Wijn, mijn, natuurdomein: op naar het Maasland

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 29 april 2022

Op de eigenzinnigheid van de Maas staan geen grenzen, zo steken Maaslandtoeristen geregeld haast ongemerkt de Nederlandse grens over. Voor Laura en haar gelegenheidsgast, presentator Dieter Coppens, valt er evenwel meer dan genoeg te ontdekken bij ons in Vlaanderen. Ze trekken stevige stappers aan voor een wandeling door natuurgebied Bergerven, genieten van een verfrissend glaasje wijn aan de oevers van de Maas en ontdekken hoe mijnwerkers hier vroeger leefden.

Aflevering 5: zaterdag 30 april 2022

 • Op natuurverkenning tussen Dilsen en Maaseik
 • Witte wijn uit de Maasvallei
 • Bezoek aan de Tuinwijk in Eisden

 

Bergerven.jpeg?h=d1cb525d&itok=48tPu7em
Wandeling in natuurgebied Bergerven - Aflevering: 5

Een fikse regenbui houdt Dieter en Laura niet tegen om natuurgebied Bergerven, tussen Dilsen en Maaseik, in te trekken. Natuurgids Jean Dreessen weet alles over het verleden van het gebied. Een verleden dat sterk in het teken staat van de opkomst van de mijnbouw. Ook de sporen van grindontginning zijn nog duidelijk te zien, maar ondertussen is de natuur er aan een ware comeback bezig. Heel wat vogels, maar ook Galloway-runderen en Konikpaarden zorgen er zowel voor prachtige taferelen als voor een kortpittig gegraasd grasland.

Verschillende wandelroutes laten je kennismaken met dit uitgestrekt stuk natuur.

Meer natuurgebieden?

 • In het Prinsenpark in Retie word je altijd koninklijk ontvangen. Reden genoeg om met een hele bende richting Retie te trekken!
 • Met zijn 9 km wandelpaden is natuurreservaat Doode Bemde in Neerijse niet enkel een heel toegankelijk natuurgebied, maar ook het meest waardevolle van de Dijlevallei. Een mozaïek van populieren- en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten: de Dijle vindt er meanderend haar weg, net als jij dankzij deze uitgestippelde wandelroute van net geen 6 km.
 • Op een boogscheut van het centrum van Mechelen ligt het Mechels Broek, een lint van natuurgebieden waar niet alleen vogelliefhebbers hun hart ophalen. Galloway-runderen grazen er de weilanden tot een sappig groen lapjesdeken. In Den Battelaer, het oude overstromingsgebied tussen het kanaal Leuven-Dijle en de Zenne vinden tal van planten en dieren een heerlijk rustige, idyllische thuis.

 

Plan je eigen trip naar het Maasland

Logeren op een filmset: het kan! Maar ook voor wie graag wakker wordt te midden van een wijndomein, hebben we een uitgebreid logiesaanbod.

 

 

wijndomein.jpeg?h=d1cb525d&itok=w5jmnZ6J
Maaslandse wijn proeven - Aflevering: 5

De Limburgse Maasvallei is een ideale plek om wijn te verbouwen want het is één van de droogste en zonnigste regio’s van Vlaanderen. Wijndomeintje doen? Dat hoeft Laura Dieter geen twee keer te vragen. Vlakbij het historisch centrum van Dilsen brengt ons tweetal een bezoek aan Wijndomein Thilesna, waar wijnboer Johan Jacobs met plezier zijn kennis etaleert. Een bezoek aan het wijndomein, met aansluitend een degustatie boek je heel eenvoudig zelf, via de website.

Meer wijndomeinen?

 • Het Hageland is één van de sterkst groeiende wijngebieden in Vlaanderen. Intussen zijn er bijna 30 wijnbouwers actief. De bekendste bij het grote publiek is ongetwijfeld de Petrushoeve in Bekkevoort, decor voor het wijndomein van Roza en Waldek uit Thuis. Overnachten als was je leven een soap? Ook dat kan, want van april tot september huur je er een gezellige barrel.
 • Een weerman met goesting. Zo kunnen we Bram Verbruggen perfect omschrijven. Als één van de Hagelandse wijnambassadeurs heeft hij de smaak van de streek te pakken. Onlangs startte hij zelf een wijngaard waarvan hij over twee jaar de vruchten hoopt te kunnen plukken. Verken zelf de prachtige Demervallei aan de hand van Brams insider-tips!
 • Wijnbouwers Dirk en Patricia nodigen je uit op het eeuwenoude Ravensteindomein. Tijdens de Ravenstein Winetrail kies je voor een wandeling van 6 of 10 km langsheen de glooiingen van de Amerikaberg en de Leiestreek. Wie dwars door de wijngaarden wandelt, kan niet anders dan proeven natuurlijk. Ook na de inspanning, wordt je opgewacht met een Ravenstein-wijntje en kan je smullen van lekkers vanop de barbecue.

 

Tuinwijk%20Eisden.jpeg?h=d1cb525d&itok=D9i-ohzO
Het leven van een mijnwerker - Aflevering: 5

In Limburg zijn er heel wat plaatsen die herinneren aan het mijnverleden. Zo ook in Eisden (Maasmechelen). Vlakbij Terhills ligt Eisden-Tuinwijk, een cité opgericht door de mijnmaatschappij, waar mijnwerkers woonden met hun gezin. Dieter en Laura krijgen er een bevlogen rondleiding van de 86-jarige Jan Kolbacher die er al zijn hele leven woont. Van prachtige landhuizen met grote parktuinen, tot logementshuizen - mét café - voor alleenstaande arbeiders. Jan heeft bij haast elk gebouw een treffend verhaal.

Kers op de taart is het Museum van de Mijnwerkerswoning, een ware tijdsmachine waarin het leven van de mijnwerkers toén bijzonder tastbaar wordt. Komt het interieur je bekend voor? Da’s geen toeval. Stijn Coninx gebruikte het huis eerder als setlocatie voor zijn film Marina, over het leven van Rocco Granata.

Trek je zelf graag eens door de tuinwijk met een gids? Vergeet dan niet te reserveren.

Meer filmlocaties?

 • Aardappelteler Jos en zijn zoon Steven die een cannabisplantage starten om het hoofd boven water te houden. Hoewel de personages fictief zijn, zijn de locaties van Eigen Kweek dat allerminst. Wil je de filmlocaties wel eens in het echt zien? Trek dan met de Eigen Kweek-gids door het mooie Heuvelland, de familie Welvaert achterna.
 • Geïnspireerd geraken door de dromerige setlocatie van een tv-programma, daarop rust in elk geval geen taboe. Zo kan je de net als Philippe Geubels en zijn gasten genieten van pure vakantie in de Westhoek. Een ritje op de zetellift, snorren met de scooter of de streek verkennen vanop het water of de ‘billenkar’: alle Taboe-tips werden verzameld in één handig overzicht!
 • In de ban van misdaadkomedie In Bruges? Benieuwd naar de majestueuze Brugse locaties uit de dramaserie The White Queen, de Bollywood-hit PK of het Zeebrugge van Beau Séjour?
  Wandel of fiets doorheen de verschillende scènes en speel net als Brugge een rol in heel wat bekende films en series. De leukste weetjes over elke filmlocatie vind je terug in bijhorende moviemaps.

 

coPienderoute.jpeg?h=d1cb525d&itok=gs6dbpOz
CoPien de Route - Aflevering: 5

 

 • Met Kajak Maasland van Smeermaas naar Kotem varen? Da’s een stevige work-out. Maar onderweg ook nog eens afval uit de rivier plukken? Dat zijn nog eens karmapunten er bovenop, zoals voor Pien!
 • In Eisden neemt Pien het Kruinenpad, een wandelpad tussen de boomtoppen, op 10 meter hoogte.
 • En ze steekt van wal met een Treigbut vlot voor een back-to-basicsovernachting, maar dan wel avontuurlijk dobberend op het water.

Op zoek naar een verblijf voor een meerdaagse ontdekkingstocht in Maasland? Bekijk dan zeker ons uitgebreid logiesaanbod.