Weekendje weg in Mechelen

Vlaanderen Vakantieland 22 juni 2021

Klein in oppervlakte, groots in beleving. Welkom in Mechelen! In het oog springend erfgoed, hippe winkeltjes en fijne musea staan garant voor een onvergetelijke citytrip. Wist je trouwens dat Mechelen ooit de Bourgondische hoofdstad was van de Nederlanden? Geen wonder dat levensgenieters zich hier meteen thuis voelen.

Wat kan je doen in Mechelen?

 1. Bezienswaardigheden
 2. Activiteiten in Mechelen
 3. Wandelen en fietsen in en om Mechelen
 4. Wat te doen met kinderen?
 5. Restaurants en bars
 6. Wat te doen bij slecht weer?
 7. Logeren in Mechelen
 8. Meer inspiratie?

Bezienswaardigheden in Mechelen

Van de beklimming van de Sint-Romboutstoren over een ingetogen bezoek aan Kazerne Dossin tot shoppen in een eeuwenoude markthal en proeven van een lokaal gebrouwen biertje. Kiezen is hier echt verliezen.

1. Sint-Romboutstoren op de Grote Markt

De Sint-Romboutstoren beheerst de Grote Markt, het verkeersvrije centrale plein van de Mechelse binnenstad. Een unieke ervaring voor sportieve benen is de beklimming van de 97 meter hoge toren.

2. Museum Hof Van Busleyden

In dit prachtig renaissance stadspaleis kom je alles te weten over de Bourgondische geschiedenis van Mechelen. De vaste collectie van het museum is door renovatiewerken niet toegankelijk tot het najaar van 2023, maar het museum blijft wel open met twee toptentoonstellingen in de ondergrondse ruimte, in De Garage en museale belevingen op historische locaties in de stad.

3. Kazerne Dossin

Kazerne Dossin is een museum, memoriaal en documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten. Een bijzondere plek die je nooit meer loslaat.

4. Paleis van Margareta van Oostenrijk

Het paleis van Margareta van Oostenrijk, landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden tussen 1507 en 1530, was het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Ontdek het woelige leven van deze sterke dame en bewonder de prachtige architectuur.

5. Groot Begijnhof

Dankzij zijn typisch Vlaamse karakter en aparte architectuur is het Groot Begijnhof van Mechelen opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

6. Wintertuin

Stap een andere wereld binnen en ontdek deze feeërieke Wintertuin uit 1900. Een spel van glas en licht in art nouveau.

7. Brouwerij Het Anker

Waarom België met bier aan de wereldtop staat? Je proeft het in brouwerij Het Anker. Deze brouwerij uit 1471 is één van de oudste van ons land en wereldberoemd om haar Gouden Carolusbier.

8. Het Predikheren

Deze nieuwe culturele hotspot is een broedplaats voor talent. Een plek van ontmoeting, samenwerking, kunst, cultuur en literatuur.

9. De Vleeshalle

Kleurrijke kruiden, verse groenten, exotische vruchten … De sfeer doet aan een buitenlandse vakantie denken. In deze oude markthal van 1881 kom je om te smullen en te genieten.

Meer weten over deze bezienswaardigheden?

Plan tot in de puntjes je bezoek aan de highlights van de stad.

Activiteiten in Mechelen

Het hele jaar door kan je hier proeven van het goede leven. Sommige evenementen zijn tot ver buiten de landsgrenzen bekend.

Hanswijkprocessie

Al bijna 750 jaar trekt de Hanswijkprocessie op de zondag vóór O-H-Hemelvaart door de straten. Ze is één van de oudste processies van ons land.

De Zomer is van Mechelen

Geniet een zomer lang van gratis zomeractiviteiten, festivals en zomerbars.

Mechelen houdt je Warm

Hartverwarmende winterse activiteiten rond eindejaar. Met onder meer kunstwandelingen, een schaatspiste en nog veel meer.

Beiaardconcerten

Pik in de zomer zeker een beiaardconcert mee aan vanuit de Sint-Romboutstoren. Op het gezellige Cultuurplein zijn gratis zitplaatsen of geniet op één van de terrassen van de Grote Markt of omliggende pleinen.

Ommegang

De Hanswijkcavalcade, een optocht die maar om de 25 jaar plaatsvindt, sluit traditioneel af met de 'Ommegang'. Passeren onder meer de revue: de reuzenfamilie, het Ros Beiaard en Opsinjoorke. Ongezien!

Wandelen en fietsen in en om Mechelen

Kasteelparken, rivieren, kloostertuinen, natuurdomeinen … Oases genoeg om op adem te komen en te genieten van natuurpracht. Ook een verkenning van de omliggende dorpen is warm aanbevolen.

Wandelroutes

Fietsroutes

Wat te doen met kinderen?

Ook de jongste citytrippers halen hun hartje op in deze stad. Ravotten, klimmen, hangen, zitten en rusten kunnen de jongsten voortaan ook ín de historische binnenstad. Met de spelinstallaties combineer je een stadsbezoek met onvergetelijke momenten. Je vindt de locaties terug op het gezinsplan, te verkrijgen bij het infokantoor van Visit Mechelen. Wie spurt het snelst door het labyrint aan de Sint-Katelijnekerk? Wie klimt het hoogst op de XXL-pop aan de Sint-Romboutstoren?

Een bezoek aan Zoo Planckendael en Technopolis mag natuurlijk niet ontbreken op je to-dolijstje. Maar ken je ook onze andere familievriendelijke plekken al?

 

Meer kindvriendelijke vakantietips?

In Mechelen is heel wat te beleven voor jong en oud

 

Restaurants en bars

Van oergezellige bistro tot vrolijke aperobar en sterrenrestaurant. Bourgondisch Mechelen haalt alles uit de kast om je te verwennen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Ontbijten, brunchen en lunchen in Mechelen

Gezellige restaurants

Gastronomische restaurants

Cafés in Mechelen

Koffiebars in Mechelen

Wat te doen bij slecht weer?

Zit het weer niet mee? Geen nood. In de stad maken tal van bezienswaardigheden op elk moment het mooie weer.

Logeren in en rond Mechelen

Op citytrip met z'n tweetjes, met de kinderen of in een grotere groep? Je vindt in de stad een ruim aanbod van logiesmogelijkheden op maat van je gezelschap. Van een huiselijke B&B over een stijlvol hotel tot een ruime vakantiewoning. 

Uniek logeren

Mag het voor jou wat specialer? Check deze toppers.

Kindvriendelijk logeren

Overnachten in de stad met baby, peuter of tiener: hier is iedereen op zijn gemak.

Logeren met een groep (vrienden- en familieweekends)

Bezoek je de stad met de hele familie of een groep vrienden? Deze verblijfsaccommodatie is geknipt voor gezelschappen.

Logeren in stijl

Logeren in stijl, daarvoor sparen deze verwenadresjes zich kosten noch moeite.

 

Logeren in (en nabij) Mechelen

Kies je ideale verblijfsaccommodatie in en om Mechelen.

 

Meer inspiratie?

De mooiste, leukste en lekkerste bezienswaardigheden Je hebt hier een voorproefje gekregen van wat je mag verwachten van je citytrip. Wil je je bezoek in detail plannen of zoek je meer info? Check deze links:

 1. visit.mechelen.be
 2. Mechelen, kunststad van de toekomst
 3. Hipsteren in Mechelen 
 4. 10 tips voor een kidsproof citytrip 
 5. De blauw-groene rand rond Mechelen 
 6. Magisch Mechelen: een verrassende en veelzijdige cultuurstad