De literaire toer op: duik in het decor van je favoriete boek

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 08 mei 2021

Van het IJzerfront tot de finish van de koers: sommige plaatsen zijn zo inspirerend dat schrijvers ze claimen als decor voor hun boek. Zo kan je ook fysiek op reis met je favoriete personage, met het boek als GPS.

Bovenop hun oeuvre laten schrijvers vaak nog andere sporen na - van hun geboortehuis tot hun laatste rustplaats. Dat bleek al in de aflevering over literatuur van het tv-programma Vlaanderen Vakantieland. Andere plekken krijgen dan weer een heuse hoofdrol in hun werk. Daardoor kan je de achtergrond van het verhaal ook zelf gaan verkennen. Tijd om je boeken in een koffer te gooien en je mee op sleeptouw te laten nemen!

Laura & Danira in de tweede aflevering van Vlaanderen Vakantieland - op bezoek in het Talbot House

Schilderachtig verleden

Sinds kort hangen de gerestaureerde panelen van het Lam Gods in het kraaknieuwe bezoekerscentrum van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het is een veelbesproken en vaak beschreven kunstwerk, ook in de literatuur. Auteur Jonas Bruyneel wijdde er met ‘Vijd. Het verdriet van het Lam Gods’ zelfs een volledige roman aan. Nu eens niet over de diefstal van de Rechtvaardige Rechters maar over Joos Vijd, de opdrachtgever van Van Eycks meesterwerk. De auteur trok daarvoor onder meer naar Beveren, thuisstad van de familie Vijd. Die staat er in de kijker tijdens uiteenlopende activiteiten, van wandel- en fietstochten over expo’s tot en met een erfgoedapp in samenwerking met de auteur.

Meer lezen? Check de extra tips voor een citytrip in het teken van Van Eyck

Met je boek naar bed: In B&B Jan Van Ghent kan je relaxed lezen, prachtige wandelingen maken in natuurdomein de Bourgoyen-Ossemeersen op 100m van je bed,...

Bevoorrading: bij Bookz&Booze in Gent shop je nieuwe lectuur en meteen ook de bijpassende drank.

Bookz&Booze in Gent - (c) Toerisme Leiestreek

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 
 

Bier voor koershelden

De liefde voor de koers beperkt zich niet tot het supporteren, ze levert ook prachtig geïllustreerde boeken op. Historicus Dries Vanysacker schetst in ‘Vlaamse Wielerkoppen’ de geschiedenis van de klassiekers, geflankeerd door mooie portretten van bekende wielrenners. Ook het fotoboek ‘Flandrien’ van Stephan Vanfleteren vat (picture)perfect het Vlaamse wielerleven. Dat je de wielerpassie even goed kan beleven met een pintje (en een goed boek) weten ze als geen ander bij buurtbrouwerij De Coureur in Kessel-Lo. Craft beer en de koers komen er samen in brouwsels als ‘Kuitenbijter’, ‘Colleke’, ‘Souplesse’, ‘Fotofinish’ of ‘Brodeneur’. 

Brouwerij De Coureur - (c) Stad Leuven

Meer lezen? Grasduin door de extra tips voor weekendje Leuven.

Met je boek naar bed: parkeer je fiets in de veilige stalling en installeer je met wat lectuur (en/of een lekker biertje) bij de rustig gelegen vakantiewoning Trumpet House.

Bevoorrading: Bar Bóék - café en boekenwinkel in één - zorgt voor een natje bij droge (of minder droge) literatuur.

Dubbel bezet

125 jaar geleden werd in Antwerpen Paul van Ostaijen geboren. Exact 100 jaar terug verscheen zijn dichtbundel ‘Bezette Stad’, óver Antwerpen. Een dubbele reden voor de stad om de auteur in 2021 te herdenken. Het was hier dat hij andere artiesten ontmoette en, terwijl hij werkte als klerk op het stadhuis, gedichten begon te schrijven. De stad wordt nu bezet door zeer gevarieerde expo’s rond de dichter. Zo viert het Het Letterenhuis (a.k.a. ‘Het geheugen van de Vlaamse literatuur’) in 2021 de verjaardag met onder meer een unieke expo en een reizende installatie. Je kan bovendien een wandeling maken door Paul van Ostaijens Bezette Stad, van zijn geboorteplaats tot aan het Letterenhuis.

Boem Paukeslag. Bezette Stad 100! - (c)Victoriano Moreno

Meer lezen? Neem je boek mee naar een van de vele groene plekjes in de stad. Of ontdek waar in Vlaanderen poëzieliefhebbers nog meer aan hun trekken komen.

Met je boek naar bed: Cabosse is een historisch stadspaleis/luxehotel, inclusief leessalons en een bibliotheek met de koffietafelboeken van Assouline.

Bevoorrading: boekhandel Stad Leest verzamelt allerhande leesvoer voor groot en klein maar ook leuke stationary, spelletjes en vinyl.

 

logies-header.jpg

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk. 

 

Striphelden en Oude Belgen

Ambiorix, koning van de Eburonen ten tijde van Caesar, hield een heldenstatus over aan zijn verzet tegen de Romeinen. Er zijn legio cafés, frituren en andere bedrijven (ja, zelfs een schoenenmerk) met zijn naam én hij werd een bekende stripheld. Hij duikt op in ‘Het geheim van Ambiorix’ (Jommeke), ‘De Krimson-crisis’ van Suske en Wiske en uiteraard in ‘Asterix en de Belgen’. De beroemdste inwoner van de oudste stad van het land kreeg dan ook een imposant bronzen beeld op de Tongerse Grote Markt. Even verderop, in het Gallo-Romeins Museum, kom je alles te weten over onze illustere voorouders.

Ambiorix - Tongeren - (c) Visit Limburg

Meer lezen? In Limburg staat de teletijdsmachine steeds vertrekkensklaar...

Met je boek naar bed: Ambiotel ligt in het hartje van de Ambiorixstad. Vanuit je raam kan je de schatten in de antiekkraampjes al zien lonken.

Bevoorrading: wie weet vind je tussen de (eeuwen)oude spullen op de beruchte zondagse antiek- en brocantemarkt wel dat ene, unieke boek om je privébib mee te vervolledigen.

De frontpagina

In de beroemde roman ‘Oorlog en terpentijn’ volgt Stefan Hertmans zijn eigen opa - kunstschilder en gedecoreerd oorlogsheld - in de periode voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich daardoor grotendeels af in de Westhoek, waar de oorlog tot op vandaag sporen nalaat. Om die achtergrond grondig te kunnen verkennen, is er de nieuwe wandelroute 'The Western Front Way'. Deze volgt de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog, 1000 kilometer lang, van Nieuwpoort tot aan de Frans-Zwitserse grens. Wandelsport Vlaanderen organiseert er op 18 september trouwens een eerste ‘Western Front Trail’ over 85, 60 of 35 kilometer. De Frontroute 14-18 leidt op haar beurt fietsers over de frontlijn, langs bunkers, loopgraven, bomkraters en verborgen tunnels. Deze 100 kilometer oorlogsgeschiedenis is ideaal als meerdaagse fietstocht.

Wandelen langs de (c) Western Front Way

Meer lezen? Gelukkig is het oorlogsverleden in West-Vlaanderen zéér bewandelbaar. 

Met je boek naar bed: net na de oorlog bouwt baron de Vinck een noodbarak voor zijn teruggekeerde familie. Vandaag logeer je bij Barak de Vinck in de sfeer van weleer.

Bevoorrading: de Oostendse boekhandel Corman is al sinds 1926 de referentie voor literatuurliefhebbers aan de kust.

Nog meer reisinspiratie rond literaire thema’s vind je in de aflevering 'Literatuur' van Vlaanderen Vakantieland, elke zaterdag om 18u40 op Eén en te bekijken op VRT MAX.