Wandelen langs dijken en polders over de West-Vlaamse GR-routes

Vlaanderen Vakantieland 14 november 2020

Wandelschoenen aan, kuiten ingesmeerd, treinticket bij de hand? Dan ben je helemaal klaar voor een wandeltocht van Oostende tot Ieper langs de befaamde West-Vlaamse Grote Routepaden. Extra handig: je start- en eindpunt liggen vlakbij een treinstation.

Je kent ongetwijfeld de wit-rode gestreepte markeringen op hekjes en bomen. Dat is de signalisatie van de Grote Routepaden, een netwerk dat zich uitstrekt over heel Europa en de allermooiste wandelpaden met elkaar verbindt. Het GR-netwerk is alleen maar bekender geworden sinds de fictiereeks GR5 (een tocht van Rotterdam naar Nice) en het tv-programma Dwars door België (waarvoor Arnaut Hauben de GR 129 afstapte van Brugge tot Aarlen).

Ook in West-Vlaanderen kan je meerdere dagen wandelen langs GR-routes. In een eerder artikel gidsten we je in drie etappes van Beernem tot Oostende. Met volgende tips zet je je tocht verder vanaf Oostende, of kies je de Koningin der Badsteden als vertrekpunt. Veel wandelplezier!

Plassendalevaart - (c) Westtoer

Etappe 4: Oostende-Nieuwpoort

Bekijk de route op Google Maps.

Hier wandelen we op de GR5a, de grootste wandelroute van West-Vlaanderen. Deze brengt ons eerst langs het Maria Hendrikapark, of zoals de Oostendaars zeggen: ‘t Bosje. Vervolgens wandelen we 3 kilometer op de Zeedijk van Oostende, over de ‘Walk of Fame’ van het Filmfestival. Maak jij een selfie met Matteo Simoni of Veerle Baetens?

Een volgende stop is het idyllische Duinenkerkje, waar kunstschilder James Ensor ligt begraven. De tocht leidt ons ook langs Provinciedomein Raversyde, met de Atlantikwall. Hier stap je onder- en bovengronds door een enorm netwerk van bunkers die de Duitse bezetters moest beschermen tijdens de wereldoorlogen - bijzonder indrukwekkend!

Raversyde - (c) Westtoer

Via de duinen komen we aan in Middelkerke, waar een standbeeld van Jommeke en een knappe muurtekening van Suske & Wiske er ons aan herinneren dat dit dé stripstad aan zee is. Hierna belanden we in de polders. Op de Warandetoren heb je bij heldere dagen een uitzicht van de zee tot het Heuvelland!

We passeren nog heel wat monumentale hoeves, allen gebouwd na de bommenregen van de Eerste Wereldoorlog, alvorens moe maar voldaan te eindigen aan het bekende Albert I-monument in Nieuwpoort.

Logeren in Nieuwpoort doe je in deze heerlijke hotels en B&B’s.

Etappe 5: Nieuwpoort-Diksmuide

Bekijk de route op Google Maps.

Klaar voor een prachtige, maar pittige wandeling van 22 kilometer? We stappen eerst langs de Via Sacra, een route die door heel West-Europa het oorlogsfront volgt. Al gauw komen we aan de Duvelstorre, waar volgens de legende aan het begin van de 17de eeuw de duivel kwam dansen met zijn heksen. Jeanne Panne, de beroemdste heks, zien we vliegen op haar bezem - vrees niet, het is maar een standbeeld!

Daarna stappen we over de Frontzate, een oude spoorbedding tussen Nieuwpoort en Diksmuide die als dijk diende voor de onderwater gelopen IJzervlakte. Rechts lagen de Belgen, Engelsen en Fransen. Links was er een brede strook niemandsland en daarachter lagen de Duitsers. Sluit je ogen en beeld je deze spannende strijd even in...

Fietsers op de Frontzate - (c) Westtoer

Via de kleine dorpjes Ramskapelle en Pervijze stappen we verder door de polders en langs de IJzer, die hier prachtig door het landschap kronkelt. We komen langs de Viconia kleiputten, een natuurgebied met vijvers tussen natte weilanden. Op de ruïne van de Sint-Pieterskerk werd een observatietoren gebouwd, van waarop we een indrukwekkend uitzicht hebben op de biljartvlakke omgeving. Honger of dorst? Achter de kapel staan picknickbanken!

Dodengang - (c) Westtoer

In Diksmuide passeren we langs de Dodengang, waar tijdens WOI de rivaliserende linies op amper 50 meter van elkaar lagen. Na de Portus Dixmuda (de jachthaven van Diksmuide) komen we aan bij de IJzertoren. Nog energie over? Bezoek dan het Museum aan de IJzer, dat het hele oorlogsverleden reconstrueert.

Logeren in Diksmuide? Dat kan in deze hotels en B&B’s.

Etappe 6: Diksmuide-Ieper

Bekijk de route op Google Maps.

De benen ingesmeerd? Het zal nodig zijn, want met 35 kilometer is dit een stevige etappe. Maar wat voor één! Na het vertrek aan de IJzertoren passeren we de Grote Markt in Diksmuide. Daarna nemen we de GR131 langs de IJzerdijk. Hier passeren we grachten met ruisend riet, vers geploegde akkers en machtige hoeves. Zie of hoor je een wulp, blauwborst of veldleeuwerik? Dan ben je beland in de IJzerbroeken, waar deze vogels graag komen broeden. (Opgelet: in de winter kan het hier nat zijn, draag dus zeker aangepaste schoenen!)

(c) Westtoer

Zo slingeren we verder langs de polders en de koeien, de kleine dorpjes en winkeltjes uit een haast vergeten tijd. Op het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer, met links het water en rechts de uitgestrekte weiden, voel je je gegarandeerd alleen op de wereld. Al is er altijd wat te zien: van een pittoreske sluis tot de resten van gedynamiteerde bunkers.

Nét wanneer de kuiten beginnen te verzuren, zien we in de verte de torens van Ieper opdoemen. Langs het gekasseide John McCraepad - de man van het gedicht ‘In Flanders Fields’ - belanden we uiteindelijk aan de iconische Menenpoort, waar elke avond om 20 uur de Last Post weerklinkt. Is er een mooier eindpunt denkbaar?

Ontdek nog meer leuke logies in Vlaanderen Vakantieland.