Waterbussen en waggelen in het Waasland

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 24 juni 2022

Het Waasland is een kleurrijke regio vol prachtige zichten. Maureen Vanherberghen neemt journaliste Karine Claassen mee op een waterbus naar een eeuwenoud fort, op theeworkshop in Sint-Niklaas en met een loopband door een overstromingsgebied.

Aflevering 13: zaterdag 25 juni 2022

 • Een fort vanuit de liefste hoek
 • Tea for two in Sint-Niklaas
 • Op wieltjes lopen in Kruibeke

 

Een%20fort%20vanuit%20de%20liefste%20hoek%20%20.jpeg?h=d1cb525d&itok=M2Oflg3X
Een fort vanuit de liefste hoek - Aflevering: 13

Hoe bezoek je best een fort dat aan de Schelde ligt? Met de bus natuurlijk! Maureen en Karine nemen de Waterbus van het Havenland richting Fort Liefkenshoek, dat eind 16de eeuw is gebouwd om de stad Antwerpen te beschermen. Al is het nadien grondig gerenoveerd door Napoleon.

Meer ontdekkingen op het water?

 • In Zeebrugge kan je de volledige haven leren kennen met een rondvaart. Vanop de de boot ontdek je via een audiovisueel systeem unieke locaties als de marinebasis, de grootste sluis ter wereld en het Sterneneiland, broedplaats van duizenden sternen, kokmeeuwen, bergeenden, scholeksters, zwartkopmeeuwen, bontbek- en strandplevieren.
 • Liever wat meer groen? Ga op boottocht in het Maasland en verken de streek met unieke uitzichten op Nationaal Park Hoge Kempen en Maasmechelen Village. Steeds vergezeld van een lekker drankje of hapje!
 • Nog groener is de Solar Boat Trip. Een mini-cruise op zonnekracht die je brengt langs fluisterrijke plekjes en mooie zichten op de Mechelse vaart. Eten en drank inclusief!
 • Voor wie het drankje en hapje gerust de hoofdrol mogen spelen is er ook de aperitiefboot die uitvaart in Vilvoorde, Brussel en Leuven. Heerlijk relaxen bij valavond, met een drankje en soms ook live muziek erbij.

 

Tea%20for%20two%20in%20Sint-Niklaas%20%20.jpeg?h=d1cb525d&itok=CwnK1PUY
Tea for two in Sint-Niklaas - Aflevering: 13

In Sint-Niklaas spreken Maureen en Karine af met theesommelier Els Spandel, die een theewinkeltje heeft in een prachtige art-deco-wijk. Tijdens een workshop leren Maureen en Karine er thee samenstellen naar eigen smaak, geur en kleur en vooral: die veel energie geven. Geen overbodige luxe voor de jonge moeders!

Meer tea-time?

 • In Hasselt organiseert de Japanse Tuin elke maand een demonstratie van de Japanse theeceremonie. Een unieke beleving.
 • Liever wat meer verwennerij? In Brugge kan je op high tea in hotel Van Cleef, Hotel Orangerie of Atelier Flori voor een vegan versie.
 • Theeliefhebbers met een koffiefanaat in hun gezelschap kunnen dan weer terecht bij Onan. Een bekende koffie- en theezaak in het hartje van Leuven. Of je kan terecht in hun pop-up bar in de Universteitshallen van de KU Leuven: ‘KUp bar’.

 

Op%20wieltjes%20lopen%20in%20Kruibeke%20%20.jpeg?h=d1cb525d&itok=cIIh7J5F
Op wieltjes lopen in Kruibeke - Aflevering: 13

De polders van Kruibeke zijn het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen. Een hele afstand om te voet te doen. Dus gebruiken ze een Lopifit, een soort loopband op wieltjes. Dan toch te voet, eigenlijk.

Ze “wandelen” langs slikken. en schorren, waterplassen met mooie vogels en een kunstwerk tot in het pittoreske Bazel, een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen.

Meer uniek transport?

 • Huur een billenkar aan de Kust en ga op ontdekking!
 • Iets verder landinwaarts vind je ook de fietskoetsen van Brugge. Een unieke en ecologische manier om de meest romantische plekken van de stad te leren kennen.
 • In het Limburgse Wellen vind je dan weer de duofiets. Een elektrische fiets die minder mobiele personen of bezoekers met een handicap de kans geeft om mee op tocht te gaan.

 

CoPien%20de%20Route%20met%20Pien%20Lefranc%20%20.jpeg?h=d1cb525d&itok=sX6z0w6a
CoPien de Route met Pien LeFranc - Aflevering: 13

Pien gaat in het Waasland op zoek naar sporen van Mercator. Ze begint aan zijn standbeeld in Ruppelmonde, bezoekt de Graventoren en gaat uiteraard langs in het Mercatormuseum in Sint-Niklaas.

 • Daar gaat ze ook kijken naar de tijdelijke tentoonstelling ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’, over de technologische geschiedenis van de navigatie-instrumenten in de zeevaart. 
 • Ze eindigt haar trip bij koffiebranderij Ross in Melsele, waar ze een heerlijk potje Mercator schenken: hun eerste house blend koffie, met een mix van bonen uit Guatemala, Brazilië en Ethiopië.

Benieuwd om het Waasland te ontdekken? Verblijf in één van onze logies om de streek te verkennen.