De plezantste speeltuinen van Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 12 mei 2022

Inspiratie nodig om de weekends te vullen met toffe activiteiten? Maak met je kinderen een uitstap naar een van de talloze provinciedomeinen en leef je uit op plezierige speeltuinen, hindernissenparcours en waterparken.

Speelplezier in de provinciedomeinen

In Vlaams-Brabant moet je in de provinciedomeinen zijn om te ravotten, klauteren en schuiven. In provinciedomein Kessel-Lo vind je speeltuinen afgestemd op verschillende leeftijden. Er is ook een waterspeeltuin, een vijver met pedalo’s en een ploeterbad. In het provinciedomein van Huizingen zijn er twee speeltuinen. ‘Het betoverende boomvolk’ werd ingericht met klimrekken en glijbanen voor kinderen tot 10 jaar. Vlakbij het speelbos leef je je uit in de speeltuin voor kinderen tot 14 jaar met een hoge glijbaantoren, klautervelden, schommels en een klimwand.

Modderpret en Stoerparcours in Antwerpen

In Provinciaal Groendomein De Averegten gaat groot en klein helemaal uit de bol in natuurspeelplaats Hobbeldonk in Antwerpen. Daar tref je geen voorgevormde speeltuigen maar zand, water, wilgenhutten en liggende boomstammen. Zo kunnen je kleine bengels hun fantasie en creativiteit botvieren. Van heksensoep brouwen tot modderfiguren boetseren, alles kan! En je vuil maken mag! In Provinciaal Groendomein Hertberg speel je op het ‘Stoerparcours’ van 4 km geïntegreerd in het aanwezige reliëf en groen. Zand, water, boomstammen en nieuwe speeltoestellen vormen de perfecte speelcombinatie.

Speeltuinen voor iedereen in Limburg

Bokrijk, in Limburg, is ook een waar kinderparadijs. De allerkleinsten leven zich uit in het kleuterkinderdorp. Daar zorgen speeltuigen in de vorm van boerderijdieren, een windmolen en zandtaartjesoven voor uren speelplezier. Ook voor kinderen met een beperking zijn er aangepaste toestellen voorzien. Het avonturenparcours en hindernissentraject met grote keien, touwconstructie en boomstammetjes zijn een droom voor oudere durvers. In het Speelbos van Nieuwenhoven kunnen kinderen zich laten inspireren door de natuur. Een indianentipi of ridderburcht bouwen? Ja, graag!

Geraardsbergse spelen

In de Gavers kunnen zowel kinderen als volwassenen genieten van een dagje speelplezier. De uitgebreide speeltuin heeft een piratenboot met glijbaan, schommels en een klimtoren. Springen op de trampolines en racen met go-carts of minifietsjes? Dat kan allemaal in Domein De Gavers! Aan de strandzone met waterspeeltuin en het WOW-waterpark amuseer je je op springkastelen op het water! Helemaal uitgeput na een dagje speel- en waterpret? In de Gavers heb je tal van mogelijkheden om te overnachten: van vakantiewoningen tot safaritenten.

Buiten spelen in de Westhoek

Een namiddag doorbrengen in het splinternieuwe provinciedomein De IJzerboomgaard in Diksmuide is de perfecte uitstap met de familie. Je speelt in dit park in de Westhoek aan de voet van de IJzertoren en langs de IJzer. De natuurspeelzone middenin de polders is pure pret voor jong en oud. Grote, ondiepe waterplassen, eilandjes, houten paden, hellingen en kleine grachten maken van deze plek een speelparadijs. De gazonweide met bomen en klimelementen gidst je naar het bosrijke gedeelte van het provinciedomein. Heerlijk, zo’n dagje buiten spelen!