Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De 3-in-1-vakantie: combineer groen, stad en kust in het Brugse Ommeland
Alle artikels

De 3-in-1-vakantie: combineer groen, stad en kust in het Brugse Ommeland

Vakantie tussen Vlaamse bossen, polders en velden met kust, kunst en stadsvertier binnen hand- (of fiets-) bereik? Het Brugse Ommeland is de vakantiebestemming die je zoekt!

De achtertuin van Brugge is al even indrukwekkend als de kunststad zelf en is niet alleen de perfecte plek om rustig te logeren voor een bezoek aan de toeristische trekpleister, je bent in een mum van tijd aan de Kust voor een frisse duik, een zandkasteel of twee en een pannenkoek op de dijk. Maar het Brugse Ommeland biedt ook de rust en groene ruimte voor een weldoende vakantie met familie of vrienden met je eigen vakantiewoning als uitvalsbasis. Tip: Vakantiewoning 'Het Koetshuis' (voor 4 personen) en 'Het Kasteelhuis' (13 personen) liggen beide bij de nog actieve hoeve De Spijker, waar kinderen mogen meehelpen. Je logeert pal op een knooppunt van de fiets-, wandel- en mountainbikeroutes en op drie kilometer van Brugge.

Scheepsput Ruiselede ©Jan D’Hondt

Geheime plekken

Jacques Brels Plat Pays is bovendien perfect te bewandelen en te doorfietsen. Deze zomer kan je er samen, via een gratis uitgestippelde fiets- of wandelroute, de meer of minder verborgen plekken gaan ontdekken, zoals kastelen en abdijen, mysterieuze plekken in het bos, natuurdomeinen met een militair kantje of een overmaatse dorpskerk. Je kan natuurlijk ook zelf een route samenstellen met een knooppuntenkaart of voor een uitgestippeld parcours kiezen. Een van de leuke wandeltochten is de Ter Doest-route naar het pittoreske witte dorp Lissewege met zijn platte kerktoren, Lisseweegs Vaartje, gezellige cafés en een indrukwekkende cisterciënzerschuur even buiten het dorp.

Het Rietnest ©Jan D’Hondt

Kastelen spotten

Het Ommeland kan ook uitpakken met minder nederige stulpjes. Bij het kasteel van Ryckevelde start een wandellus van 8,5 km die langs bosdreven, de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo, natuurreservaat De Schobbejakshoogte en de Loweiden loopt. Ook de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek zijn met elkaar verbonden via wandelpaden, kasteeldreven en boslandschappen. Het kasteel van Bulskampveld is dan weer ingericht als natuur- en bezoekerscentrum van het domein, met regelmatig expo’s, een speelplein/bos, kruidentuin, zoektochten, kortom: uren wandel- en speelplezier. Logeren met een uitgebreide bubbel (15 personen) kan op domein Ten Torre, in een waterkasteel met hoektorens, omringd met kasteeltuinen, boomgaard en de bossen van Ryckevelde.

Voor elke fietser

Liever door het Brugse Ommeland met een picknick onder de snelbinder? Na de Groene Gordel Brugge-fietsroute heb je 53 km in de benen langs bossen, kasteelparken, open landschappen, dorpen en zelfs kanalen. Onderweg zijn er picknickplaatsen, speelzones en natuurrijke plekjes. Ook begeleide fietstochten met gids zijn mogelijk, bij QuasiMundo, Steershop, Pink Bear Bike Tours en Green Bike Tours. Voor de eigenzinnige biker is er de fietsnetwerkkaart Brugse Ommeland met het volledige netwerk van 930 km om zelf je route te plannen.

©Westtoer

Brugge van een andere kant

Het rijke aanbod van het Brugse Ommeland wil niet zeggen dat je daarom Brugge mag overslaan. Het historisch centrum van de Vlaamse Kunststad is niet alleen zelf Unesco-erfgoed, Brugge heeft een hoop historische gebouwen, kunstcollecties, musea en beschermde stadsgezichten. Nu je toch aan het fietsen bent: met de gloednieuwe fiets- en wandelkaart ‘Uitwijken’ kan je kennismaken met de verschillende wijken van de stad. Je fietst een grote lus van 78 km, een van de drie kleinere, of maakt een van de vijf korte buurtwandelingen. Nog een manier om Brugge vanuit een andere hoek te bewonderen, is een boottochtje op de Brugse reien. Er zijn vijf aanlegplaatsen waar je inscheept voor een halfuur.

En voor de kinderen?

Voor gezinnen zijn er vier wandelingen met opdrachten om de stad op een kindvriendelijke manier te verkennen. Families kunnen ook, in het spoor van Triënnale Brugge, op zoek naar hedendaagse kunst- en architectuurprojecten in het straatbeeld. De kaart en een materiaaltasje met opdrachten haal je gratis op bij In & Uit in het Concertgebouw (op zich al een bezoek waard en met een schitterend uitzicht over de stad). Alle locaties van Musea Brugge hebben zoektochten en andere activiteiten voor kinderen. Op stap met iets oudere koters? Jongeren tussen 12 en 17 worden, onder het motto #Brugesforyou, door Musea Brugge uitgedaagd om challenges aan te gaan op verschillende locaties, binnen en buiten de museummuren. Tip: deze zomer kan je samen met je museumtickets een picknickmand vol lokale en biologische producten reserveren. Die verorber je gezellig samen op een van de pittoreske pleintjes of in de tuinen bij de musea.

Van Brugge naar Zeebrugge

Zin in zee? Brugge is verbonden met Zeebrugge via het Boudewijnkanaal en de luttele afstand van 16 kilometer is makkelijk per fiets af te leggen. De badstad heeft een lang breed strand om te kitesurfen, te fietsen door de duinen of gewoon wat te flaneren over de zeedijk. Erg interessant is de Erfgoedwandelroute die je via een lus van 5,8 km langs de haven, Seafront, het visserskruis en de uitkijkplatformen brengt. Eindig met een écht goede verse garnaalkroket in een authentiek visserscafé.

© Visit Bruges, Jan D'Hondt

Iedere kustgemeente heeft een andere identiteit, doe dus gerust een vergelijkende studie per kusttram, fiets of te voet. De Kustwandelroute loopt langs de hele Vlaamse kustlijn, van De Panne tot Knokke-Heist. Kies zelf je knooppunten en wandel langs verharde en onverharde wegen. Wie echt niet te houden is, doet nog een adembenemend ommetje door het Zwin. Kunstzinniger is het Beaufort Beeldenpark met dertig bijzondere kunstwerken, verspreid over de zeedijken, stranden en duinen van de 67 kilometer lange kustlijn. Een gratis pocket gidst je langs de grootste openluchttentoonstelling van het land via drie fietslussen.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in