Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
ooidonk
Alle artikels

Op bezoek bij de kasteelheer: het Kasteel Ooidonk

In de prachtige omgeving van het pittoreske Bachte-Maria-Leerne, op amper 10 kilometer van Gent, ligt het kasteel Ooidonk verscholen in het groen. Volgens kenners kan het 16e -eeuwse kasteel wedijveren met de kastelen van de Loire in Frankrijk.

De bewegwijzerde Ooidonkwandelroute (7,5 km) verkent een mooi stukje Leiestreek. De wandeling start in het pittoreske Bachte-Maria-Leerne. Via de schilderachtige Ooidonkdreef kom je voorbij de voordeur van het 16e -eeuwse Kasteel Ooidonk. De Blauwe Poort markeert de toegang tot het enorme domein van het kasteel.

Kasteeltuin vol bloemen

De familie ‘Kint de Roodenbeke' werd in 1864 eigenaar van het kasteel en ondertussen staat de zesde generatie er aan het roer. In de lente en de zomer kan je het kasteel en het omliggende park bezoeken.

De geschiedenis van het kasteel wortelt in de 12e eeuw. Na verwoesting werd het in 1595 herbouwd tot zijn huidige uitzicht. Volgens kenners kan het kasteel met zijn trapgevels en uivormige torens gerust de vergelijking met de Loirekastelen weerstaan. Ook het rijke interieur verrast. In de talrijke kamers van dit historisch erfgoed lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan.

Het kasteel is open van 1 april tot 15 september op zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur. Toegang kost 9 euro. Ook groepsrondleidingen met een gids zijn mogelijk. De harmonieuze tuinen zijn het hele jaar toegankelijk (met uitzondering van maandag en dinsdagvoormiddag). Toegang kost 3 euro.

Op adem komen

Naast de prachtige tuin van het kasteel ligt het Koetshuis Kasteel Ooidonk. In deze tot brasserie verbouwde paardenstallen is het heerlijk op adem komen. Op het terras ervaar  je helemaal de rust van dit unieke Leielandschap. Je kan er een jenever of gin van Stokerij Filliers proeven. De stokerij ligt op een steenworp van Kasteel Ooidonk en kan op aanvraag ook bezocht worden in groep.

Meest gefotografeerde plekje

Op fietsafstand ligt Astene Sas, ongetwijfeld een van de meest gefotografeerde plekjes van de Leiestreek. Bewonder er de historische vaartuigen aan de kade of nestel je op het terras van ’t Oude Sashuis. Je kan er een scheepsdruppel bestellen of je dorst lessen met een Schobiak, het huisbiertje.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in