De 5 mooiste winterse stadswandelingen

Vlaanderen Vakantieland 24 november 2020

De nachten worden donker, de steden hangen hun mooiste lichten op. Met deze vijf prachtige wandelingen verandert de winter in een warme gloed. Muts aan, sjaal om en wandelen maar!

1. Walk local in Gent

Wandel je graag in de voetsporen van lingerieontwerper Murielle Scherre, zanger Mathieu Terryn, acteur Zouzou Ben Chikha en andere beroemde Gentenaars? Check dan hun lievelingsroutes door Gent op de nieuwe site Walk Local. De korte wandelingen brengen je langs hun favoriete plekjes in de stad, en wie weet spot je jouw idool op een bankje in de zon. Vree wijs!

Extra tip: Gent staat bekend om haar uitgekiende lichtplan, dat bezoekers van heinde en verre lokt. Met de 5 kilometer lange Lichtwandeling passeer je alle highlights en ontdek je het magische avondlandschap van de Arteveldestad.

Logeren in Gent doe je bij Hotel Pillows Grand Boutique Reylof, een hotel in het hartje van Gent.

Walk Local Gent
Walk Local Gent - Zouzou Ben Chikha -© Titus Simoens

2. Wintergloed in Brugge

Nog meer lichtpracht vind je in Brugge, tijdens Wintergloed. Met veertig Brugse straten en pleinen in wintersfeer en honderden kerstbomen verspreid over de hele stad, wandel je rond in een feeëriek wonderland. Het lichtparcours met tien installaties neemt je mee doorheen de historische binnenstad en bezorgt je gegarandeerd een warm gevoel. Check zeker ook de handige Wintergloed-app die je langs alle bezienswaardigheden loodst.

Logeren in Brugge doe je bij Adornes, voor authentieke charme aan het water.

Wintergloed Brugge
Wintergloed - (c) Tom Leentjes

3. Het geheim van Mercator in Leuven

Wat doet een vergeten Leuvenaar vier eeuwen geleden in Siberië? Waarom zijn er volgens een Leuvense kaart pygmeeën op de Noordpool? En wie in hemelsnaam heeft de Kleine IJstijd uitgenodigd? In de herfst van zijn leven schrijft Gerard Mercator een raadselachtige brief, die eeuwen later (in 2017) per toeval in Leuven wordt ontdekt. Met die brief in de hand, onderneem je een mysterieuze zoektocht en wonderlijke tijdreis. Kan jij Mercators geheim ontrafelen?

De wandelbeleving Het Geheim van Mercator kan je op eigen houtje ondernemen, zonder gids. Het enige wat je hoeft te doen is een brochure ophalen bij Visit Leuven. Ideaal voor gezinnen met kinderen vanaf 12 à 14 jaar. Of met enkele vrienden. Duurtijd: 2u, max 2u30.

Extra tip: De nieuwe podcastwandeling “Verhaaljagers” is een audiowandeling voor kinderen en ouders vol straffe Leuvense verhalen, ingelezen door bekende Leuvenaars. Sommige verhalen zijn waargebeurd, anderen zijn ontsprongen aan de fantasie van de inwoners van de stad. Je vindt een wandelkaartje met de zes locaties bij Visit Leuven.

Logeren in Leuven doe je bij één van de logies in de stad.

Abdij van Park
Abdij van Park - (c) Visit Leuven

4. Rubens achterna in Antwerpen

Een bezoek aan de monumentale kerken van Antwerpen leest als een biografie van Peter Paul Rubens. Laat je binnenleiden in de Sint-Andrieskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Pauluskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk en ontdek hun sterke band met dé barokkunstenaar van de Lage Landen. De Trek Rubens achterna-wandeling voert je langs vijf belangrijke historische kerken in het centrum van Antwerpen, die allen een sterke band hebben met de beroemde schilder.

Extra tip: het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) heeft twee kunstparcours rond avant-gardekunst ontwikkeld in de buurt van het museum. Check hier route 1 en route 2!

Logeren in Antwerpen doe je bij Loft 1D, een unieke loft op het hippe Zuid.

Winter in Antwerpen
Winter in Antwerpen - (c) Jan Krab

5. Vogels spotten in het Mechels Broek

Aan de oostzijde van Mechelen strekt zich een groots weidelandschap uit langs de kronkelende Dijle. Je bereikt het Mechels Broek via de knappe Kruidtuin in de stad en het charmante Dijlepad. Eens aangekomen in het natuurgebied overvalt je een zalige rust, al wandelend of tijdens het observeren van vogels in een van de vogelkijkhutten. Vooral in de winter is het als het ware een internationale luchthaven voor eenden en vogels!

Extra tip: Wil je de skyline van Mechelen bewonderen, dan kan je niet om de statige Sint-Romboutstoren heen. Van op 97 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de streek. Op heldere dagen zie je in de verte zelfs het Atomium of de kerncentrales van Doel!

Logeren in Mechelen doe je bij B&B Porta Superia, vlakbij de Sint-Romboutstoren.

Sint-Romboutstoren Mechelen
Sint-Romboutstoren - (c) Visit Mechelen