Wandelen door het oorlogsverleden en met panorama’s op West-Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 22 november 2020

Wandelschoenen aan, kuiten ingesmeerd? Dan ben je helemaal klaar voor een tocht langs de befaamde West-Vlaamse Grote Routepaden van Ieper tot Roeselare. Goed voor 55 kilometer wandelplezier langs de ‘Vlaamse Velden’ waar de Eerste Wereldoorlog werd uitgevochten en waar de groenten worden gekweekt voor West-Europa.

(c) Westtoer

Je kent ongetwijfeld de wit-rode gestreepte markeringen op hekjes en bomen. Dat is de signalisatie van de Grote Routepaden, een netwerk dat zich uitstrekt over heel Europa en de allermooiste wandelpaden met elkaar verbindt. Het GR-netwerk is alleen maar bekender geworden sinds de fictiereeks GR5 (een tocht van Rotterdam naar Nice) en het tv-programma Dwars door België (waarvoor Arnaut Hauben de GR 129 afstapte van Brugge tot Aarlen). Ook in West-Vlaanderen kan je meerdere dagen wandelen langs GR-routes, bijvoorbeeld van Beernem tot Oostende en van Oostende tot Ieper.

Met deze tips loodsen we je door het zuiden van West-Vlaanderen, langs de GR131 en de GR128. Hier moet je zijn voor oude strijdvelden, aangrijpende kerkhoven en de mooiste uitzichten. Ready? Set? Go!

Etappe 7: Ieper-Roeselare

Bekijk de hele route tot Roeselare op Google Maps.

Ieper, dat is het In Flanders Fields Museum en de Last Post die iedere avond om 20u wordt geblazen aan de iconische Menenpoort. Hier ligt ons vertrekpunt voor een pittige tocht van 55 km, die je best in twee delen aflegt met een overnachting in Zonnebeke.

Via de Ieperse Vesten passeren we de Ramparts Cemetery, de Britse begraafplaats met de mooiste ligging in Ieper. Al gauw komen we in natuurgebied De Verdronken Weide, waar tientallen vogels neerstrijken zoals eenden, futen en aalscholvers. Nog meer water is er aan de prachtige Zillebekevijver, een gigantisch waterreservoir.

Leuke logies in Ieper vind je bij in Vlaanderen Vakantieland.

Zillebekevijver - (c) Westtoer

We stappen over van de GR131 naar de GR128, richting Roeselare. Al gauw wandelen we langs het in West-Vlaamse klei gebakken ei van kunstenaar Koen Vanmechelen. Het moet ondertussen het meest gefotografeerde ei ter wereld zijn! De symboliek achter het werk verwijst naar de Groote Oorlog en de verscheurde wereld die weer wordt opgelapt.

We passeren langs de krater Caterpillar, ontstaan door de ontploffing van enkele Britse dieptemijnen. Ook aan Hill 60 zien we nog duidelijk de gevolgen van de mijnenoorlog die hier meer dan een eeuw geleden heeft plaatsgevonden. Ons pad brengt ons in de Gasthuisbossen op en rond de heuvelrug van de Ieperboog. Hier zie je varens die bijna even groot zijn als een volwassene!

Wat later komen we bij Hill 62, een Canadese oorlogssite met een prachtig panorama op Ieper. Passeer ook even langs het Sanctuary Woodmuseum of het Hooge Crater Museum, waar nog allerlei origineel oorlogstuig ligt. De tocht brengt ons ook langs Bellewaerde, het beroemde pretpark. We passen, want deze wandeling is al één grote attractie op zich!

Aan de Black Watch Corner, te herkennen aan het zwarte standbeeld van een Schotse elitesoldaat, stappen we de dreef van het Polygoonbos in. Dit mooie wandelbos was in de 19de eeuw een oefenterrein van het Belgisch leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hier zwaar gevochten. In de weinig nog resterende bunkers huizen nu... vleermuizen.

Hill 62 - (c) Westtoer

Hierna passeren we de ene na de andere belangrijke begraafplaats. Het Buttes New British Cemetery is voor Britten en Australiërs heilige grond. Aan het Polygon Wood Cemetery bloeien prachtige rozen aan weerszijden van het pad. Het wereldberoemde Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke ligt een eindje van de route, maar evengoed de moeite is het Memorial Museum Passchendaele 1917. Dit landhuis uit 1933 houdt de herinnering levendig aan de Slag van Passendale (‘Passion Dale’), waarbij in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor een terreinwinst van... 8 kilometer.

Vanuit Zonnebeke wandelen we naar Roeselare langs de Stroroute, een voormalige spoorwegbedding die nu een wandel- en fietspad is. Om de haverklap zorgen infoborden voor de kleine en grote verhalen van de Eerste Wereldoorlog. Dit stuk van de spoorroute wordt ook wel de ‘Australian Walk’ of de ‘Road to Passchendaele’ genoemd.

Kouterweg - (c) Westtoer

Van hieruit gaat de weg geleidelijk omhoog - klimmen dus! Maar op de Kouterweg en in de Wulfkolstraat worden we beloond met prachtige panorama’s op ‘de groentetuin van West-Europa’. Dit is ook kastelenland, hoewel er heel wat de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog helaas niet hebben overleefd... Het imposante kasteel van Rumbeke staat er wel nog, gelegen in het provinciedomein Sterrebos. Van daaruit is het niet meer ver naar Roeselare, het eindpunt van deze lange, maar onvergetelijke wandeltweedaagse.

Logeren in Roeselare? Dat kan in deze hotels en B&B’s.

Sterrebos - (c) Westtoer

Ontdek nog meer leuke logies in Vlaanderen Vakantieland.