Pintelhieren: een rondje langs bijzondere lokale brouwerijen

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 11 juni 2021

Pintelieren is onze nationale sport maar ook bier brouwen doen we goed. De Belgische biercultuur werd zelfs erkend als Unesco-erfgoed. Hoog tijd dus voor een verfrissende rondreis langs de vele bijzondere lokale brouwerijen.

Het tv-programma Vlaanderen Vakantieland wijdde een volledige aflevering aan de Belgische biercultuur. We zijn dan ook erg bedreven in het brouwen, onze pintjes zijn wereldberoemd. Nog beter nieuws: het is perfect mogelijk om een vakantie te plannen in het teken van onze nationale sport. Deze bijzondere brouwers openen namelijk graag hun deuren voor een rondleiding. Inclusief educatief verantwoord drankgebruik.

(c) Gianni Camilleri

Rebelse brouwers

Tien jaar geleden startten drie studievrienden met een vrijblijvend brouwproject. Ze experimenteerden met verrassende ingrediënten - eikenblaadjes, wijndruiven, kersen – voor authentieke Belgische biersoorten. De karaktervolle brouwsels vielen in de smaak en de rebelse brouwers startten een eigen brouwerij in Anzegem.

Typerend is hun bruin bier gerijpt op eikenhouten vaten. Brouwerij 't Verzet wil het ’oud bruin’ namelijk opnieuw populair maken. Een keer per jaar lanceren ze varianten waaraan ze een extra ingrediënt toevoegen. Maar ze brouwen ook geweldige IPA, ale, tripel en witbier. Ga er gerust zelf op brouwerijsafari of degusteer hun creaties op het tapterras dat uitkijkt over de wijngaard.

Tussen pot en pint: Brouwerij D'Oude Maalderij in Izegem brouwt op 100% natuurlijke wijze. In de originele setting van het café kan je kiezen uit zeven taps, een wisselende kaart en een collectie van meer dan 2500 bieren. Ze serveren er Vlaamse keuken bij.

Hop off: B&B Broel 4 heeft uitzicht op Kortrijk, de Leie én de historische brouwerij in de tuin. Twee minuutjes verder ligt café deDingen met achterin microbrouwerij Ruimtegist. Je ziet de brouwers aan het werk terwijl je de artisanale natuurbieren ontdekt.

Nog een rondje? Dat wordt er vast meer dan eentje bij de beste bieradressen van de Leiestreek.

Batteliek: Microbrouwerij en ontmoetingsplaats van Brouwerij het Anker te Mechelen, gevestigd in een oude kerk, waar alles op de kaart ter plekke gebrouwen wordt.

Jong, maar geen klein bier

De Antwerpse Brouw Compagnie is amper tien jaar oud maar brouwt eeuwenoud bier. Tijdens de middeleeuwen had elke stad meerdere brouwers. Zo had Antwerpen er rond 1500 een 200-tal. Het is in die periode dat het lokale Seefbier ontstaat. In de 16de eeuw verdwijnt het even bijna door een extra bierbelasting en een verbod op het gebruik van boekweit (een essentieel ingrediënt). Desondanks groeit Seefbier uit tot het populairste bier van de stad.

Brouwerij
Seefbier - (c) Frederik Beyens

Tijdens de eerste wereldoorlog worden echter de koperen brouwketels aangeslagen om er munitie van te maken. Ook de receptuur van het Seefbier leek verdwenen maar duikt honderd jaar later weer op. In 2012 krijgt het officiële Antwerpse stadsbier eindelijk een eigen, lokale en onafhankelijke, brouwerij. Deze vond intussen onderdak op een oude havensite waar je het gamma bekroonde biertjes kan exploreren. 

Tussen pot en pint: Billie's Bier Kafétaria profileert zich als bruin café annex degustatielokaal voor craft beer. Je twijfelt er tussen een zestigtal lokale bieren en het beste van vijf buitenlandse brouwerijen. Typisch Belgische gerechten vormen een goede bodem.

Hop off: 22B&B ligt op 10 minuutjes wandelen van stadsbrouwerij De Koninck en vlakbij de trein-, tram- en buslijnen naar andere bierbestemmingen.

Nog een rondje? Antwerpen is een goed startpunt voor een heuse beercation.

 

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Er brouwt wat op de boerderij

Vierkantshoeve Hof ten Dormaal in Tildonk is niet zomaar een boerderij. Voor het voer er naar de beestjes gaat, heeft het immers al ander lekkers opgeleverd. Net zoals vroeger brouwt de familieboerderij met ingrediënten van eigen veld. Restproducten krijgen daarna een tweede leven als veevoer.

In 2015 werd de ecologische brouwerij volledig vernieuwd na een brand. De capaciteit groeide tot 5000 liter per dag . De broer-brouwers zijn niet bang van een uitdaging. Zo pakken ze uit met bier op basis van stekelbessen, pruimen of witloof. Sommige batches laten ze nog rijpen op eiken vaten van whisky, cognac, porto, madeira of gin. Je kan alles gaan uitproberen in hun gezellige café/shop of de zomerbar tussen de velden.

Hop off: B&B De Hanewijkhoeve in Werchter werkte samen met Hof Ten Dormaal een bierarrangement uit. Je wordt verwend met onder meer een bierdiner, fietsroute, picknick en brouwerijbezoek.

Nog een rondje? Bierstad Leuven heeft geen introductie nodig en stelt vast niet teleur…

 

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk. 

 

Mopjes tappen

Dok-Noord maakt deel uit van het herbestemmingsproject van de Gentse Oude Dokken. Het hoogtepunt van de site is de microbrouwerij met brewpub. Je proeft er brouwsels van Dok Brewing Company - en concullega’s - vers van de 30 taps. De Dok-biertjes worden ter plaatse gebrouwen en komen zelfs recht uit de taptank. Bereid je voor op flink wat keuzestress want er zit nog meer in de koelkast...

(c) Dok Brewing Company

De Dok-brouwers zijn niet vies van een experimentje en variëren voluit. Ze werken bovendien graag samen met andere brouwerijen. Gevatte namen als ‘Ernie er zit een banaan in mijn bier’, ‘I shot the cherry’ of ‘Fifty shades of grisette’ spreken op z’n minst tot de verbeelding. 

Tussen pot en pint: vorige zomer opende microbrouwerij Haeseveld in een voormalige plantenkwekerij. In de biergarten drink je het lokale biertje recht van de tap.

Hop off: Hotel Den Briel heeft een historische parktuin met groot terras. Dok-Noord ligt op tien minuutjes wandelen, brouwerij Haeseveld op een kwartiertje rijden.

Steengoed

Brouwerij The Musketeers, gekend van de Troubadour-bieren, startte in de ouderlijke keuken van een van de vier oprichters. Hun eerste wapenfeit, de Troubadour Blond, is intussen al meer dan twintig jaar oud. Ook de andere bieren, zoals de Troubadour Obscura, Troubadour Magma of Antigoon, kaapten (internationaal) prijzen weg.

Eigenlijk kan je ze het best zelf ter plekke gaan beoordelen. In 2016 verbouwden de brouwers immers een oude steenbakkerij tot ecologische brouwerij. Na je bezoek kan je afkoelen in het café. Hun ruim terras kijkt uit op de golfterreinen van Sint-Gillis-Waas.

Tussen pot en pint: Brouwerij Van Steenberge in Evergem is al actief sinds 1784. Sluit je rondleiding af in Bar Baptist met een Gulden Draak (en/of Augustijn, Piraat, Baptist of…). Nog meer brouwerijen? Breng een bezoekje aan brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België. Koppel ineens ook een fietstochtje aan je bezoek, met deze smakelijke fietsroute.

Hop off: de oude brouwerij aan de oevers van de Schelde in Dendermonde heet nu B&B Casa Cava. Vanop het tuinterras kijk je uit op het omringende groen.

Nog een rondje? Bezoek enkele brouwerijen in Scheldeland.

Nog eentje dan…

De brouwershoeve van Kerkom bestaat al sinds 1878 maar ging dicht in 1968. Twintig jaar later pikt brouwmeester Jean Clerinx echter vastbesloten de roerstok weer op. Met de blonde Bink brengt hij vervolgens opnieuw leven in de ambachtelijke brouwerij. Vanaf 2000 komen de seizoensbieren erbij: de Bloesem Bink kondigt de lente aan, het donkere Winterkoninkske de winter.

Brouwerij Kerkom - (c) VisitLimburg

Daarnaast zijn er nog een handvol speciaalbieren die van de brouwerij een verplichte pitstop maken in het Haspengouwse landschap. De charmante binnenkoer biedt verfrissing in de zomer. In de winter warm je op aan de gezellige houtkachel in het vroegere koetshuis. De biertjes pairen voortreffelijk met de artisanale Bink-kaas, -brood en -paté.

Tussen pot en pint: De Gebrande Winning is het beste bierrestaurant van België en een internationale referentie. De chef stemt z’n smaken af op de artisanale en zeldzame bieren op de omvangrijke kaart.

Hop off: Gasthof De Statie ligt vlakbij Brouwerij Wilderen in Sint-Truiden. Op het terras van het hotel bestel je de specialiteiten van plaatselijke brouwerijen.

Nog een rondje? Tour langs de abdijen en brouwerijen van de Kempen.