Op tijdreis in de Westhoek

Gezien op tv

Jelle Mels en Tv-maker Joris Hessels gaan in de Westhoek op zoek naar sporen van de Groote Oorlog.

Vlaanderen Vakantieland 28 oktober 2023

Ze starten hun reis door de geschiedenis in Koekelare. Jelle en Joris bezoeken er het interactieve Lange Max Museum, genoemd naar de grote Duitse kanonnen uit de Eerste Wereldoorlog. Daarna verkennen ze het vroegere oorlogsfront per fiets. De belevingsroute ‘Het Lint’ brengt Jelle en Joris langs een oefenloopgraaf uit WO I en de Duitse militaire begraafplaats Vladslo. Overnachten doen ze in de originele huisjes van Tiny Kot, in Langemark-Poelkapelle.

De volgende dag staat er ook cultuur op het programma. Jelle en Joris trekken naar de expo ‘Liksems’, over de oorlogsschilders van ’14-’18. Vanuit de verhalenkelder in het stadshuis van Diksmuide kan je verschillende belevingsroutes volgen. De expo neemt Jelle en Joris mee op boottocht over de IJzer en langs de Dodengang. Hun tocht eindigt in het Museum aan de IJzer. Vanuit de IJzertoren genieten Jelle en Joris van het uitzicht over de weide omgeving. Met een tablet kunnen ze zelf zien hoe het landschap er voor, tijdens en na de oorlog uitzag.   

Jelle en Joris Hessels op weekend in de Westhoek - Aflevering 20

Zelf ook een weekendje West-Vlaanderen?

Laat je verwennen in hotel Kasteelhoeve Viconia in Diksmuide. Trek erop uit met de fiets en bezoek de oorlogsmonumenten in de buurt, of ga vogels spotten in het natuurreservaat Viconia Kleiputten. Geniet ‘s avonds van een diner met verse groenten uit de tuin en streekproducten. Liever een vakantiewoning? Kom tot rust in Het Bakhuis in Koekelare. Verken de groene omgeving en ontspan nadien in de privé jacuzzi van deze romantische logies. Paardenliefhebbers kunnen de fokkerij bezoeken, waar je zelf ook kan paardrijden. Of logeer in een actieve boerderij in het midden van de Westhoek. Bij B&B Varlet Farm in Langemark-Poelkappele start je de dag met een uitgebreid ontbijt. Bezoek daarna één van de geschiedenismusea in de buurt, of kies uit het grote aanbod aan wandel- en fietstochten. 

Bekijk alle logies in de Westhoek >