Goddelijk Gent: op citytrip met Van Eyck

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. De stad viert haar grootste Vlaamse meester tot het voorjaar van 2021 met een wervelend feestjaar. Tijd dus voor een overweldigende citytrip met Van Eyck, want het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ beleef je met minstens zeven zintuigen!

Zot van het Lam Gods

Gentenaars zijn zot van het Lam Gods, dat al zes eeuwen in de Sint-Baafskathedraal staat. Bezichtig het voor de eerste keer en je komt amper uit je woorden. OMG! Wat een bovenmenselijk meesterschap! De restauratie bracht verborgen details aan het licht en doet de kleurenrijkdom veel beter uitkomen dan vroeger. Bovendien zal je beleving later nog een extra dimensie krijgen in het nieuwe bezoekerscentrum. Je zal er door de geschiedenis kunnen reizen met een virtual-realitybril op je neus. 

Altar van Kris Martin (c) Stad Gent

Artistieke citytrip met Van Eyck

Het Lam Gods is even iconisch als de sterkste bedrijfslogo’s. Vraag maar aan Belgisch kunstenaar Kris Martin, die twintig jaar in Gent woonde. Zijn grote overzichtsexpo loopt in 2020-2021 in het S.M.A.K. Martin beeldt heftige thema’s als dood en vergankelijkheid uit, maar dan subtiel en met humor. Van Eyck fascineert hem. Dat bewijst zijn werk ‘Altar’ bij de Sint-Baafskathedraal. De stalen sculptuur stelt het kader van het Lam Gods voor, maar zonder schilderij. Op Kleureyck in het Design Museum Gent bekijk je in 2020-2021 de zeven hoofdkleuren van Van Eyck door de ogen van hedendaagse ontwerpers. Werkelijk iedereen vindt inspiratie bij de Vlaamse Meester, van juweliers tot meubelmakers. De Experience Rooms maken Van Eycks kleuren tastbaar en spreken al je zintuigen aan.

Gastronomische citytrip met Van Eyck

Op het Lam Gods komen 75 kruiden, planten en vruchten voor. Het Gent van Van Eyck was dus om duimen en vingers bij af te likken! Flemish Foodie Olly Ceulenaere van sterrenrestaurant Publiek zet de Bourgondische gastronomie om in hedendaagse recepten. Ook de Gentse Foodmakers kruiden hun ambachtelijke producten met een snuifje Van Eyck, van bier en kazen tot praline en haute confiture. De OMG! Seven Senses Tour is dan weer een zintuiglijke stadswandeling die je Van Eyck laat proeven, voelen, ruiken, zien, horen en nog meer. Op het menu staan onder meer een boottocht, streetart, atelierbezoeken en proeverijen. De Tour start op 2 juli 2020.

(c) Stad Gent - Dienst Toerisme

Shop je eens lam (Gods)

Op citytrip met Van Eyck moet je shoppen, want de man had goede smaak. Neem het Lam Gods onder de loep en je ontdekt een gedetailleerde catalogus van aardewerk, tegels, juwelen, kleding, glaswerk, tapijten en bloemboeketten. Zeventig Gentse ontwerpers sloten zich in 2020 aan bij De Makers van Van Eyck en creëerden een collectie geïnspireerd door zijn meesterwerken. Wat dacht je van een zijden jurk die de aanbidders van het Lam Gods je zouden benijden? Broches, ringen, manchetknopen? Of liever een fairtrade T-shirt waarop een goddelijk schaapje geborduurd is? Shop ‘till you drop in de Van Eyck conceptstore onder het Belfort. Of beter: winkel je lam (Gods).

Coverbeeld - Bron: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be