Tappen en trappen in de schilderachtige Leiestreek
Samen met zanger en acteur Jelle Cleymans gaat Maureen op stap in de schilderachtige Leiestreek. Ze brengen een bezoek aan de weduwe van Roger Raveel in Machelen-aan-de-Leie en proeven de oudste jenever ter wereld bij Filliers in Deinze. Fietsen doen ze langs de mooiste plekjes aan het water tussen Drongen en Astene.
Aflevering 2: zaterdag 9 april 2022
- Raveel achterna in Machelen-aan-de-Leie
- Graan van ‘t vat bij Filliers
- Schilderachtig fietsen langs de Leie
Marleen De Muer, de weduwe van kunstschilder Roger Raveel, ontvangt Maureen en Jelle in het atelier van de meester. Ze schetst zijn passie van bij het prille begin. In een wandeling door Machelen-aan-de-Leie stellen ze vast hoe nauw het leven en werk van Raveel verbonden waren met het dorp. En dat blijkt natuurlijk ook wanneer je het Roger Raveel Museum bezoekt.
Meer van dat?
- Het voormalige atelier en kunstcentrum van de Brugse impressionistische kunstschilder Florimond ‘Flori’ Arthur Joseph Van Acker biedt vandaag onderdak aan Atelier Flori. Als wijnbar en veganistisch restaurant prikkelt het nog steeds de zintuigen. Bovendien staan er geregeld concerten en exposities op het menu.
- Belgische kunst die maar zelden aan het publiek getoond wordt? In Het Kunstuur in Mechelen maak je kennis met dergelijke topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1850-1950. Eén voor één worden ze belicht door de vertelstem van een bekende of minder bekende Vlaming.
- De Asiat-site, een voormalige militaire basis in Vilvoorde, vormt het decor voor het Horst Arts & Music festival. Met de waterboot tussen Brussel en Vilvoorde, of de fietssnelweg ben je er zo!
140 jaar geleden begon landbouwersfamilie Filliers haar graanoverschotten in een stokerij te verwerken tot jenever. Ondertussen maken ze ook gin, whisky, wodka en zelfs advocaat. Maar Maureen en Jelle gaan voor het oerproduct: jenever. Meesterstoker Pedro toont hen dat er meer zit achter de traditionele ‘druppel van de postbode’. Zelfs het oudste vat ter wereld, geeft zijn geheimen na jaren prijs... Bezoek de stokerij zelf, of volg de workshop ‘Het geheim van jenever’.
Meer van dat
- Acrobaten achter de brouwketels? In tekenfilms zou je ze voor geen haar vertrouwen, in De Circus Brouwerij in Zwevegem toveren ze de meest waanzinnige dranken uit hun hoed. Alsof het decor - de site van een beschermde elektriciteitscentrale - nog niet gek genoeg is, combineren Tim en Bert hun liefde voor gedurfde smaken met gewaagde stunts. Oordeel zelf in het Proeflokaal, of laat je overdonderen tijdens een rondleiding.
- Hip, hipper, hipst! De brewbar van Dok Brewing Company betovert je met zijn industriële looks en grensverleggende kaart. Hier vind je geen Belgische klassiekers, maar een reeks verse, originele bieren uit hun eigen brouwerij die net achter de toog ligt. Als ware bierpro’s zetten de Dok-brouwers trouwens nog heel wat andere obscure craft beers uit binnen- en buitenland op de bierkaart. Nog in het Gentse Dok Noord stilt BØEF je honger na al dat proeven.
- In Mechelen doet een voormalige kerk dienst als microbrouwerij, microstokerij en limonaderij. Zo wordt Batteliek een wonderlijke plek waar alchemie en industrie verweven raken. Combineer avontuurlijke smaken met exotische gerechten of geniet simpelweg van de betoverende setting. Steek je toch liever zelf de handen in de ketels? Dan is een distilleer- of bierbrouwworkshop vast wat voor jou!
Dat het een schilderachtige tocht is, da’s het minste wat je kan zeggen wanneer je zoals Maureen en Jelle de streek tussen Drongen en Astene Sas verkent met de fiets. In het pittoreske Afsnee luid je eenvoudigweg de bel om een overzet te versieren bij veerman Ludo. Daarna ligt de weg naar Sint-Martens-Latem open, waar je makkelijk van het ene museum naar het andere rijdt.
In Sint-Maria-Leerne nodigt graaf ’t Kint de Roodenbeke het tweetal uit voor een persoonlijke rondleiding in kasteel Ooidonk, één van de mooiste kastelen van België. Hun dag beëindigen, doen Maureen en Jelle aan het Sas van Astene, met een bruine boterham en een streekbiertje.
Meer van dat?
- Met de Maas als compagnon de route, fiets je kilometers lang langs de ontspannende oevers van Oost-Limburg. Europa’s meest noordelijke Pinotwijngaarden van wijndomein Aldeneyck liggen zo maar even pal op de weg. Een bezoek aan Maaseik, de cultuurparel van het Maasland, zorgt dan weer voor de nodige pit in de rit. Grensoverschrijdend fietsen, in deze context is het meer dan toegelaten. Want wie naadloos wil aansluiten op het Nederlandse knooppuntennetwerk, hoeft enkel gebruik te maken van de voorziene veerpontjes.
- Met de Strandfietsroute voorziet Brugge in een vlotte en veilige fietsroute richting Zeebrugge. Een nieuw bewegwijzerd fietstraject leidt je langs landelijke wegen doorheen de polders. Onderweg deel je in het authentieke dorpsleven van het ‘witte’ Lissewege, één van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Na zo’n 15 kilometer ligt de gezellige jachthaven aan de oude vismijn van Zeebrugge je op te wachten.
- Wie belt de veerman? De naam van deze fietsroute door Scheldeland geeft de apotheose meteen mee. Want wie laat zich niet graag overvaren door één van de oudste veerdiensten van Vlaanderen? Verken beide oevers van de Schelde, stap af voor een wandeling rond het Donkmeer en geniet van een fraaie brok Scheldenatuur in de Kalkense Meersen.
- Voor een brunch, lunch of een lekkere kop koffie, moet je in deDingen zijn: een sfeervol café met microbrouwerij.
- Het idyllische begijnhof van Kortrijk herbergt Huyze Begga, ooit het huis van de grootjuffrouw, nu vooral het huis van de grote honger.
- Koffie en petanque laten zich makkelijk combineren in ‘t Plein, een oud kaartershuisje middenin het stadspark. Het dateert van de Expo in 1958 en is nu hipper dan ooit.
- Optredens, DJ-sets, tapas en bier. Dat zijn de ingrediënten voor een avondje uit in muziekcafé Pand.A. Hier is haast alles mogelijk. Zélfs vinylplaten shoppen met een pint in je hand.