10 tips om een frisse neus te halen

Vlaanderen Vakantieland 27 november 2020

Lang leven de openlucht. Maar waar moet je heen nu de dagen kort zijn en de wereld in winterslaap lijkt te gaan? Met deze tien tips wordt een luchtje scheppen een makkie!

1. Street art spotten in Gent

Gent is een canvas voor de grootste straatkunstenaars. Er hangen zoveel murals en street art-kunstwerken dat ze werden gebundeld op een kaart. Het Sorry, not sorry streetart-plan is een fiets- of wandelroute langs de kleurrijke graffiti-kunst in de stad. Van ROA tot Bué the warrior: je stippelt zelf jouw route uit langs de grootmeesters van de straat!

2. Fietsen langs Leuvense abdijen

Leuven telt heel wat religieus erfgoed. Met de Sint-Geertruiabdij, Keizersberg, Abdij van Park en Vlierbeek zijn er liefst vier abdijen. Een fietsroute gidst je naadloos van de ene naar de andere abdij en brengt je langs de mooiste plekjes in de stad en de groene rand. Een fiets huren in Leuven kan je hier.

Abdij%20van%20Park%20in%20Leuven
Abdij van Park - (c) Piet Stevens

3. Lichtkunst in Brugge

Een wonderlijke winterbeleving: dat is waar Wintergloed in Brugge om draait. Het belooft opnieuw een oogstrelende ervaring te worden, met tien lichtinstallaties verspreid over de hele binnenstad. Zo worden de historische gevels van ‘t Zand een canvas voor lichtanimaties en kan je zelf een eigentijds kantkloswerk creëren op de historische gevels bij Site Oud Sint-Jan. Wintergloed zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met elkaar maar ook met de stad en haar rijke geschiedenis. De ideale buitenactiviteit voor koppels en families!

De%20tweede%20editie%20van%20Wintergloed%20in%20Brugge
Wintergloed - (c) VisitBruges

4. Mythische wezens zoeken in Ravels

Het Grave Ravenpad is een gloednieuw wandel- en speelparcours voor families in Ravels. Het verhaal van De IJle Prijen en het Witte Raafje, geïnspireerd op oude Kempense volksverhalen, leidt je door het bos tot bij een bijzonder babydiertje. Allerlei mythische wezens kruisen het pad van de kinderen. De verborgen magie van de omgeving en het spel in de natuur staan centraal. Iedereen kan genieten van de wandeling, maar ze is speciaal gemaakt voor de allerkleinste kinderen van 0 tot 6 jaar.

Wandel-%20en%20speelparcours%20Grave%20Ravenpad%20in%20Ravels
Grave Ravenpad - (c) Collectief MOOS

5. Mountainbiken in Limburg

Door de prachtige natuur en het afwisselende landschap is Limburg een droom voor mountainbikers. In het Nationaal Park cross je door de bossen, terwijl je in de Duinengordel door het mulle zand trapt. Of je nu een beginner bent of al wat MTB-kilometers in de benen hebt, op de zeven Limburgse mountainbikenetwerken is er voor ieder wat wils!

6. Wandelen in de Hobokense polder

Geen betere plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad dan de Hobokense polder. In een Scheldebocht vlakbij de stad tref je een gevarieerd landschap - van polder over moeras tot bos - en maar liefst 500 verschillende planten. Nog een reden nodig? De tocht door de polder van Hoboken werd in 2016 verkozen tot mooiste wandeling van het jaar. Voor rolstoelgebruikers is er een pad van aan de parking tot de mooiste uitkijkplekjes.

Gallowavrunderen%20in%20de%20Hobokense%20polder
Gallowayrunderen in de Hobokense polder - (c) Jonathan Ramael

7. Spot een bekende Gentenaar

Wat hebben Mathieu Terryn van Bazart, filosoof Ignaas Devisch en voetballer Vadis Odjidja gemeen? Ze stippelden elk hun favoriete route door Gent uit. Wandel in hun voetsporen en rijg hun favoriete plekken en hidden gems aan elkaar. Walk Local is de ideale manier om als een local de stad te verkennen... en misschien wel een bekende Gentenaar tegen het lijf te lopen.

Bar%20en%20Restaurant%20Door%2073%20in%20Gent%20van%20Marcelo%20Ballardin
Marcelo Ballardin - Walk Local - (c) Titus Simoens

8. Leuven verkennen met rolstoel of kinderwagen

De universiteitsstad is er voor iedereen, ook voor wie in een rolstoel of rollator zit of op tjok is met een kinderwagen. Met deze toegankelijke toeristische wandeling vind je twee aantrekkelijke routes die je leiden langs de mooiste bezienswaardigheden, met zo weinig mogelijk obstakels onderweg.

9. Erfgoed bewonderen in Zeebrugge

Wie de geschiedenis van de haven en de best bewaarde erfgoedlocaties van Zeebrugge wil ontdekken, volgt best de Erfgoedwandeling. Deze tocht van 5,8 km start nabij Seafront. Via de klinknagels op de grond kom je langs de mooiste plekken van de industriële haven en Zeebrugge-dorp, waaronder het pittoreske Admiraal Keyesplein.

Kerk%20in%20Zeebrugge-dorp
Zeebrugge - (c) Westtoer

10. Kunst ontdekken met Klara

Sport en cultuur sloten niet eerder zo’n slim verbond als bij de Kunst op de kaart-fietsroutes die radio Klara uitstippelde langs de mooiste kunst- en architectuurplekken. Er zijn vijf routes, één per provincie, variërend van 40 tot 71 kilometer. Ideaal om je eigen provincie te herontdekken of een andere regio van Vlaanderen leren kennen!

Reading%20between%20the%20Lines%2C%20de%20doorkijkkerk%20in%20Borgloon
Reading between the lines- Gijs Van Vaerenbergh - (c) Visit Limburg