Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Lochness of Wijtschate?

Loch Ness of Wijtschate

In de Westhoek tref je een opmerkelijke en unieke vijver, de Spanbroekmolenkrater. Dit vredevol stukje natuur in het glooiende Heuvelland is ook wel gekend als Pool of Peace. De vijver ontstond uit de grootste mijnenkrater van de Westhoek. Het is nu een adembenemende plek waar je je op een mistige ochtend in Schotland waant. Maar wees gerust, het monster van Loch Ness zal je hier niet spotten.

Historisch symbool voor vrede

Pool of Peace, een mijnenkrater uit de Eerste Wereldoorlog, is een herinnering aan de Mijnenslag. Op 7 juni 1917 brachten de Britse troepen er 19 ondergrondse mijnen tot ontploffing. Deze krater is de imposantste van allemaal: de vijver is 12 meter diep en heeft een diameter van 129 meter. Wil je je graag verdiepen in dit monumentaal stukje geschiedenis? De Mijnenslag fietsroute brengt je naar alle plaatsen waar de Geallieerden dieptemijnen tot ontploffing brachten. De gigantische explosies verwoestten de Duitse stellingen en sloegen enorme kraters in het landschap. Bij de gevechten die volgden, heroverden Britse, Ierse, Australische en Nieuw-Zeelandse eenheden de heuvelkam van Wijtschate-Mesen.

Wandelen in de Westhoek

Net als in Schotland kan je hier ook prachtige wandelingen maken. Er zijn zelfs verschillende thema’s waar je uit kan kiezen. De vertelwandeling Voorbij De Heuvels brengt je vlak bij de Franse grens waar je verhalen ontdekt over hippe Kelten, strijdvaardige Geuzen, ongehoorzame soldaten en een onfortuinlijke coureur. Wil je rustig genieten van de geluiden van de natuur? Dan is het Stiltepad ongetwijfeld iets voor jou. De wandeling start in Westouter en voert je langs verborgen plekjes in de natuur. Na dit uitje zijn je batterijen ongetwijfeld opgeladen! Zin in een ontspannende overnachting na je wandeling? Boek dan zeker een van deze logies in de buurt.

Laat je verwonderen door de schoonheid van onze Vlaamse natuur!

Ontdek hier tal van logeeradresjes

Logies in en rond Wijtschate