Start hier jouw plukvers-favoriete-fruitvakantie

Vlaanderen Vakantieland 02 juni 2022

Denk jij bij zomer ook meteen: ha, vers fruit! Dan zijn deze routes langs oogstrijpe boomgaarden, verleidelijke zelfpluktuinen en doorhangende ranken vast jouw ding. In ieder geval: je vakantie ziet er nu al fris en fruitig uit.

Pick your fruit

Wandel jij in het spoor van je favoriete appelsapje of maak je van je vakantie ineens een fruitsla met een roadtrip langs de lokale specialiteiten? Kies je fruitje!

One appel a day

Oud-Turnhout is werkelijk in de ban van de appel met wandelroutes en zelfs een picknick op een unieke locatie, middenin de boomgaard. Met het lokale Corso-appelsap, natuurlijk. Voor fans van appelsap klinkt Fruitsappen Verhofstede vast ook wel bekend. Wandel je langs de Moervaart en Kruiskapel dan kom je langs de boomgaarden van de Lokerse sapjesmaker.

Appel Plukken © Mie De Backer Toerisme Provincie Antwerpen

Aardbeigekte

Wie Hoogstraten zegt, denkt aardbei – tot ver buiten Vlaanderen. Een fietstocht voert je langs velden en serres met de mooiste en de lekkerste. Ook de nodige picknickplekjes en streekbiertjes worden gegarandeerd. In Dessel kan je middenin het veld stoppen bij drive-in The Red Corvette voor een taartje, ijscoupe of proteïneshake met aardbeien uit volle grond.

Beeldige blauwe bessen

Op het domein van Blueberry Fields in Beringen lopen prachtige wandelingen tussen de plantages. In Oudsbergen duik je van half juli tot eind augustus zelf tussen de blauwe bessen van de familie Schrijnwerkers. Nadat je in Hoogstraten van sappige kersen naar puike peren bent gewandeld, staat je stappenteller op 14 kilometer. Van mei tot september proef je hier liefst elf variëteiten van de blauwe bes. De overschotten van beide telers gaan in lekkere sappen en confituren, verkrijgbaar bij Visit Hoogstraten.

Druivendrankje

Het beste druivensap? De Hagelandse wijnen, natuurlijk! Het is bovendien fijn fietsen en wandelen tussen de wijngaarden. Of logeren - met al dat wijnen. Boek je glampingspot tussen de wijngaarden bij De Pluimpapaver. In Oost-Vlaanderen kan je ook wijntjes proeven, bij Domein Leeflank bijvoorbeeld - goed voor 2700 stokken met druiven van de beste soort én een microbrouwerij voor ambachtelijke bieren en kombucha.

Wandelen en fietsen door de wijngaarden © Toerisme Vlaams-Brabant

Tutti Frutti

Wandel door de fruitmix van Haspengouw… Start met de Perenboomgaardwandeling in Zepperen. Vervolg je tocht langs het prachtige landschap van fruitboomgaarden in Mettekoven en Rullingen. Nog meer vreemde woorden: ook Kolmont en Piringen zijn échte plaatsen waar de Tongerse boomgaarden al eeuwen wortelschieten. Uiteraard is de fruitstreek ook goed befietsbaar. Bol door fruitige landschappen, langs boomgaarden, bossen en kastelen en ontdek ineens ook alles over Loonse stroop.

Zelf plukken? Dat kan!

Fruit is op z’n best recht van de boom of struik. Gelukkig vind je over heel Vlaanderen tuinen waar je zelf mag oogsten. Neem dus je snel je korf en rep je -in het juiste seizoen weliswaar – naar de volgende adresjes.

  • In de Leiestreek vind je heel wat pluktuinen zonder abonnement voor zowel kleinfruit, appels, peren… en hier en daar zelfs een bloemetje.
  • Ook in het Brugse Ommeland kan je zonder abonnement fruit, groentjes en bloemen scoren. Soms met extra troeven, denk: zomerbar, kindvriendelijk of in een kasteeltuin.
  • Fruitbomen gedijen goed in en rond Brugge. Een dag per jaar worden verschillende boomgaarden opengesteld en kan iedereen meegenieten van de beschikbare oogst.
  • Bij Landgoed Lisbona, in de Brugse rand, oogst je zelf frambozen, bramen, stekelbessen, blauwe bessen, appels, peren, pruimen, krieken, vijgen... en allerlei groenten.
  • In Arendonk zijn plukgrage gasten welkom bij Plukweide De Wouwershoeve. Bij Plukhof in Heist-op-den-Berg verzamel je vooral klein fruit zoals frambozen, bessen, druiven, kersen, aardbeien en noten. Dikke plus is het gezellige Plukterras.

Tripje van aardbei naar zwarte bes?

Slaap jij het best in met de geur van fruitbloesems of zie je liever de aardbeien groeien vanuit je bed? Je staat hier in elk geval fris en fruitig weer op.