Culinair genieten bij de vele culturen uit Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Vlaanderen is een multiculturele regio met inwoners van tientallen nationaliteiten en roots in verscheidene culturen. Ook in eigen land kan je de rijkdom ontdekken van een andere cultuur. En hoe kan dat leuker dan op culinair vlak?

Als je in Antwerpen het Centraal Station uitwandelt, zie je voor je meteen de indrukwekkende pagodepoort die de Aziatische wijk aangeeft. Chinatown, de buurt in en om de Van Wesenbekestraat, is al decennia een thuishaven waar veel mensen uit de Aziatische gemeenschap elkaar ontmoeten en handel drijven. Je vindt er Sun Wah, de interessantste Aziatische supermarkt van de stad, maar ook tientallen restaurants zoals Tjoung-Tjoung (Thais), Pho Viet (Vietnamees), Da Jia Le (Maleisisch) en Bai Wei (traditionele Chinese noedels). Je kan de wijk ook verkennen met een Chinees-Belgische gids.

Al even bekend in Antwerpen is de joodse wijk, die zich uitstrekt tussen het Centraal Station, de Belgiëlei en de Mechelsesteenweg. Antwerpen telt een van de grootste chassidische gemeenschappen ter wereld. Met een gids kan je een rondleiding volgen door de joodse buurt. Wedden dat die zeker stopt bij Beni Falafel, waar je heerlijke kikkererwtenballetjes eet, of Hoffy’s, de legendarische koosjer restaurant en traiteur waar de gebroeders Hoffman uw smaakpapillen verwennen? Maak er een culinaire citytrip van en boek een nachtje bij een van deze bijzondere adresjes.

Van Gent naar Genk

Gent heeft een grote Turkse gemeenschap. Dat is het meest zichtbaar in de buurt rond Gent-Dampoort, met vele Turkse bakkers en hun overheerlijke börek en baklava. Ook in en om de Sleepstraat wonen veel mensen uit de Turkse diaspora. Hier vindt je heel wat Turkse restaurants, zoals Özgem, die voor een prikje de lekkerste pide (langwerpige Turkse pizza), grillades en mezes (tapas) serveren met een verfrissende ayran (zoute yoghurtdrank) erbij. Logeren in Gent doe je in een van deze romantische hotels.

Door het mijnverleden is er in Limburg een grote migratie uit Italië en later ook uit Marokko en Turkije. In Genk is dit sterk zichtbaar in de buurt van C-MINE, de culturele site die werd gebouwd rond de oude mijn van Winterslag. In de Vennestraat, de kosmopolitische slagader, is de diversiteit indrukwekkend. Je treft hier een aantal Italiaanse restaurants, waaronder de dubbelzaak La Posta/Casa Paglia (pizzeria/trattoria), maar ook het Griekse restaurant Pyrgos en de Spaanse tapasbar El Mundo. De wereld in één straat!

Multiculturele markten

Iedere zaterdag is het in de Vennestraat markt. Ook verderop in Limburg kan je in Heusden-Zolder op de mijnsite naar de multiculturele markt, elke tweede en vierde zondag van de maand. Je proeft er van producten uit alle windstreken, maar tikt er ook stoffen en gordijnen op de kop.

In Antwerpen is de exotische markt, iedere zaterdag op het Theaterplein, een begrip. Voor Marokkaanse noten en tapenades, de lekkerste gevulde pannenkoeken met feta en honing of voor verse pasta moet je hier zijn. Op de andere dagen kan je naar de Handelstraat, die 2060 Antwerpen doorkruist. De goedkoopste en lekkerste groenten, fruit, vis en vlees vind je er in overvloed!

Beeld: © Visit Flanders