10 tips voor krokuskriebels op kindermaat

Waar kan je in de krokusvakantie met je kind(eren) naartoe? Met deze 10 tips beleef je gegarandeerd een creatieve dag in een museum en de nabije omgeving. Koppel er meteen een overnachting aan en maak er een spetterende mini-trip in eigen land!

Vlaanderen Vakantieland 18 december 2020

Krokuskriebels is het project van de Gezinsbond waaronder zo’n 100 musea in Vlaanderen en Brussel een traject uitwerken op kindermaat, met een focus op 10- tot 14-jarigen. Wij kozen er 10 musea uit en zochten nog extra leuke activiteiten en kindvriendelijke logeeradresjes in de buurt, zodat je er een onvergetelijke dag- en nachtuitstap van kan maken! Meer leuke en kindvriendelijke logies ontdek je bij de logies van Vlaanderen Vakantieland.

(c) 2021: 100 jaar Gezinsbond

1. Krokuskriebels in Leuven

Dé studentenstad is er ook voor de jongere belhamels. Zo biedt Museum M een leuk familieparcours aan, dat je op speelse en zintuiglijke wijze doorheen het museum gidst. Vlakbij ligt de pas gerenoveerde Sint-Pieterskerk. Speciaal voor de jongste bezoekers werden alle sappige verhalen, weetjes en opdrachten gebundeld in een mooi doe-boekje. Ook zeer de moeite is de Universiteitsbibliotheek. Vanop het dak heb je een fenomenaal panorama over de stad, en in de leeszaal waan je jezelf in Harry Potters Zweinstein! Nog energie over? Probeer dan de podcastwandeling Verhaaljagers en de Street Art-tour langs de knapste kunstwerken van de stad!

Kindvriendelijk logeren doe je in één van deze logies.

Krokuskriebels in Sint-Pieterskerk in Leuven
Sint-Pieterskerk - (c) Dirk Leemans

2. Krokuskriebels in Mechelen

Mechelen is compact, charmant en beeldschoon: ideaal voor een uitje met kids! Zo pakt het Hof van Busleyden, een oud Bourgondisch stadspaleis dat nu een museum is, uit met een hoorspel en een familieparcours. In het nabijgelegen Kazerne Dossin is er een interactief gezinsparcours. Daarbij ontdek je het verhaal van Simon Gronowski, een jongen die elf was toen hij met zijn moeder werd gedeporteerd naar Auschwitz, maar gelukkig van de trein kon springen en ontsnappen... Na de expo’s de stad verkennen? Dat doe je aan de hand van twee interactieve wandelingen: een beestige ontdekkingstocht of een avontuurlijke standwandeling voor echte waterratten.

Moe van deze avonturen? In Mechelen kan je heerlijk slapen in één van deze logies! 

Hof van Busleyden - (c) Visit Mechelen

3. Krokuskriebels in Antwerpen

Speelse museumtips zijn er met het doe-boekje van het Snijders&Rockoxhuis en de app ‘Boem Paukeslag’ die je bij Museum Vleeshuis alles leert over de muziek- en dansgeschiedenis. Red Star Line Museum laat je dan weer voelen wat het is om je huis te verlaten op zoek naar geluk. Nood aan een frisse neus? In openlucht zijn er leuke stadsroutes langs stripmuren en street art.

Logeren doe je op een van deze locaties in 't stad'.

Witte%20gevel%20links%3A%20Rockoxhuis%2C%20gevel%20rechts%3A%20Snijdershuis
Witte gevel links: Rockoxhuis, gevel rechts: Snijdershuis - (c) Erwin Donvil

4. Krokuskriebels in Brugge

Brugge blijft een wonderlijke bestemmeling voor jong en oud. In het Groeningemuseum gidst de halsbandparkiet van schilder Jan Van Eyck je langs de beroemde Vlaamse Primitieven. Het Concertgebouw stippelde een prikkelend parcours uit langs klankkunst, met als kers op de taart een prachtig uitzicht over Brugge vanop het dakterras.

Moe van alle ontdekkingen? Doe een dutje in één van deze kindvriendelijke logies.

Groeningemuseum - (c) Sarah Bauwens

5. Krokuskriebels in Gent

Het Museum Dr. Guislain is niet alleen een psychiatrisch centrum, maar ook een tof en laagdrempelig museum dat je op een speelse manier wegwijs maakt langs de kronkels van de menselijke geest. In de buurt van het museum ontdek je bovendien heel wat straffe street art-kunst, met als leidraad een app of wandelkaart. Mag het majestueuzer? Spring dan binnen in het Gravensteen, een grave burcht waar comedian Wouter Deprez je op sleeptouw neemt in een grappige audiogids. Ook leuk is de speurneuzentocht, die je op een coole manier de stad laat ontdekken. Extra inspiratie nodig? Hier vind je nog meer gezinsvriendelijke citytrip-tips!

Een toffe logeertip is Treck Hostel, een indoorcamping waar je logeert in caravans.

Guislain Museum - (c) Visit Gent

6. Krokuskriebels in Ename (Oudenaarde)

Ename is nu een klein dorpje, maar 1000 jaar geleden had de plek een internationale betekenis. De archeologische site is daarvan een getuige. In en rond de abdij van Ename bruiste het tot de Franse Revolutie van bedrijvigheid, maar nu blijft er enkel een ruïne van over. Combineer je bezoek aan deze archeologische trekpleister met een wandeling door het levendige, eeuwenoude Bos ‘t Ename. Met zijn welige begroeiing, kronkelende paden en rustgevende stroompjes is het er verbluffend mooi. Hier kan je uren ravotten, of deze prachtige wandeling maken.

Logeren doe je in ‘t Huys van Enaeme, gelegen aan een pittoresk dorpspleintje.

Bos ‘t Ename - (c) Natuurpunt

7. Krokuskriebels in Izegem

Op de prachtige art-decosite Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, beleef je de industriële geschiedenis van Izegem. Hier vind je 3700 paar schoenen, tientallen soorten en de grootste bewaarde stoommachine van het land. In het nieuwe familieparcours leidt de prettig gestoorde Borstelbaron Eduard je rond en krijg je prikkelende opdrachten en creatieve uitdagingen voorgeschoteld. Tijdens de krokusvakantie zijn er creatieve workshops zoals zeefdrukken op totebags en wandtegeltjes maken met klei.

Chic logeren in Izegem? Dat doe je bij Herenhuis B&B!

Eperon d’Or - (c) Westtoer

8. Krokuskriebels in Turnhout

Turnhout was lange tijd de wereldhoofdstad van de speelkaart. Nu nog steeds gooit het Speelkaartenmuseum al zijn troeven op tafel. Hier ontdek je de rijke geschiedenis en kan je zelf spelletjes uitproberen in het speelkaartenlab. Turnhout ligt pal in de Kempen. En wie de Kempen zegt, zegt: natuur! Zo is het Turnhouts Vennengebied - inclusief kids proof speelbos - een must. Ook bijzonder is Landschap De Liereman, een stiltegebied waar je geocache kan spelen.

Wedden dat je wilt blijven? Met deze logeertips voor gezinnen met kinderen kan je alvast heerlijk overnachten.

Turnhouts Vennengebied - Mie De Backer

9. Krokuskriebels in Tongeren

Tongeren is de oudste stad van België. In het befaamde Gallo-Romeins Museum ontdek je het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. De Supergidsen maken van elk gezinsbezoek een heuse belevenis! Het Teseum (de basiliek) heeft voor elke leeftijd een aangepast parcours. De stad ontdekken doe je met een heuse fotozoektocht.

Logeren doe je in één van deze logies in de buurt van Tongeren.

(c) Gallo-Romeins Museum

10. Krokuskriebels in Tildonk

In het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk keer je 100 jaar terug in de tijd. Je beleeft er de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de bewoners van het klooster en de omgeving. Ook erg leuk is de Antitankgracht-wandeling doorheen een prachtig wandelgebied met bruggetjes en knuppelpaden. Ravotten in de buurt doe je bij Heerlyckheid van Roost, een voormalige kasteelsite waar de donjon nu een heuse speeltoren is geworden. Hou je van cultuur? Dan mag je zeker de beschilderde North West Walls-containers niet missen in het Festivalpark in Werchter. Of ben je eerder een sportfanaat? Rep je dan snel naar het Sportimonium of het Sven Nys Cycling Center.

Stijlvol logeren doe je in een van de logies in of rond Leuven

Belevingscentrum ‘14-’18 - (c) Tildonk