Start hier jouw low-impact-is-fun- stadsvakantie

Vlaanderen Vakantieland 07 juni 2022

Een verantwoorde vakantie beperkt zich niet tot een afgelegen boshutje. Integendeel! Sustainable shopping, bio en plant-based gastronomie, coole tours en buurtinitiatieven: je vindt ze net allemaal in de stad. Pak je (deel)fiets en start je duurzame trip.

Hippe hubs

De laatste jaren zijn heel wat verloederde sites opgewaardeerd tot coole hubs met een ecologische en/of sociale insteek. Vaak ook nog eens no-nonsense en supergezellig.

Horst © ILLIAS TEIRLINCK voor Toerisme Vlaams-Brabant

Zomerbars en picknickspots

House of Time is een blijvertje van Triënnale Brugge 2018. Je kan je eigen plek reserveren voor een activiteit op de unieke site. Er is een binnen- en buitenatelier, joert, bunkerkeuken, containerbar en veel buitenruimte. In juli en augustus is het de vaste stek van zomerbar HoT. In Limburg is Nomadland een fijne picknickplek. Het gezellige buurtpark met volkstuintjes en kleurrijke pipowagens ligt in Zwartberg, vlakbij de al even coole kunstzinnige site van LABIOMISTA. Leidt je citytrip naar Leuven, loop dan langs bij Hal 5. De leegstaande historische spoorweghallen werden omgevormd tot duurzame ontmoetingsplek. Naast de foodcourt met bar zitten er ook organisaties en initiatieven rond voeding, bewegen en duurzaam ondernemen. In Geel werd de oude fabriekssite van de Bloemmolens omgeturnd in creatieve hub de Bloemfabriek. Je kan er van april tot oktober terecht voor verantwoorde food en drinks, om te winkelen zonder plastic of voor een stevig feestje.

Hal 5 © Visit Leuven

Coole settings

Liever zelf een volkstuintje inpalmen, leren composteren, meewerken in de deeltuin of een meeting op een echte city farm? Stadsboerderij Veldekenshof in Turnhout maakt het allemaal mogelijk. En dan is er nog de Asiat-site, de voormalige militaire basis in Vilvoorde. Die bloeide op tot een hippe, bruisende ontmoetingsplaats aan het water. Ze ligt handig naast de fietssnelweg en de waterboot tussen Brussel en Vilvoorde. Naast een kunstexpo en zomerbar is er ook heel wat speelruimte voor kinderen, inclusief skatestraat. Ook het Vilvoordse Tuchthuis is een geweldige locatie en uitzonderlijk toegankelijk dankzij de expo Tuchthuis AR die je zelfstandig kan bezoeken aan de hand van QR-codes ter plaatse.

House of Time in Brugge © Jan D’Hondt voor Visit Brugge

Expeditie Low Impact

De stad verkennen doe je zo ecologisch mogelijk te voet of per fiets. Brugge zet initiatieven die inzetten op duurzame voeding in de kijker met de ferme fietstocht De eetbare stad. Limburgse tegenhanger is de wandelroute Smaakmaker Spraakmaker die je meetroont naar de leukste Hasseltse adressen. Hop er ineens op de Babbelfiets. Daarmee gidst een local je langs zowel het mooie als het unieke. In Gent maakten bekende en geëngageerde locals als Murielle Scherre en Nic Balthazar speciaal voor jou een plannetje met al hun favoriete én duurzame adressen in de stad. Plantaardig eten in Deinze? Lokaal shoppen in Kortrijk? Een eerlijke koffie in Roeselare? De Leiestreek fietst je met de Eco-cyclo -tours door alle duurzame bedrijven van de streek. Je hóéft ook niet te shoppen, consuminderen is key. Fietsen langs bezienswaardigheden kost niets en houdt je fit.

#shoplocal

En toch… Van een hippe versmarkt in Herentals tot een duurzame shopping spree door Mechelen: een dagje winkelen was nog nooit zo verantwoord. Heel wat steden zetten trouwens graag hun lokale talenten in de spotlights, met winkelgidsen à la 100% Made in Lier of Handmade in Brugge. Ook verpakkingsvrije boodschappen zitten in de lift, van je kilootje quinoa tot je maandelijkse portie dagcrème. In Leuven doe je bij Content alles wat je nodig hebt in een eigen potje of zakje. Hun voedingswaren zijn bovendien zoveel mogelijk lokaal. In Gent was Ohne er als allereerste bij om zero waste lokale, biologische producten te verkopen. Supersustainable en helemaal in is vintage shoppen. Zo is Gent bekend om haar goede tweedehandswinkels. Werp ook eens een blik op lokale specialiteiten. In Diest vind je bijvoorbeeld een ruim aanbod, van verse honing tot artisanale biertjes. Para-Ti in Brugge koppelt ambacht zelfs aan high tech. Van wijn uit de Westhoek tot paté van de buurtslager: je shopt met je smartphone en rekent automatisch af.

Good food

Van al dat verkennen krijgt ook de bewuste reiziger honger. Kortrijk zit aan de top wat gastronomie betreft en dat is in het bio/eco-segment niet anders. Met onder meer Courgette, Zonder Meer, Heerlijkheid van Heule, Maria’s Corner, Odelie en De Hangaar komt de keuzestress dichtbij. Gent heeft in verhouding meer plantbased restaurants dan pakweg Parijs of Londen en kroonde zichzelf daarom tot veggiestad van Europa. Maar ook Brugge gaat voor hip en healthy. Bij Wild Foodz in Sint-Michiels voorzien ze je van powerbowls en wraps, met ruime keuze voor vegetariërs en veganisten. Bij Forrest Food in Sint-Kruis is alles standaard vers, veggie, lactose- en tarwevrij.

Ecostraatje

Puur biologisch, veggie/vegan en gezond eten doe je in Leuven bij Noordoever aan de Vaartkom. De producten zijn zoveel mogelijk lokaal. De verse gerechten in buffetvorm worden gewogen om voedselverspilling tegen te gaan. De duurzaamste Leuvense straat? Een vijftiental horecazaken in de Muntstraat zet collectief in op energiebesparing, goed voor een duik van 12%. Bij restaurant Zout Erover in Wortel-Kolonie in Hoogstraten wordt je pure gerechtje pas een ware beleving. De groenten en kruiden komen rechtstreeks uit de aanpalende pluktuin op je bord. Als dessert kan je een toffe workshop meepikken.

Duurzaam dutten

Wil je graag op je twee duurzame oren kunnen slapen? Zoek dan naar het Green Key-logo, het internationale keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. De logies zetten in op duurzaamheid maar variatie blijft troef: van Elckerlyck Inn in Kortrijk tot hotel Park Inn by Radisson in Leuven. In Mechelen kreeg B&B Porta Superia een groene sleutel. In Brugge ben je zeker van een Green Key bij onder andere Mansion9 Bruges en Snuffel hostel. In Gent zijn duurzaamheid en ecologie belangrijke thema's bij onder meer B&B Graaf.

Op zoek naar nog meer tips? Steden geven vaak zelf al de weg aan. Niet alleen Gent en Brugge, maar bijvoorbeeld ook Deinze, Kortrijk en Roeselare lijsten tours, ideeën en adresjes op voor een verantwoorde citytrip.

Slaap jij beter met een gerust geweten?

Bed en Bio-breakfast, lakens van eco-katoen of een deelfiets voor de deur: deze logies hebben oog voor wat jij belangrijk vindt.