Dé Vlaanderen bucketlist: 11 klassiekers die je gezien moet hebben

Vlaanderen Vakantieland 02 september 2021

Welke trekpleisters zijn nu eens dé klassiekers die je echt gezien moet hebben? Torens, brouwerijen, kunstwerken en natuurfenomenen: deze shortlist met 11 absolute Vlaamse musts kan je gewoon copy-pasten naar je to do-list. Afvinken maar!

Van Eyck

‘De Aanbidding van het Lam Gods’, a.k.a Hét Lam Gods, is een van de meest invloedrijke (en vaakst gestolen) schilderijen ter wereld. Het is dus een absolute must tijdens je tripje naar Gent. De 17 panelen van de gebroeders van Eyck staan intussen fris gerestaureerd in de Sint-Baafskathedraal. Het 18de is een reproductie - het gestolen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’ is namelijk nog steeds niet terecht.

Blijf slapen bij

B&B Achilles. Gelegen in het Kunstenkwartier in Gent, waar de artistieke hoogtepunten zich op loopafstand bevinden.

Schilderij%20Lams%20God%20in%20de%20Sint-Baafskathedraal%20in%20Gent
Schilderij Lams God in de Sint-Baafskathedraal in Gent - © www.artinflanders.be, foto Cedric Verhelst

Begijnhoven

Vlaanderen heeft maar liefst 17 items op de werelderfgoedlijst. Zo liet Unesco onder meer een dozijn begijnhoven beschermen. Het zijn er dertien, grote kans dus dat je er eentje je weg kruist. Flaneer bijvoorbeeld eens door de idyllische straatjes van de Kempense begijnhoven in LierHoogstraten of Turnhout. Nog een selfie tegen deze pittoreske achtergrond en je kan deze al afvinken van je to do-list.

Blijf slapen bij

Hotel De Jachthoorn. Het gerestaureerde pand ligt namelijk vlakbij het begijnhof, in het centrum van Hoogstraten.

Een%20straatje%20in%20het%20Begijnhof%20in%20Lier
Begijnhof in Lier - © Toerisme Provincie Antwerpen

Trappist

Zes van de tien Trappisten in de wereld zijn… Jawel: Belgisch. De monniken van de abdij van Westmalle hebben intussen al meer dan 200 jaar ervaring in het brouwen ervan. In de buurt van de abdij kan je dan ook de Trappistenroute fietsen. Je peddelt onder meer langs de Trappistinnen van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. Zij maken helaas geen bier. Wel verwerken ze het werk van de broeders in originele TRAPP-producten. Wat dacht je van een shampootje met Westmalle dubbel? Voor de real deal rijd je de toer uit tot bij Café Trappisten.

Blijf slapen bij

Priorij van Corsendonk. Het 14de-eeuwse klooster in Oud-Turnhout werd omgebouwd tot een hotel, omringd door knapperig groene bossen en weilanden.

De%20toren%20van%20de%20Abdij%20van%20Westmalle
De toren van de Adbij van Westmalle - © Toerisme Provincie Antwerpen

De Sint-Romboutstoren

Het lijkt bijna oneerlijk: de Sint-Romboutstoren staat twéé keer op de werelderfgoedlijst. Hij piekt met zowel het belfort als de beiaardcultuur. Weetje: de Mechelse beiaardschool is zelfs de oudste en grootste ter wereld. Beklim de 97 meter hoge toren met de bezoekersgids voor interessante weetjes. Bovenop de skywalk wordt je beloond met een geweldig uitzicht. Zien we daar de bovenste bol van het atomium blinken?

Blijf slapen bij

Hotel Het Anker, bij de gelijknamige brouwerij. Nog een andere Mechelse klassieker! Je slaapt er bovendien in het hartje van het begijnhof. Drie vinkjes in één klap!

Het Zwin

Als het Zwin ontbrak in je schoolcurriculum, is nú het moment voor een herkansing… Hier loopt de belevingsexpo ‘Verdwenen Zwinhavens’. Je kent de Zwinstreek uiteraard als natuurgebied. In de middeleeuwen lag hier echter de Zwingeul, met bloeiende wereldhavens. Sluis, Damme en Brugge beleefden toen hoogdagen. Fietslussen met VR-kijkers brengen die periode opnieuw tot leven, samen met de hightech expo in het Zwin Natuur Park. Als je de fietsroute op je smartphone volgt via de webapp, krijg je hopen weetjes onderweg.

Blijf slapen bij

Hotel St Pol, dichtbij de ingang van het Zwinreservaat. Je bent er meteen op het Oosthoekplein met alle goeie restaurants, het strand of in het centrum van Knokke.

Natuurpark%20Zwin
Zwin Natuur Park - © Jan D’Hondt

Pintje?

Dat werd tijd! Bezoek the mothership van de Belgische pils en vink zo de biercultuur van je to do-lijst. Je kan in Leuven zowel de huidige Stella Artois-productie als de vroegere brouwerij bezoeken. De oude brouwketels van De Hoorn staan immers nog steeds op hun oorspronkelijke plaats. Intussen huist er een eventruimte met resto en café. Je kan natuurlijk overal in de stad aan het bierproeven slaan. Trek voor een vergelijkende studie bijvoorbeeld ook ‘ns naar huisbrouwerij Adept. Of check buurtbrouwerij De Coureur.

Blijf slapen bij

Het huiselijke Theater Hotel, in hartje Leuven. Het station is amper 10 minuutjes stappen, Stella Artois 20 minuten (of 7 minuten op de fiets).

Het MAS

Dit moet wel de jongste must-visit op deze shortlist zijn… Dé trekpleister van Antwerpen staat er verbazend genoeg pas tien jaar. Maar sinds 2011 trekt het Museum aan de Stroom dan ook alle aandacht op het Eilandje. Het is niet alleen een geweldig museum van 10 (!) verdiepingen, het is ook een staaltje van toparchitectuur. Vanop het dak heb je het mooiste uitzicht over Antwerpen. 

Blijf slapen bij

U Eat & Sleep Antwerp, vanwaar je de hele nacht naar het MAS kan staren. Enfin, mocht je dat willen. Het charmante boetiekhotel ligt op het hippe eilandje, bij de jachthaven.

Witloof

Witloof, a.k.a. Belgian Endive of ‘het witte goud’, heeft een nieuw museum. Want de groente is natuurlijk meer dan alleen een gezonde vulling voor je hespenrolletje… Na een trip door het witloofuniversum, kan je op fiets- of wandeltocht in het thema. Of je kan er een culinaire ervaring aan koppelen. Proef bijvoorbeeld witloofbier of -pizza bij de plaatselijke ambachtelijke brouwerijen.

Blijf slapen bij

De Wanneshoeve, een rustplek bij de Dijle, in de dorpskern van Haacht. Je kan er volop wandelen en fietsen. Een fietsroute langs de brouwerijen behoort zeker tot de opties!

Brabants grondwitloof - © Lander Loeckx

Mijnbouw

Nog niet zo heel lang geleden tierden de steenkoolmijnen welig in Limburg. Véél langer geleden liepen de Romeinen de regio onder de voet. Ontdek het verleden van de romeinen in het Gallo-Romeins Museum of verken een van de 8 mijnsites. Zij kregen elk een nieuwe bestemming, van creatieve hub tot bijzonder natuurgebied.

Blijf slapen bij

Gaudium XII, in een gezellig steegje in de oudste stad van België. De B&B ligt vlakbij de restaurants, de bekende antiekmarkt én het Limburgse fietsroutenetwerk.

Wind- en watermolens

Als je de Dendersteden bezoekt, kan het zijn dat er af en toe een ambachtelijke molen opduikt in het landschap. Doodnormaal hier, en verschillende steden presenteren zichzelf dan ook als molengemeente. Vroeger waren de water- en windmolens essentieel. Nu zijn ze meestal bezienswaardigheden. Maak een fietstocht door de Dendervallei en check of er onderweg iets staat te molenwieken. P.S.: Met het Oud Schepenhuis kan Aalst uitpakken met een van de zesentwintig erkende Vlaamse Belforten… Nog een vinkje erbij!

Blijf slapen bij

B&B Hof Ter Koningen, met een grote groene parktuin én privésauna, vlakbij het centrum. Aalst wordt trouwens omsingeld door natuurgebieden. Goed voor eindeloos veel mooie wandelingen en fietstochten.

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk.