Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
lieve
Alle artikels

Idyllisch fietsen langs de Lieve

De Lieve is het oudste kanaal van Europa. Het werd halfweg de dertiende eeuw gegraven als een verbinding tussen Gent en Damme, anders gezegd als een verbinding tussen de Leie en het Zwin en dan zo naar de Noordzee. Nu kan je langs het vergeten kanaaltje prachtige fietstochten maken.

De Lieve bracht eeuwenlang welvaart naar Gent. De handel met Engeland floreerde en dat was voor een groot stuk te danken aan de vlotte verbinding met de Noordzee. Maar toen het Zwin begon te verzanden, ebde ook het belang van de Lieve weg. De Sassevaart verving in de zestiende eeuw het kanaal als toegang tot de Noordzee.

Geleidelijk aan werden stukken van het tracé gedempt of ingenomen door andere vaargeulen, zoals het Schipdonkkanaal in 1874. Nu resten nog vier mooie stukjes Lieve, zoals in de binnenstad van Gent tussen het Gravensteen en het Rabot waar toeristenbootjes varen. Ook tussen Damme en Moerkerke vind je nog een origineel stuk Damme. Het langste stuk ligt tussen het Schipdonkkanaal in Zomergem en de Brugse Vaart in Evergem. Op de rechteroever ligt een fietspad. In Lievegem draagt niet alleen de gemeente maar ook B&B De Lievde trots de Lieve in zijn naam.

Nieuwe wandel- en fietsroutes

Met het project ’t Liefken voor Altijd worden een aantal nieuwe fiets- en wandelroutes gecreëerd langs de historische loop van de Lieve. Je kan fietsen van Damme tot in Gent via Maldegem, Eeklo, Lievegem en Evergem. Her en der wijzen bakens met de nodige info je de weg.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in