Wandel (een stuk van) een GR-route

Vlaanderen Vakantieland 30 oktober 2020

Wandelschoenen aan, kuiten ingesmeerd? Dan ben je helemaal klaar voor een wandeltocht langs de befaamde West-Vlaamse Grote Routepaden. Ontdek hier drie epische etappes, van Beernem tot Oostende. Doe ze achter elkaar, of één voor één. Enkel uitgestrekte natuur, jezelf, en je routekaart!

Je kent ongetwijfeld de wit-rode gestreepte markeringen op hekjes en bomen. Dat is de signalisatie van de Grote Routepaden, een netwerk dat zich uitstrekt over heel Europa en de allermooiste wandelpaden met elkaar verbindt. Het GR-netwerk is alleen maar bekender geworden sinds de fictiereeks GR5 (een tocht van Rotterdam naar Nice) en het tv-programma Dwars door België (waarvoor Arnaut Hauben de GR 129 afstapte van Brugge tot Aarlen). Ook in West-Vlaanderen kan je meerdere dagen wandelen langs GR-routes - slow travel op z’n best. Ready? Set? Go!

(c) Westtoer - Assebroekse Meren

Etappe 1: Beernem-Brugge

Voor deze eerste route van 17 kilometer vertrekken we in het station van Beernem. We leggen de GR129 af in omgekeerde richting, tot in Brugge. Als we de stationsbuurt van Beernem achter ons laten, belanden we in de groene zone langs het Kanaal Brugge-Gent. Dit is het rijk van de ezels - die je overigens geen vlieg kwaad doen (de vliegen die rond hun kont zwermen daarentegen, geven ze een mep met hun staart).

Daarna wandelen we dwars door het Beverhoutsveld. Deze plek werd beroemd om de slag van 3 mei 1382. Toen hakten de nuchtere Gentenaars de halfbezopen Bruggelingen in de pan. Via de vochtige weiden van de Assebroekse Meersen en de Abdijenroute - een oude spoorwegbedding tussen Steenbrugge en Maldegem - zien we in de verte de torens van Brugge die Scone al lonken. Beloon jezelf aan het einde van deze eerste etappe met een zalig zacht bed!

(C) Westtoer - Beverhoutsveld

Etappe 2: Brugge-Meetkerke

Opgewarmd voor dag twee? Dat is nodig, want met 23 kilometer is deze etappe wat uitdagender... Maar: ook bijzonder mooi, want een groot deel van de tocht loopt langs onverharde paden tussen de bomen - dit is bosbaden op z’n best!

Van aan het station van Brugge volgen we de GR5a - beter bekend als de ‘Wandelroute van Vlaanderen’. We passeren enkele huizen uit het interbellum en de allereerste krachtbalclub. Daarna is het tijd voor het herfstig groen en de vallende bladeren van de Kasteelbossen in het zuidwesten van Brugge. In het Tillegembos zien we prachtige waterpartijen, plukjes heide en naald- en loofbomen. We passeren kastelen, zoals Tudor en Beisbroek, net als beelden die de planeten van ons zonnestelsel uitbeelden.

Na de bossen is het tijd voor de polders. We wandelen langs de spoorlijn tussen Brugge en Oostende, en steken ook het kanaal over tussen beide steden. Nu komen we aan in de Meetkerkse Moeren, die onder de zeespiegel liggen. Hier heb je knappe vergezichten op de hooilanden. Koeien, kikkers, tientallen watervogels: je raakt hier niet snel uitgekeken!

Opgelet: vanuit Meetkerke kan je niet met de trein terug. Je kan er wel overnachten in vakantiewoningen T-Dorp of ‘t Madeliefje. Zo ben je uitgerust voor dag drie en de tocht naar Oostende...

(c) Westtoer

Etappe 3: Meetkerke-Oostende

Wist je dat het dorpsgezicht van Meetkerke beschermd is? Dit is een charmant dorp uit de tijd van toen. Langs de Blankenbergse Vaart passeren we ook een knap wit kapelletje. Daarna zetten we koers naar de Oudlandpolder, die al eind 10de eeuw werd ingepolderd en zo de oudste polder is van West-Europa. Hier kan je kilometers ver kijken: in de verte zie je de hoogbouw aan de Kust, onze eindbestemming.

Maar eerst passeren we de beschermde duinbossen, die werden aangeplant om het zand tegen te houden en de akkers in het binnenland te beschermen. Wat later komen we aan in De Haan. Dat doen we in stijl: in De Concessie - de beschermde villawijk - draagt elk huis een eigen geschiedenis. Mis zeker niet het bronzen standbeeld van Einstein. De geniale wetenschapper verbleef in 1933 een half jaar in De Haan, op de vlucht voor de Duitse jodenvervolging.

Langs het strand van Bredene belanden we in de grillige stuifduinen - let op voor de schattige konijntjes! Even later komen we aan bij Fort Napoleon. Vanop het dak van het vijfhoekige fort heb je een prachtig vergezicht over de zee, het hinterland en de skyline van Oostende. Via de gratis veerboot bereik je de Koningin der Badsteden. Daar kan je overnachten in een van de vele charmante hotels. Of keer via het pas gerenoveerde station van Oostende huiswaarts - met misschien enkele blaren op je voeten, maar tientallen prachtige herinneringen rijker...

Ontdek nog meer leuke logies in Vlaanderen Vakantieland.