Ambiance verzekerd: Volkssportroutes in de Westhoek

Vlaanderen Vakantieland 12 mei 2022

Volkssporten zijn onlosmakelijk verbonden met de Westhoek. In tal van bruine cafés en gezellige kroegen ontdek je oude vergeten spelletjes of kan je een partijtje boltra spelen. De volkssportroute van Toerisme Poperinge is de ideale daguitstap voor familie- en vriendengroepen.

Met de volkssportroute van Toerisme Poperinge combineer je gezelligheid met een leuke uitdaging. Samen met je familie of vrienden trek je er te voet, met de fiets, per huifkar, met de scooter, auto of bus op uit om in de wijde regio rond Poperinge in cafeetjes en eetgelegenheden een leuke dag te beleven. Terwijl je een vergeten volkssport onder de knie probeert te krijgen, wordt een lokaal hapje of een typisch drankje van de streek zoals Picon voorgeschoteld. Er is keuze uit maar liefst twaalf verschillende routes (halve dag of hele dag) langs de meer dan dertig cafés en eetgelegenheden die zich achter dit fantastische initiatief schaarden. Blije gezichten gegarandeerd!

Boltra op café

In de Westhoek wordt nog steeds de boltra beoefend: in een achttien meter lange holle baan moet je met kaasvormige schijven elkaar de loef proberen af te steken. Het is vooral een tactisch steekspel waar het genot van een streekbier zeker bij hoort. Verdeel je groep in een mannen- en vrouwenploeg (of jong en oud) en ga voor de overwinning. Boltra kan je bijvoorbeeld nog beoefenen in Café Den Nieuwen Appel in Watou, Café Saint Georges in Watou, de Legen Doorn in Poperinge en De Wijngaard in Poperinge.

Partijtje hamertjesspel

Ooit gehoord van uilebolling, hamertjesspel en pudespel? In cafés als Au Nouveau St.-Eloi in Watou, ’t Boerenhol in Reningelst, Het Jagershof in Krombeke en vele andere leren ze je het graag aan. Herberg ‘De Speelman’ in Woumen nabij Diksmuide bevat tientallen vergeten volksspelen die je naar hartenlust kan beoefenen. Je kan er gemakkelijk een halve dag in competitieverband doorbrengen.

Kinderen doen ook mee

De Kinderbrouwerij in Reningelst is gevestigd in een oude dorpsbrouwerij. In deze gezellige familiekroeg kan je volksspelen, bordspelletjes en gezelschapsspelletjes spelen binnen of op de koer. Ze hebben er zelfs een aantal zelf ontworpen spelen zoals ‘Blauwers en Kommies’ en het ‘Flessenmannetje’. Vanuit de Kinderbrouwerij vertrekken ook heel wat KD-wandel- en fietsroutes op maat van kinderen.

Op familie- of vriendenweekend?

Logeer samen met je vriendengroep of familie in een grote vakantiewoning in de Westhoek

Ontdek ons aanbod