Exotisme in de Limburgse Kempen

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 01 juli 2022

In de laatste aflevering van het huidige tv-seizoen van Vlaanderen Vakantieland, zijn de Limburgse Kempen aan de beurt. Maureen Vanherberghen doorkruist de streek in het gezelschap van volksheld Sergio Quisquater. Samen gaan ze glasblazen met echt Lommels zand, krijgen ze een snelcursus karting op het circuit van Genk en proeven ze Poolse worst en wodka na een welverdiende wandeling in Beringen.

Aflevering 14: zaterdag 2 juli 2022

 • De Lommelse Sahara
 • Karting in Genk
 • Hapjestocht in Beringen

 

Vuurstaaf.jpeg?h=d1cb525d&itok=jqjSAQ_g
Glas blazen met ‘sahara’zand - Aflevering: 14

Niet alleen als toeristische, maar ook als tv-locatie is de Lommelse Sahara razend populair. Logisch ook. Het weidse zicht (beklim zeker ook de Reus van Bosland voor een zicht vanop 30 meter hoogte) en het water maken van dit zand- en duinlandschap in het Limburgse Bosland een haast exotische plek. Toch was zanger en televisiepersoonlijkheid Sergio Quisquater, die zes jaar lang een danscafé uitbaatte in Lommel, hier nog nooit eerder geweest. De reden? Een acuut geval van wandelaversie. Vandaag troont Maureen hem mee, en met succes.

Het fijne Lommelse zand omzetten in prachtig artisanaal glas? Ook daar draait Sergio zijn hand niet voor om. Of juist wel, want ‘blijven draaien’ blijkt één van de hoofdregels te zijn tijdens een bloedhete workshop glasblazen in het GlazenHuis.

Meer strandgevoel in het binnenland?

 • Midden in de bossen van de Antwerpse Kempen in Lille bots je op recreatiedomein De Lilse Bergen. Een groot meer om in te zwemmen, omgeven door strand en naaldbomen. Een vakantieparadijs in Vlaanderen? Zoveel is zeker. Verblijf enkele nachten op de viersterrencamping zodat je uitgebreid de tijd hebt om alle (water)attracties persoonlijk goed te keuren!
 • Ook aan de zwemvijver van De Gavers in Geraardsbergen is het elke dag hoogzomer. Partijtje beachvolleybal, gocarten, kajakken, boogschieten trampolinespringen of lasershooten? Hier valt meer te beleven dan er uren zijn in een dag. Blijven slapen dan maar?
 • Zuiderbad, dat staat voor verfrissende drankjes, beachfood en zomerse vibes. Overdag ontspannen op het strand en een plons nemen in het meer van recreatiedomein Sport Vlaanderen Hofstade. ‘s Avonds met een cocktail in de hand de zon zien ondergaan vanop het strandterras. Deal!

 

Kempen%20karting.jpeg?h=d1cb525d&itok=4nguhdhH
Karting op het circuit van Genk - Aflevering: 14

 

Maureen neemt Sergio mee naar het grootste kartingcircuit van Vlaanderen, in Genk. Hier heeft zelfs wereldkampioen Formule 1 Max Verstappen leren racen. Ook Sergio draaide er zo’n dertig jaar geleden nog mee in de competitie. Die had Maureen niet zien aankomen. Maar geen nood, ook beginners zijn in geen tijd vertrokken dankzij een snelcursus met enkele handige tips voor onderweg.

Kennismaken met deze ‘volkse’ sporten?

 • Wie in het Meetjesland naar krulbollen vraagt, wordt eerder naar de dichtstbijzijnde krulbolbaan verwezen dan naar een kapperszaak. De oude Vlaamse volkssport is er nog bijzonder populair en beleeft in Doornzele opnieuw hoogdagen half augustus. 12 tot 15 augustus staan er in bet teken van dé streeksport met onder meer het kampioenschap van België. Rommelmarkt, folklore, ijs, frieten en een fris bier van brouwerij Van Steenberge maken er een onvergetelijk weekend van.
 • Het moet een ongelofelijke wedstrijd zijn geweest, de ‘Snelkoers van den kilometer’ in Varssenaere op zondag 28 augustus 1902. Voertuigen uit allerlei categorieën bekampten elkaar om als eerste te finishen na een afstand van één kilometer. Om de 120ste verjaardag van deze legendarische autorace te vieren komen de families van de toenmalige deelnemers terug samen, samen met de authentieke voertuigen van weleer. Niet te missen.
 • Weinig meer bijzondere volkssporten dan het in West- en Oost-Vlaanderen nog steeds erg populaire vinkenzetten. Al eeuwenlang schrijven vinkeniers zich in voor een zoektocht naar de beste zangvogel. The Voice voor vogels zeg maar. Zin om het allemaal eens mee te maken vanop de eerste rij? Hou dan zeker de kalender met zettingsdagen in de gaten.

 

Beringen.jpeg?h=d1cb525d&itok=_NbtOc51
Multiculturele hapjestocht in Beringen - Aflevering: 14

Vlakbij be-MINE, de voormalige mijnsite van Beringen, ligt het dorpje Beringen-Mijn, een multiculturele gemeenschap ontstaan uit een gemeenschappelijk mijnverleden.
Gids Patrick neemt Maureen en Sergio mee op een multiculturele hapjestocht. Polen, Turken en Italianen zetten de deuren van hun clubhuis wagenwijd open om het olijke gezelschap te ontvangen met hapjes én drank.
 

Genieten van wereldse smaken?

 • De grootste multiculturele markt van Limburg vind je in Heusden-Zolder. In de schaduw van een oude schachtbok ademt de MijnMarkt ouderwetse gezelligheid. Proeven van het grote exotische aanbod of de scherpe prijzen wordt een heuse daguitstap op deze bijzondere historische locatie.
 • Vietnamese street food, black pudding van artisanale Ierse beenhouwers, de authentieke Italiaanse, Congolese en Marokkaanse keuken,... In de Mechelse Vleeshalle toveren gepassioneerde smaakmakers de heerlijkste gerechten op tafel. Zo werd een monumentale hal waar ooit slagers hun koopwaar aanboden een culinaire hotspot waar je zowel kan eten als winkelen om thuis zelf aan de slag te gaan.
 • Nog meer culinair genot uit alle windstreken vind je in de Langestraat en de Hoogstraat in Brugge. Zin in Spaanse tapas bij Sol Y Sombra, Libanees bij Taboulé of Zuid-Afrikaans bij ‘t Huiskombuis? Je vindt er ook Zuid-Amerikaanse street food, Indisch en Italiaans, en voor wie het echt niet laten kan: Belgische frieten die mee hun plekje opeisen in het eindeloze smaakassortiment.

 

Pien.jpeg?h=d1cb525d&itok=ztzRvufy
 CoPien de Route met Pien Lefranc - Aflevering: 14

Pien waagt zich aan een heuse triatlon, maar dan wel een héél bijzondere.

 • In duik- en snorkelcentrum Todi op de oude mijnsite vn Beringen volgt ze een initiatie tot het elegante waterleven van de zeemeermin. Sierlijk zwemmen met een vissenstaart? Hier kan het!
 • Wist je dat BMX-fanaten ook een eigen circuit in Zolder hebben? Eén van de beste van de wereld nog wel. Pien kent haar vuurdoop.
 • Zwemmen en fietsen? Check. Een laatste spurtje trekt Pien op het blotevoetenpad in Nationaal Park Hoge Kempen in Zutendaal, het eerste en ook langste blotevoetenpad in Vlaanderen.