Wilde wijnontdekkingen in Houwaart

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 30 september 2022

Jelle Mels en Dominique Persoone trekken naar het Hageland op zoek naar kennis en avontuur. Ze gaan op ontdekking in de bakermat van de Belgische wijn, bezoeken een stad der doden en zweven geruisloos door de lucht.

Vlaanderen Vakantieland aflevering 17: zaterdag 1 oktober 2022

 • Op wijnbezoek in Houwaart
 • Een necropolis in Grimde
 • Zweefvliegen in Diest

 

3c14020f-3e60-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Wilde wijnontdekkingen in Houwaart - Aflevering: 17

Na in het buitenland zoveel lof gehoord te hebben over de Belgische wijn, besluit Dominique Persoone er meer over te leren. Jelle neemt hem mee naar de plek waar het allemaal begon: het Hageland. In wijndomein Steenkuyl leren ze van Patrick Nijs hoe de wijn zo natuurlijk mogelijk tot stand komt. Een dorstige les. Gelukkig wordt er ook geproefd. Van de exclusieve ‘Kontreir’ nog wel, normaal enkel verkrijgbaar in gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland.

Meer Vlaamse druivenpracht?

 • Dat de Vlaamse wijnbouw ‘booming’ is, zie je overal. Zo is de Oost-Vlaamse wijnbouw in acht jaar tijd vertienvoudigd, met meerdere medailles als resultaat. Bezoek het unieke Domein Leeflank voor een smakelijke ontdekking.
 • Ook de fraaie, bijna Toscaanse hellingen van de Westhoek brengen prachtige wijnen tot stand. Binnenkort wordt wijndomein Den Nachtegael alvast een bezoekje waard!
 • Nog zo’n klepper van een wijnstreek is Haspengouw, vol gevestigde domeinen, waar je zelfs op wijnsafari kan! Bezoek er zeker het prachtige wijnkasteel Genoels-Elderen.

 

3bf6b60e-3e60-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Een Necropolis in Grimde - Aflevering: 17

 

Elke kerk kan bezielen tot stilte, maar de stad der doden in de vroegere Sint-Pieterskerk van Grimde laat toch een bijzondere indruk na op Dominique en Jelle. Dit necropolis is de rustplaats van bijna de helft van de ongeveer 300 gesneuvelde Belgische soldaten van WO I. Een cruciale herinnering aan het leed dat oorlog telkens met zich meebrengt.

Meer bijzondere begraafplaatsen?

 • Nog zo’n herbestemde kerk is de overdekte begraafplaats in de oude Sint-Rochuskerk van Ulbeek, een prachtig staaltje architectuur dat in 2012 de Vlaamse monumentenprijs won.
 • Liever wat meer buitenlucht? Verken de Kempense begraafplaatsen Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie met behulp van een wandelnetwerk, je vindt er een oase van rust en verhalen.
 • In Gent vind je dan weer de Campo Santo, een opvallende begraafplaats op een natuurlijke heuvel in het anders zo vlakke landschap. Op de grafstenen vind je katholieke beroemdheden, bekende vrijzinnigen, letterkundigen, kunstschilders en toondichters. Je waant je bijna op Père Lachaise.

Logeren in Hageland

Laat je behagen in het Hageland en ontdek onze vakantiewoningen, hotels, kampeerlocaties en andere logeerlocaties

 

650b86c2-3e60-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Schaffen schaft zwevende koks - Aflevering: 17

 

Jelle neemt Dominique mee voor een verrassing naar het vliegveld van Schaffen, buiten Diest. Normaal een oefencentrum voor parachutisten van het leger, maar ook een plek om te leren zweefvliegen. Ze verkennen het luchtruim -zonder motor- en genieten absoluut van het adembenemende uitzicht. Zij het af en toe met dichtgeknepen billen.

Een initiatievlucht kost 75 euro. Vooraf reserveren is verplicht.

Nog meer motorloze verplaatsingen?

 • Voor wie liever wat langer in de lucht hangt, zijn er de ballonvaarten in Klein-Brabant. Klaar voor panorama’s die je normaal enkel in natuurdocumentaires kan zien?
 • Liever wat lager bij de grond? In Brugge kan je de stad verkennen op een Fietskoets. Je bezoekt de meest romanstische en historische monumenten van de stad zonder ook maar één keer te trappen!
 • Als het wat sneller mag, kan je een railbike huren in Limburg. Daarmee fiets je zo op het treinspoor doorheen prachtige landschappen. En je hoeft je geen zorgen te maken over verloren rijden.
343ed9bd-3e60-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
CoPien de Route - Aflevering: 17

Pien Lefranc gaat langs op de wei van Rock Werchter bezoekt het belevingscentrum van het legendarische festival. Ze gaat fietsen in het Sven Nys Cycling Center in Baal, eet een ijsje (of drie) in de Lekdreef in Averbode en brandt een kaarsje in de basiliek van Scherpenheuvel.

 

Boek nu jouw overnachting

Op zoek naar een deugddoende uitstap? Blijf slapen tussen de wijnranken, overnacht in een voormalig klooster of laat je wagen thuis.