Hipsteren in Mechelen

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Mechelen is allesbehalve een ingeslapen provinciestad. Dankzij de hippe horeca, shops en coole urban projecten kan de stad zich meten met de hipste wijken van pakweg Kopenhagen of Berlijn.

#streetart

Onder de leuze ‘Mechelen Muurt’ nodigde street artist Gijs Vanhee tien (inter)nationale kunstenaars om zich volledig te geven op enkele stadsmuren op wandelafstand. Met een kaart kan je het parcours afleggen en intussen de stad ontdekken. Vlakbij het werk van Samuel Vanderveken in de Varkensstraat ligt Cultuurcentrum Mechelen met het uitstekende cultuurcafé de Kuub. Je kan er iets drinken op het rustige terras, af en toe komt daar comedy, een jamsessie, dichtlezing of spelletjesavond bij.

#foodporn

In de buurt rond de Sint-Romboutskathedraal zitten trouwens heel wat leuke eetadresjes. De Vleeshalle werd omgeturnd tot culinaire hotspot. Je kan er eten bij verschillende standjes of topingrediënten inslaan. Nog in de buurt: bierbar Makadam heeft meer dan 80 Belgische bieren achter de toog, lokaal gebrouwen met een uniek verhaal. Je kan ook lunchen of brunchen in het eclectisch, industriële interieur met artwork van jonge, lokale kunstenaars.

#shoplocal voor souvenirs

De voorbije jaren kwamen er ook tal van mooie zaken bij, verspreid over het centrum. Van Scandi-style kleding en interieur tot oldscool snoepwinkels en ambachtelijke bakkers. De leukste boetieks, zoals Blossomhouse, het ecologische Supergoods, Lily, Leef en Uma, zitten in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Voor vintage meubels winkel en lifestyle accessoires moet je er bij My Ex-boyfriend zijn. Aanrader is trendy interieur- en bloemenwinkel De Borght in een oud klooster met binnentuin. Hun restaurant serveert gerechten Ottolenghi waardig.

Van film al fresco tot foodtruck kitchen

De allercoolste zomerplek? In de armen van de Dijle, op wandelafstand van het centrum, ligt een oud sluiswachtersatelier met verborgen tuin. ’s Zomers neemt zomerbar T’Ile Malines er haar intrek met een café, live optredens, een dj en openluchtfilms op het programma. Niet ver hiervandaan eet je streetfood met een upgrade bij Carbon bar & kitchen, in oorsprong drie foodtrucks die de festivals aan elkaar regen maar nu hun gerechten op vast meubilair presenteren. De helft van het menu is vegetarisch en kan ook veganistisch.

#fitcation

Misschien ben je daarna wel aan wat beweging toe. Compenseer de pizza’s en biertjes met een hike over het drijvend Dijlepad of een yogasessie in openlucht in het Vrijbroekpark. Leuk is Bookarun: een hardloopplatform waar je een running mate kan boeken. Fietsfanaten snellen via de fietsostrade makkelijk naar Leuven en Antwerpen of laten zich verleiden tot de vele mooie routes over langere afstanden. Ze voelen zich echter zeker zo thuis bij Peloton de Paris: voor goeie koffie en pintjes, om een fiets te laten repareren of om te supporteren voor wielerwedstrijden op groot scherm. Naast fietsen heeft het Cycling Café ook een eigen lijn van coole wielerpakjes en casual wear.

Dutten in de kerk van de minderbroeders doe je niet tijdens de dienst maar bij hotel Martin’s Patershof. Met z’n glas-in-loodramen is de ruime Best of Home-suite boven het altaar het neusje van de zalm. Zoek je liever onderdak bij een van de locals? In een van de vijf luxe gastenkamers bij B&B Porta Superia slaap je gerust op beide oren. Bij B&B Boris & Barney slaap je in een luxewellnessomgeving. 's Morgens word je er in je kamer of pipowagen gewekt door ezels Boris en Barney.

Beeld: © VisitFlanders