Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Hip én bubbelproof: ga eens op bedevaart!
Alle artikels

Hip én bubbelproof: ga eens op bedevaart!

De nieuwste reistrend? Een old school pelgrimstocht. Deze uitdagende, eeuwenoude routes lopen ook langs de mooiste plekken in Vlaanderen. Perfect om al wandelend te onthaasten - alleen of in bubbel.

Wandelen is, met dank aan de pandemie, dé nieuwe Nationale Sport. Wie op zoek is naar de ultieme lange afstandswandeling komt al snel uit bij de voorloper van alle GR’s: de bedevaart. De hedendaagse pelgrim wandelt echter niet uit religieuze overtuiging. Integendeel: de oermoeder van de road trip sluit aan op heel wat hedendaagse hypes, van wandelen (of fietsen) in de natuur, over mindfulness en slow travel, tot coronaproof reizen met een bubbel naar keuze.

Bronzen Sint-Jakobsschelpen (het symbool van de pelgrims) in Brugge - (c) Jan ‘d Hondt

Broeder Jacob

De beroemdste Europese pelgrimstocht is uiteraard El Camino de Santiago. Finishen in Spanje is, met dank aan het reisverbod, een verre droom maar tussen Nederland en Frankrijk doorkruist de weg naar Compostela ook Vlaanderen. In het Brugse wegdek kan je bronzen Sint-Jakobsschelpen (het symbool van de pelgrims) spotten, een stukje van de middeleeuwse route loopt immers door Brugge. De Via Brugensis start in het Zeeuwse Sluis en leidt je 150 kilometer lang, over Gent, naar het Franse Sebourg. Onderweg was het zaak zo veel mogelijk kerken en kapellen met patroonheilige Sint Jacobus te turven en te couchsurfen in St.-Jakobshospitalen. Het Sint-Janshospitaal en de Sint-Jacobskerk waren dan ook echte pelgrim-hotspots. Een recente alternatieve wandeling is het Jakobskerkenpad (20 km in 38 etappes) die alle St.-Jakobskerken in Vlaanderen met elkaar verbindt.

Voor moderne pelgrims is het hospitaal geen optie, maar hostel Snuffel vzw in hartje Brugge of Jeugdherberg Europa in Assebroek zijn goede hedendaagsere alternatieven.

Kapellen- Compostela

Nog een mogelijk startpunt voor El Camino is de Sint-Jakobskerk van Kapellen. Daar volg je de Via Brabantica door natuurgebied De Oude Landen tot Antwerpen. Tussen de Antwerpse Sint-Jacobskerk en het Sint-Julianusgasthuis traceer je het schelpentraject langs de belangrijkste bezienswaardigheden door de binnenstad. Daarna gaat de tocht verder naar Mechelen – thuisbasis van het Vlaamse Compostelagenootschap en trotse eigenaar van 14 koperen Sint-Jacobsschelpen doorheen het centrum. Vanuit Mechelen resten er twee opties richting Frankrijk: over Leuven/Hoegaarden of over Brussel/Beersel.

Sint-Jacobskerk Antwerpen - (c) Visit Antwerpen

Officiële deelnemers aan de Camino kunnen overnachten in het Antwerpse St.-Julianusgasthuis. Freewheelers vinden onderweg onderdak bij Jeugdherberg Pulcinella in hartje Antwerpen, cultuurhostel Bed Muzet in Lier, het Mechelse Hostel De Zandpoort en Hostel De Blauwput in Leuven. In Beersel kan je uitrusten in de trekkershutten van Provinciedomein Huizingen.

El Camino de Limburgo

De Via Limburgica richting Compostela (via Luik) doorkruist het Maasland, de Kempen en Haspengouw langs afwisselende landschappen en historische plaatsen. De zoektocht naar Sint-Jacob gidst je door culturele steden Maaseik, Neeroeteren, Alden Biesen en Tongeren en door prachtige natuurgebieden als het Nationaal Park Hoge Kempen, het Munsterbos en De Kevie.

Limburg zelf telt ook wel wat - minder bekende – pelgrimsoorden, een prima voorwendsel om er mooie wandel- of fietsroutes uit te stippelen. Aan de Maas stuit je bijvoorbeeld op bedevaartsoord Heppeneert. Richting Tongeren is er de Sint-Gilliskapel, deze trekt nog steeds bedevaarders in september. Tip: op de Bolderberg in De Wijers kan je niet alleen een vredessteentje neerleggen bij het pelgrimskruis bij de kapel, je hebt er vooral ook een prachtig zicht op de vijvers en het kasteel van Terlaemen.

Trek je langzaam door Limburg dan is Hostel H in Hasselt centraal gelegen, met een goede aansluiting op het fiets- en wandelnetwerk.

Kluis van Bolderberg © Guy van Grinsven

Van Scherpenheuvel tot Dadizele

Het allerbekendste bedevaartsoord dicht bij huis is natuurlijk Scherpenheuvel. Je kiest zelf je vertrekpunt, het laatste deel van je traject volgt een mooi stukje GR5 of de Demervalleiwandeling op Wandelnetwerk de Merode. Ter plaatse kan je de Pelgrimswandeling door Scherpenheuvel en Zichem volgen. Wandelnetwerk de Merode ligt op het kruispunt van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Je wandelt dus al even makkelijk, en in het groen, richting Geel en bedevaartskerk Sint-Dimpna.

In de Leiestreek is Dadizele al sinds de veertiende eeuw dé trekpleister voor pelgrims, of toch het beeld van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Ook andere steden en dorpen, van Kortrijk tot gent, hebben een rits aan heilige plekken die je als rode draad kan gebruiken bij je omzwervingen langs de Leie.

In Westerlo logeer je in de groene gordel van Kempense natuurgebieden en bossen bij Jeugdherberg Boswachtershuis. In de Leiestreek leg je je voeten omhoog bij designhostel Groeninghe in Kortrijk of bij Uppelink, Treck of KaBa Hostel in Gent. Wandel je in de buurt van Maldegem, probeer dan jeugdherberg Die Loyale.


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in