Wijngaard Vlaanderen: op reis tussen de ranken

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Met schitterende wijndomeinen in zowat elke Vlaamse provincie heeft niemand nog een boodschap aan Appellations en Denominazioni. Ontdek al wijnend onze nationale Chateau’s.

Van Limburg tot de kust zijn wijnbouwers aan de slag die je graag rondleiden en laten proeven van hun veredeld druivensap. Dus waarom 500 kilometer afleggen voor ‘les Vins d'Alsace’ als je in Vlaanderen over een traject van 250 km al een grote diversiteit terugvindt? Kies je bestemming bij je favoriete Vlaamse Chateau of ga all the way met de volledige route. Helemaal mooi wordt het wanneer je overnacht tussen de wijngaarden of in een wijndomein.

Wijnvat Limburg

We starten in Limburg. Met tweeëntwintig kleinere en meer omvangrijke wijndomeinen is de regio goed voorzien. De Terroir Wijnsafari Haspengouw won in 2022 een Visit Limburg Award en biedt trajecten op maat voor groepen. Deze nemen je mee naar plaatsen die zelfs de locals niet kennen terwijl je proeft van wijnen die anders nergens te vinden zijn. In groep logeren kan bij vakantieverblijf Pietershof, een luxueus landhuis op een wijndomein in de Voerstreek. Of logeer in een van de authentieke kamers van het imposante herenhuis Aldeneikerhof, vlakbij het domein Aldeneik. Je drinkt er de befaamde Aldeneyckerwijn bij een gastronomisch diner van verse, vooral streekgebonden producten.

Wijnbar in de buurt: Bij Wine and Food Café L’Aperi Vino in Hasselt kies je uit meer dan 34 verschillende wijnen mét hapjes.

Vaste wijnwaarden in Vlaams-Brabant

De Brabantse wijnen danken hun typische smaak aan de terroir van ijzerhoudende zandsteen. Wijndomein Gravenberger in Nieuwrode is een vaste waarde, maar er zitten nog meer bekroonde en minder bekende namen. De Hagelandse huizen delen graag hun passie met wijnfanaten en worden door fiets- en wandelroutes verbonden, met elkaar en andere bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er degustaties op het terrein en in het bezoekerscentrum in Wezemaal, de Vlaamse wijnstreek organiseert bovendien ook feesten, zoals Wijnweekends en Sprankelend Hageland in augustus. Blijf logeren in het Hageland en geniet na van deze heerlijke streek.

Wijnbar in de buurt: De Leuvense wijnbar Surlie laat je kennismaken met verschillende natuurwijnen bij een hapje.

Wijntrip door Oost-Vlaanderen

Van Herdersem tot Vlierzele: een aantal Oost-Vlaamse wijnbouwers verzorgt rondleidingen met degustatie in groep. Eens goed gaan eten kan bij topsommelier en chef Peter Van den Bossche van Brasserie Latem. Hij heeft een zwak voor de Japanse izakaya (of bistro) én de juiste aangepaste dranken. Nagenieten kan bij Parole – Winebar & co. De Gentse wijnbar schenkt Europese kwaliteitswijnen bij hapjes en jazz. Logeren kan je bij een van de logies in de buurt.

Wijnbars in de buurt: Ona: wijnbar en online wijnclub van de Gentse somelier Ona Rombaut.

Wijnen in de Westhoek

Het wijnbouwgebied Heuvelland is een van de mooiste streken van België. De hellingen, de invloed van de Noordzee en het ijzerzandsteen creëren een uniek terroir. Op enkele wijndomeinen kan je daarvan proeven tijdens een professionele degustatie. Wijngaardhoppen is zeker een optie: de Vintage Heuvelland fietsroute passeert tien wijndomeinen en geeft 24 km lang meer uitleg via infoborden.

Wijndomein Ravenstein in Wervik stelt het domein en degustatieschuur open voor groepen vanaf tien personen. Neem dus vooral je familie of vrienden mee op wijntrip. Tot en met eind augustus kan je er genieten op het wijnterras. Je vindt vast jouw droomplek om te overnachten bij een van onze logies in de Westhoek. 

Blend Wijnbar en -winkel: glas of kratje? Je kiest uit befaamde wijnen en gesmaakte nieuwkomers na een deskundige uitleg. Er is ook een Blend in Gent.

Beeld: © Toerisme Vlaams-Brabant