Verlekkerd op Antwerpen

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 20 mei 2022

Jelle Mels en tv-maakster Sarah Vandeursen ontdekken samen de stad Antwerpen. Ze doorkruisen de stad op een houten fiets, bekijken kunst op papier in museum De Reede en koken Koreaans in de keuken van Daphne.

Aflevering 8: zaterdag 21 mei 2022

 • Al fietsend door Antwerpen
 • Grafische kunst in het donker
 • Wereldkeuken in ‘t Stad

 

Urban%20jungle.jpeg?h=d1cb525d&itok=GhBavP03
Urban jungle fietsroute - Aflevering: 8

Jelle en Sarah verkennen de Scheldestad op een volledig uit hout gemaakte huurfiets. Van knooppunt tot knooppunt volgen ze de Urban Jungle fietsroute. Ze houden halt bij één van de mooiste stations ter wereld en rijden langs het water richting het al even wereldvermaarde Havenhuis. Ook rustigere plekken zoals Park Spoor Noord en de nieuwe parkbrug ontbreken niet op de route. Hun tocht eindigt op ‘t Eilandje, met een prachtig uitzicht bovenop het MAS. Na het fietsen blijven slapen in Antwerpen? Ontdek ons logeeraanbod.

Meer stedelijke fietsroutes?

 • In de Lovely Leuven Bike Tour neemt een ervaren gids je mee naar de mooiste plekjes van Leuven. Fiets door een middeleeuws dorp, over idyllische brugjes, door mooie kasteeltuinen, langs prachtige universiteitscolleges en gezellige pleinen. Bij elke stop krijg je leuke weetjes en anekdotes.
 • Echte Gentenaars die hun favoriete plekjes tonen? Dan weet je meteen dat je goed zit! Op de Gentse Fietsen Route van 37 kilometer ontdek je ze allemaal. Iets meer fan van de tussenstops dan van het fietsen zelf? Dan neem je een shortcut, makkie! Zo zijn er twee voorzien waarmee je telkens 9 kilometer afsnijdt.
 • In 2020 veroverden Brugs kunstenaar Wietse en kompanen voor het eerst de stad Brugge met muurschilderingen. Het vervolg van The Bridges zal The (sea) Bridge heten, met werken die zich verspreiden over Zeebrugge en omgeving. Vanaf eind juni kan je de nieuwe werken op gevels zien prijken. Zin om al deze ‘Flemish young primitives’ te ontdekken? Download dan zeker het routekaartje om de hele tour te fietsen!

 

De%20reede.jpeg?h=d1cb525d&itok=NDKwVQi5
Grafische kunst in museum De Reede - Aflevering: 8

Museum De Reede is een vrij recent museum, maar het bezit wel een indrukwekkende verzameling grafische kunst. Jelle en Sarah worden er rondgeleid door Jasper Joris langs meesterwerken van onder meer Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops. Vrees niet, beste bezoeker. Hier hangt permanent een duister sfeertje, maar da’s enkel om het verkleuren van de werken tegen te gaan.

Meer moderne kunst?

 • Wist je dat het mooiste Italiaanse gebouw in Limburg staat? Architect Francesca Torzo ontwierp een indrukwekkende tentoonstellingsvleugel voor Z33, een plek waar hedendaagse kunst, architectuur en design samenkomen. Benieuwd welke wervelende tentoonstellingen momenteel lopen? Check dan zeker de agenda. Beleef je kunst liever buiten de muren? Maak dan kennis met kunst in de open ruimte, van Genk tot het Maasland.
 • Ontroerende hedendaagse kunst, innovatieve architectuur en uitdagende murals liggen in Brugge breed uitgestrooid. Met deze tips beleef je hedendaagse tijden in een eeuwenoude stad. 
 • Tot en met 29 mei 2022 kon je in het SMAK in Gent terecht voor een bijzondere ontdekkingstocht door een sleutelperiode van de naoorlogse kunstgeschiedenis. Hier vierde de Pop Art hoogtij met topwerken van onder meer Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Panamarenko, Christo, Yves Klein en Gerhard Richter.

 

Food%20for%20foodies.jpeg?h=d1cb525d&itok=d4K_N5lI
Workshop Koreaans Koken - Aflevering: 8

Sarah is verzot op lekker eten. Ze is dan ook dolenthousiast, wanneer Jelle haar meeneemt voor een workshop Koreaans koken bij Daphne Aalders van Food for Foodies. Daphne organiseert kookwandelingen en kookworkshops in de multiculturele wijk Chinatown. Op het menu staan voor de gelegenheid Lotuschips en het pittige noedelgerecht Bibim Guksu. Na de culinaire workshop blijven slapen in Antwerpen? Bekijk dan zeker onze adresjes in Antwerpen.

Meer culinaire workshops?

 • Kampenhout blijkt zowaar het centrum van de chocoladewereld. Bij Chocola-Tuti zet gastvrouw Mieke Cassiers je mee aan het werk, zodat je na een smeuïge workshop naar huis gaat met zelfgemaakte lekkernijen. Heerlijk en ongedwongen, voor jong en oud.
 • De wereld op je bord? Marc en Simona, de bezielers van Mundo Rico in Genk, verzamelden tijdens hun wereldreizen een schat aan recepten en technieken. Voor hen heeft de wereldkeuken geen geheimen meer. Kennis die ze maar wat graag doorgeven in hun workshops voor culinaire liefhebbers van alle leeftijden.
 • Vraag aan een willekeurige voorbijganger welke associaties de naam Geraardsbergen oproept. Wedden dat je - afhankelijk of je met een wielerfanaat of een lekkerbek te maken hebt - afwisselend de woorden ‘Muur’ en ‘mattentaart’ te horen krijgt? Vooral die laatste groep kunnen we geen ongelijk geven want mattentaarten zijn zodanig lekker dat ze als eerste Vlaamse streekproduct Europees beschermd zijn. Zin om zelf je bakskills boven te halen? Dan is een workshop mattentaarten bakken met de hulp van een professional vast wat voor jou!

 

27c50e57-d5c2-11ec-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 8
 • In haar lievelingsstad heeft Soe niet de minste moeite om haar favoriete plekken aan te duiden. Zo bezoekt ze de PAKT-site, een gezellige duurzame, creatieve plek tussen Antwerpen centrum en het Groenkwartier. Je vindt er alles wat je nodig hebt om een hele dag te blijven hangen: van restaurantjes, een koffiebar en microbrouwerij tot een fitnessruimte en een daktuin met stadstuinwinkel vol groen om hebberig van te worden!
 • Ze pikt een film mee in Filmhuis Klappei, een minuscule buurtbioscoop in een oud politiekantoor. Hier gaan mannen niet gewoon naar het toilet, ze brengen een bezoekje aan de cel.
 • Ze herbeleeft de maanlanding in het écht. En dat op de Space Expo The Humain Quest, een tentoonstelling die liep tot 30 juni 2022 in Antwerp Expo.
 • De grootste ecologische zwemvijver van Europa ligt in ons eigen Deurne. Soe neemt een frisse duik in een groen decor dat vakantiesfeer ademt. De vijver is elke dag open van 15 mei tot 12 september.