japanse kamer waar een oogstrelende high tea hen staat op te wachten. Verrukkelijk nieuws, want al dat lekkers staat ook op jou te wachten in de tearoom die voor iedereen toegankelijk is.

Meer muzikale logies?

  • In de gerenoveerde vleugel van het voormalige klooster van de Zwartzusters van Lier, huist Cultuurhostel Bed Muzet. Het hostel ligt pal in het centrum en maakt deel uit van de cultuurcampus Lier. Muziekfan, professionele solist, of op doortocht met je groep? Iedereen is welkom om mee te genieten van de bijzondere accommodatie met rustgevende binnentuin.
  • Zet je vetkuif alvast overeind, want bij B&Barber in Borgloon vind je het allemaal. Mannen laten zich hier onder handen nemen in een barbershop die de jaren ‘40 en ‘50 terug tot leven brengt. Maar ook in de bar en het gastenverblijf zet je een stap terug in de tijd, toen boogie, rock-'n-roll en crooners nog krachtig door de jukebox knalden.
  • Met een pianowinkel en zelfs een kleine concertzaal onder hetzelfde dak, ademt B&B Kwaadham 52 muziek en cultuur. Hier geniet je van tijdloze klasse en een gezellige binnentuin in het centrum van de stad. Piano spelen op hotel? Voor één keer stoort het de buren niet, meer zelfs: meerdere pianosalons nodigen je uit om je virtuoze zelf te spelen.

 

afl3_soegesties_pajottenland.jpeg?h=d1cb525d&itok=rvLnDX3J
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 3
  • Soe maakt een huifkartocht in Vollezele en kan daarvoor rekenen op de bereidwillige medewerking van Brabantse trekpaarden Gitte en Vero. Wil je alles weten over dit cultureel erfgoed? Spring dan zeker eens binnen in het Museum van het Belgisch trekpaard.
  • Ooit gehoord van een koehoornviool? In het Volksinstrumentenmuseum in Gooik leer je alles over de eindeloze creativiteit van muzikanten. Bovendien kan je zelf aan de slag om muziek te halen uit een wortel.
  • Eindigen doet Soe in Tollembeek bij zijn bekende inwoner Urbanus.

 

Op vakantie in het Pajottenland

Op zoek naar een verblijf voor een meerdaagse ontdekkingstocht in het Pajottenland?

Vlaanderen Vakantieland is te bekijken op VRT MAX.