Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
5 x logeren in de mooiste dorpen van Vlaanderen
Alle artikels

5 x logeren in de mooiste dorpen van Vlaanderen

Hou je van stilte en schoonheid? Ruil de bruisende citytrip voor een rustig dorpsweekend en ontdek dat de mooiste dorpen van Vlaanderen kunnen uitpakken met bijzondere logies en hippe eetadresjes. En waar kan je heerlijker fietsen en wandelen dan op het Vlaamse platteland?

Leut: bed and breakfast met zwemvijver

Oud-Rekem is in 2009 verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Waarom dan in Leut logeren? Voor de zuiderse charme van Hotel Basil natuurlijk! Gastvrouw Sara heeft haar zaakjes beter op orde dan hotelbaas Basil Fawlty. Haar zes kamers zijn strak ingericht, met kwaliteitsbedden en natuurlijke materialen. Je kan ontbijten in de tuin en verkoeling zoeken in de zwemvijver. Steek de straat over en je waant je op een hip terras in Italië. Osteria Cellini verwent je met la cucina di mamma, bereid con amore door de Limburgs-Italiaanse familie Cellini. Geniet van het uitzicht op de dorpskerk en de drie linden, waar vroeger recht werd gesproken. Je calorieën verbrand je door over de Maasdijk naar Oud-Rekem te fietsen.

Meldert: kamer op de boerenbuiten

Over de mooiste dorpen van Vlaanderen kan je discussiëren. Alleen ingewijden zullen je Meldert bij Hoegaarden aanraden. Het Vlaams-Brabantse platteland bij de taalgrens is overdag muisstil en ‘s nachts pikdonker. Bij De Schuur van Babel verblijf je in met leem bepleisterde kamers onder een indrukwekkend dakgebinte. Ontspan in de boomgaard of in de sauna, bak met de kinderen pizza’s in de houtoven en kijk ’s nachts naar de sterren. In het dorp hangt een geheimzinnige sfeer in het kasteelpark van Meldert. Het Kasteel deed vroeger dienst als internaat en ziet er met zijn torens en kantelen uit als het Vlaamse Zweinstein. De leukste fietstip? Start bij De Tuinen van Hoegaarden voor een rit op de Fruitbeeldige Fietsroutes en geniet van hedendaagse kunst in de boomgaarden.

Westerlo: prinsheerlijk logeren

In de provincie Antwerpen is Gestel de kandidaat voor de titel mooiste dorp van Vlaanderen. Een heuse prentkaart! Maar Westerlo heeft meer allure. Adellijke allure zelfs. De prinsen de Merode resideren hier sinds vijf eeuwen en trokken twee kastelen op. Ze gaven ook hun naam aan het landschapspark de Merode, waar je prinsheerlijk kan wandelen door bossen, velden en moerassen. Logeren met stijl en grandeur kan in de luxueuze kamers van Hotel Geerts. Het hotel huist in een stadspaleis aan het marktplein en heeft een gastronomisch restaurant met een prachtig tuinterras. Zin om te shoppen? Mieke Dierckx ontwerpt stijlvolle handtassen en runt haar flagshipstore in het voormalige koetshuis van Kasteel de Merode.

Deurle: zoete dromen aan de Leie

Hobbelige kasseien, witgekalkte huisjes met klapluiken, de schilderachtige Leiebocht… Kunstenaars vinden sinds generaties inspiratie in Deurle. Bij Auberge du Pêcheur kan je lunchen, dineren en overnachten met uitzicht op de rivier. Of duik je liever met zijn tweetjes onder in een luxueus tuinhuis mét zwembad en gepersonaliseerd ontbijt? Laat je dan in de watten leggen bij Casita 55. Genieten van hedendaagse kunst kan in maar liefst drie musea. Museum Dhondt Dhaenens, het Roger Raveel Museum en het mudel in Deinze organiseren van 26 juli tot 18 oktober de Biënnale van de Schilderkunst. Haar thema ‘Binnenskamers’ focust op interieur, intimiteit en geborgenheid. In deelgemeente Deurle vind je de Gust De Smetwandelroute. De route (6,5 km) start in de schilderachtige dorpskern en voert je over het Cyriel Buyssepad naar prachtige dreven en bospaden. Het landschap: om in te kaderen.

Stuivekenskerke: logeren in een kasteelhoeve

De mooiste dorpen van West-Vlaanderen hebben vaak schattige witte huisjes en reusachtige kerktorens. Denk aan Lissewege, Oostkerke of Klemskerke. Stuivekenskerke is anders. Hier adem je de geschiedenis van de Groote Oorlog. Het oude dorpje lag op de frontlinie en werd verwoest. Getuige de ruïne van de Sint-Pieterskerk en de herdenkingskapel. De Duitse troepen installeerden zich in Kasteelhoeve Viconia. Vandaag herbergt deze oude kloosterboerderij een luxueus hotel. Laat je verwennen in het gastronomisch restaurant, ga wandelen in de Viconia Kleiputten en fiets langs de IJzer. Bezoek loopgraven en militaire begraafplaatsen. En vooral: geniet van de stille, uitgestrekte polders.

Beeld: © Westtoer


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in