Icoonroutes en blijvende monumenten

Vlaanderen Vakantieland 17 november 2022

Heeft de inspiratie je te pakken en heb je zin om Vlaanderen een pak beter te leren kennen? Ontdek unieke monumenten die eigenlijk niet meer hadden mogen bestaan en trek met je stalen ros van Limburg tot de Kust!

Iconische fietsroutes en trappen langs het water

Zin om al de pracht die Vlaanderen te bieden heeft te ontdekken maar bang dat je door het bos de bomen niet meer zal zien? Ontdek de vele prachtige fietstochten die je leiden langs onze mooiste plekjes of die je voeren naast de mooiste kanalen en waterwegen en geniet maximaal van de rust, natuurpracht en stops onderweg.

In Vlaams-Brabant fiets je langs de Vaart van Leuven naar Mechelen. Geniet onderweg van kleurrijke jachthavens, zeldzame fauna en flora en hou af en toe halt op een terrasje aan de waterkant. Of vertrek in Vilvoorde voor een verrassend groene tocht langs het Zeekanaal Brussel-Schelde. Je trapt langs statige kasteeldomeinen helemaal tot aan de gewijde rust van de abdij van Grimbergen.

In regio Brussel geniet je op je tweewieler van de groene rand rondom de stad. Deze fietsroute weet je te sturen naar imposante kastelen, golvende akkers en een mengelmoes van vergezichten. Na de verschillende heuvels op en af te fietsen kan je jezelf belonen in één van de gezellige biercafés die zich op de Groene Gordelroute bevinden.

In Oost-Vlaanderen kan je met een icoonroute de Schelde volgen. De toepasselijk genaamde Schelderoute voert je langs de rivier via autovrije jaagpaden en snijdt onder andere Oudenaarde, Gent, Dendermonde en Temse aan.

In West-Vlaanderen vind je twee icoonroutes. De meerdaagse Frontroute gaat een heel stuk langs de Ijzer en neemt je 100 km lang mee doorheen de memorabele oorlogsverhalen van 14-18. De Kustroute is dan weer dé combinatie van natuur, maritieme geschiedenis en cultuur. Je toert langs het strand met zicht op zee, fietst door duinen en bossen en verkent de uitgestrekte, vlakke polderlandschappen.

Vertrek in Antwerpen voor de Kempenroute naar Maasmechelen, langs enkele iconische landschappen. De tocht biedt een gezonde mix van natuur, erfgoed en plezante haltes en brengt je ook naar de Sas-4 Toren aan een uniek kruispunt van maar liefst drie kanalen!

Twee%20fietsliefhebbers%20fietsen%20enthousiast%20langs%20de%20Kempenroute
Kempenroute © Toerisme Provincie Antwerpen

Uiteraard kan je ook in Limburg prachtig fietsen. Zo neemt de licht glooiende route Onontgonnen fietsgenot je op sleeptouw doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen. Geniet er van prachtige vergezichten en ruige dennenbossen. Fijnproevers kunnen dan weer terecht op de fietsroute Over bieren, kazen en Teuten. Een route langs uitgestrekte akkers en het kanaal waarop je onderweg kan proeven van ambachtelijk lekkers.

Buikje vol gegeten en gedronken? Tijd om weer op je zadel te springen. Met de Maasroute kan je genieten van kilometers aan historische dorpjes en eindeloze oevers. Wil jij luisteren naar de melodie van stromend water? Genieten van een wirwar aan planten en dieren? Dan is de Maasroute zeker iets voor jou.

Kan je maar moeilijk kiezen? Dat hoeft niet! Met de Kunststedenroute fiets je door Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge tot aan de kust in Oostende met onderweg veel natuur en groen. Je kiest zelf waar je eindigt of vertrekt en krijgt de kans om zolang op verkenning te gaan in elke stad als je zelf wilt! Zin in wat meer uitdaging? De Heuvelroute telt maar liefst 459 km en daagt je uit zowat elke heuvel in Vlaanderen te bedwingen, van het Heuvelland, langs de Vlaamse klassiekers tot in Haspengouw. De route doorkruist bossen, velden en groengebieden en voert je mee langs heel wat unieke trekpleisters.

Nog steeds niet genoeg? Jij, sportieveling! Of wil je misschien van elke route een beetje? De Vlaanderenroute maakt je stoutste fietsdromen waar. Maar liefst 962 km puur trapplezier. Een route die je langs de mooiste highlights uit alle Vlaamse windstreken brengt.

Maak er een fietsreisje van

Geen meerdaagse fietstochten zonder overnachting natuurlijk. Gelukkig verzamelden wij de leukste adresjes voor fietsliefhebbers. Dan hoef je daar al niet naar op zoek.

Tijdelijke monumenten met staying power

Soms is een monument zo mooi dat je het wel moet vereeuwigen. Denk maar aan het Atomium, gebouwd voor Expo 58 en eigenlijk maar bedoeld om zes maanden te blijven staan maar nu nog ondenkbaar uit ons landschap.

Naar aanleiding van Expo 58 werden ook buiten Brussel heel wat gebouwd. Bijvoorbeeld de recent gerestaureerde Rotstuin Bloemendaal in Provinciedomein Huizingen. Je vindt er prachtige rotsen, stromend water en meer dan 150.000 planten en plantaardigheden. Je ontdekt er de laatste en onovertroffen realisatie in de geest van ‘Le Nouveau Jardin Pittoresque’.

Grootmoeder%20en%20kleinkinderen%20wandelen%20in%20het%20proviciaal%20domein%20van%20Huizingen%20over%20prachtige%20rotsen%20en%20stromend%20water.
Provinciedomein Huizingen © Lander Loeckx voor Toerisme Provincie Vlaams Brabant

De werfleider van het Atomium maakte ook de toren van de koolmijn in Winterslag, eentje die je kan beklimmen tijdens de interactieve C-mine expeditie. In C-mine vind je trouwens nog een tijdelijke installatie die gebleven is, met het Labyrint. De indrukwekkende, stalen constructie van Gijs Van Vaerenbergh is ontworpen voor het tienjarig bestaan van de site en kan je nog steeds bezoeken.

Ook in Brugge vind je koppige monumenten. De replica van de stadskraan werd in 2002 gebouwd, toen de stad Culturele Hoofdstad van Europa werd, en is sindsdien niet meer weg te denken. De houten constructie diende vroeger om zware goederen te laden en te lossen, en gaf haar naam aan straten als de Kraanrei en het Kraanplein, al staat de replica tegenwoordig in het noorden van de stad, langs de Wulpenstraat.

 

Zin om zelf ook wat langer te blijven?

Tijd voor vakantie. Trek er enkele dagen tussenuit bij een van onze logies en laat je op en top verwennen door onze immer sympathieke uitbaters. Ontspanning verzekerd!