King of my castle: 10 glorieuze kastelen

Vlaanderen Vakantieland 09 augustus 2020

Zou je liever door het leven gaan als graaf of gravin? Droom je van een prins of prinses op het witte paard? Of ben je gewoon verzot op pittoreske kastelen en stoere burchten? Ontdek dan deze 10 fabuleuze exemplaren in Vlaanderen!

1. Kasteel van Laarne

Een echte slotgracht, torentjes, een ridderzaal, zelfs een zilverschat. Het Kasteel van Laarne, met bijna duizend jaar op de teller, heeft het allemaal. Ooit werd het gebouwd als waterburcht, om buitenlandse troepen af te weren in geval van vijandigheden. Vandaag is het echter een prachtig museum. Binnenin sta je oog in oog met authentieke meubels, schilderachtige wandtapijten én schilderijen. Je komt er alles te weten over de heksen van Laarne, die hier in de 17de eeuw werden opgesloten op betichting van omgang met de duivel… Pronkstuk van het kasteel is de unieke zilververzameling D’Allemagne, één van de grootste van ons land. Het oudste zilverstuk dateert van 1550!

Plan vooraf je bezoek naar het Kasteel van Laarne

Iets eten doe je bij het restaurant Kasteel van Laarne in de bijgebouwen naast het kasteel. Onthaasten doe je al wandelend in het vlakbij gelegen natuurgebied Kalkense Meersen. Ook de 49 km lange Fietsen langs kastelen-route leidt je langs de Kalkense Meersen en het Kasteel van Laarne.

Logeren in de buurt doe je in de B&B Landhuis Ter Velt waar je stijlvol geniet in een oase van rust.

Kasteel%20van%20Laarne
(c) Bram Elewaut

2. Kasteel van Marnix de Sainte Aldegonde

Dit is het ultieme sprookjeskasteel, in de volksmond bekend als het Kasteel van Bornem. Een toegangsbrug met ronde wachtershuisjes, speelse torentjes en een prachtig 18de-eeuws interieur met schilderijen, gravures van Pieter Breughel de Oude, kant en Chinees porselein, een koetshuis met wel 40 oude koetsen, en dit alles aan een afgesneden zijarm van de Schelde: in dit neorenaissance kasteel uit de 13de eeuw droom je heerlijk weg.

Bezoek in de buurt zeker ook De Hopschuur, een biercafé met 100 internationale én streekbiertjes. Of eet paling, de specialiteit van het huis in restaurant Groenendijk. De Paling Fietsroute van 37 km vertrekt in Bornem. Volg de Schelde en de Durme, waarbij je liefst 4 keer de rivieren oversteekt met het veer.

Logeren doe je in vakantiewoningen Stil.

Kasteel%20van%20Marnix%20de%20Sainte%20Aldegonde
(c) Sam De Bruyn

3. Kasteel d’Ursel

In het elegante Kasteel d’Ursel in Hingene voel je je kasteelheer of -dame voor een dag. Je bewondert er de prachtige Chinese designs op de muren, met bomen, bloemenranken en vogeltekeningen in een overdonderende kleurenpracht. Eeuwenlang was dit okergele kasteel, dat lijkt te drijven op de kasteelgracht, het charmante buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Vandaag is het een toeristische trekpleister waar veel fijne evenementen lopen en waar het heerlijk flaneren is in de tuin in renaissancestijl. Tip: probeer een van de escape games in het park uit.

Combineer Kasteel d’Ursel met een bezoek aan het sierlijke, neoclassicistische jachtpaviljoen De Notelaer. Geniet er in stijl van de befaamde Notelaeretaart. Hier vind je ook het Stiltegebied van Hingene waar je heerlijk kan wandelen en onderweg naar de stilte kan luisteren in een hangmat.
Liever wat actiever? Verken dan met je stalen ros de regio op de 39 km lange Bever Fietsroute, waarbij je de Schelde verkent tussen Temse, Kruibeke en Hemiksem.

Logeren doe je uiteraard in het Atelier van Antonine, waar je overnacht in het oude schildersatelier van de hertogin d’Ursel!

4. Kasteel Diepensteyn

In Steenhuffel (Londerzeel) ligt Kasteel Diepensteyn, ooit de zetel van een middeleeuwse heerlijkheid. Na de Franse Revolutie raakte het waterslot in verval, nu is het eigendom van Brouwerij Palm en volledig heropgebouwd. Op de imposante binnenplaats bevindt zich het koetshuis en draven de Brabantse trekpaarden weer fier door de weiden!

De Diepensteynroute brengt je met de fiets (28 km) van het Kasteel Drietoren naar Kasteel Diepensteyn. Het kasteel zelf kan je niet bezoeken, maar het loont wel de moeite om een groepsbezoek te brengen aan Brouwerij Palm of de lekkere amberkleurige biertjes in te slaan in de brouwerijshop.

Logeren doe je bij Oase By Kriancy, waar je in alle privacy en luxe kan herbronnen.

Kasteel%20Diepensteyn%20in%20Steenhuffel
(c) Lander Loeckx

5. Kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek is bijzonder mooi langs de buitenkant!

Rond het kasteel bevindt zich het 49 ha grote Park van Gaasbeek, dat al in de 17de eeuw werd aangelegd. Verschillende historische gebouwen, waaronder een lustpaviljoen, een oude kapel en een triomfboog ter ere van Napoleon, sieren het domein en herinneren aan een rijk verleden. Hier staan wellicht de hoogste beuken van België en in de drie grote vijvers kan je ook een visje vangen!

Logeren doe je in hotel Klein Nederlo en b&b Het Verblijf.

6. Kasteel van Groot-Bijgaarden

Het Kasteel van Groot-Bijgaarden is een majestueuze burcht, net buiten de drukte van de hoofdstad. Het kasteel werd omstreeks 1640 opgetrokken in zand- en baksteenstijl en is omringd door een brede sloot. Je kan het kasteel huren voor feesten en congressen. Als individuele bezoeker mag je zeker de Floralia niet missen: de jaarlijkse tentoonstelling in de lente van bijna alle voorjaarsbloemen!

Logeren in de buurt doe je bij de Onsemhoeve in Dilbeek.

Kasteel%20van%20Groot-Bijgaarden
(c) Toerisme Vlaams Brabant

7. Kasteel van Beersel

Ooit de stripalbums van Suske & Wiske gelezen? Dan ken je vast en zeker het Kasteel van Beersel! Deze waterburcht uit 1420 diende als vooruitgeschoven vesting ter verdediging van Brussel. Met zijn diepe slotgrachten, ophaalbrug, kantelen met borstweringen en schietgaten is dit een kasteel ‘uit de boekskes’. Je kan het kasteel ook bezoeken.

Graag een overnachting aan vastkoppelen? Boek dan in Gîte Catalpa, en slaap in de vijfsterren vakantiewoning in een charmant dorpje vlakbij Brussel.

8. Kasteelpark Beervelde

Er zijn zo van die locaties waar de rijke geschiedenis zichtbaar vanaf druipt. Het Park van Beervelde, met zijn met zijn prachtig landhuis en vrij toegankelijke tuinen, is zo’n site. Dit landgoed is al sinds 1873 ononderbroken in handen van dezelfde familie: de Kerchove de Denterghem. Het kasteelpark, met majesteitelijke villa, is 25 hectare groot en werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hier moet je zijn voor romantische vergezichten, glooiende weiden, speelse paadjes, weelderige waterpartijen en sprookjesachtige gebouwen!

Het Park van Beervelde ligt langs de kasteelfietsroute. Prinsheerlijk logeren in de buurt kan bij de Geetkotmolenhoeve, beide in bloemengemeente Lochristi.

9. Kasteel van Leeuwergem

Dit is een buitengewone plek die geschiedenis uitademt. De geschiedenis van de Heren van Leeuwergem gaat 1000 jaar terug in de tijd. Er werden achtereenvolgens drie kastelen gebouwd op dezelfde plek. Nu is het Kasteel van Leeuwergem in Elene één van de meest interessante en authentieke prestaties van de late 18de eeuw en de rococo-stijl. Na een oprijlaan van bijna een kilometer bereik je het bijna vierkante kasteel, in perfecte balans tussen vorm en lijn, omringd door water en tussen bloembedden. Geniet in het park van een indrukwekkend ‘lovertheater’!

In het kasteel kan je een rondleiding volgen of genieten van een heerlijke menuformule. Luxueus logeren doe je in de vijfsterren vakantiewoningen Kampernoelie in Zottegem of Casa Lavanda in Velzeke.

10. Lozer Kasteel Kruisem

Centraal gelegen tussen De Vlaamse Ardennen en de Leiestreek vind je het Lozer Kasteel, gerund door de familie della Faille d’Huysse. Het Lozer Kasteel is ook geroemd om zijn prachtige, 13 hectare grote kasteelpark met verschillende vijvers en dieren. Fiets-, paarden- en wandelliefhebbers zullen zich hier prima vermaken!

Vlakbij liggen ook de vakantiewoningen LozerLodge, met een geweldig vergezicht op velden en bossen en een waaier aan activiteiten op maat van gezinnen en families, zoals binnen- en buitenpetanquebanen, een verwarmd zwembad en een overdekte BBQ schuur.