5 x logeren in de mooiste dorpen van Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Hou je van stilte en schoonheid? Ruil de bruisende citytrip voor een rustig dorpsweekend en ontdek dat de mooiste dorpen van Vlaanderen kunnen uitpakken met bijzondere logies en hippe eetadresjes. En waar kan je heerlijker fietsen en wandelen dan op het Vlaamse platteland?

Leut: Hotel als ideale uitvalsbasis

Oud-Rekem is in 2009 verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Waarom dan in Leut logeren? Hotel Boomgaard ligt in een historisch kader en is de ideale uitvalsbasis om het centrum van Oud-Rekem en haar omgeving te verkennen én te beleven

Osteria Cellini verwent je met la cucina di mamma, bereid con amore door de Limburgs-Italiaanse familie Cellini. Geniet van het uitzicht op de dorpskerk en de drie linden, waar vroeger recht werd gesproken. Je calorieën verbrand je door over de Maasdijk naar Oud-Rekem te fietsen.

Meldert: kamer op de boerenbuiten

Over de mooiste dorpen van Vlaanderen kan je discussiëren. Alleen ingewijden zullen je Meldert bij Hoegaarden aanraden. Het Vlaams-Brabantse platteland bij de taalgrens is overdag muisstil en ‘s nachts pikdonker. In het dorp hangt een geheimzinnige sfeer in het kasteelpark van Meldert. Het Kasteel deed vroeger dienst als internaat en ziet er met zijn torens en kantelen uit als het Vlaamse Zweinstein. De leukste fietstip? Start bij De Tuinen van Hoegaarden voor een rit op de Fruitbeeldige Fietsroutes en geniet van hedendaagse kunst in de boomgaarden. 2 km verder kom je uit in Outgaarden, hier geniet je net als in Meldert van de rust in vakantiewoning Hoeve Bailly. Bak je vlees op de barbeque, maak het je gezellig in de comfortabele zithoek met houtkachel en kijk ’s nachts naar de sterren.

Westerlo: prinsheerlijk logeren

In de provincie Antwerpen is Gestel de kandidaat voor de titel mooiste dorp van Vlaanderen. Een heuse prentkaart! Maar Westerlo heeft meer allure. Adellijke allure zelfs. De prinsen de Merode resideren hier sinds vijf eeuwen en trokken twee kastelen op. Ze gaven ook hun naam aan het landschapspark de Merode, waar je prinsheerlijk kan wandelen door bossen, velden en moerassen. Logeren met stijl en grandeur kan in de luxueuze kamers van Hotel Geerts. Het hotel huist in een stadspaleis aan het marktplein en heeft een gastronomisch restaurant met een prachtig tuinterras. Zin om te shoppen? Mieke Dierckx ontwerpt stijlvolle handtassen en runt haar flagshipstore in het voormalige koetshuis van Kasteel de Merode.

Deurle: zoete dromen aan de Leie

Hobbelige kasseien, witgekalkte huisjes met klapluiken, de schilderachtige Leiebocht… Kunstenaars vinden sinds generaties inspiratie in Deurle. Bij Auberge du Pêcheur kan je lunchen, dineren en overnachten met uitzicht op de rivier. Genieten van hedendaagse kunst kan in maar liefst drie musea. Museum Dhondt Dhaenens, het Roger Raveel Museum en het mudel in Deinze. In deelgemeente Deurle vind je de Gust De Smetwandelroute. De route (5,6 km) start in de schilderachtige dorpskern en voert je over het Cyriel Buyssepad naar prachtige dreven en bospaden. Het landschap: om in te kaderen.

Stuivekenskerke: logeren in een kasteelhoeve

De mooiste dorpen van West-Vlaanderen hebben vaak schattige witte huisjes en reusachtige kerktorens. Denk aan Lissewege, Oostkerke of Klemskerke. Stuivekenskerke is anders. Hier adem je de geschiedenis van de Groote Oorlog. Het oude dorpje lag op de frontlinie en werd verwoest. Getuige de ruïne van de Sint-Pieterskerk en de herdenkingskapel. De Duitse troepen installeerden zich in Kasteelhoeve Viconia. Vandaag herbergt deze oude kloosterboerderij een luxueus hotel. Laat je verwennen in het gastronomisch restaurant, ga wandelen in de Viconia Kleiputten en fiets langs de IJzer. Bezoek loopgraven en militaire begraafplaatsen. En vooral: geniet van de stille, uitgestrekte polders.

Beeld: © Westtoer