Foodievakantie: dat smaakt naar méér!
Speciaal voor reislustige foodies: de lekkerste adresjes en specialiteiten, foodevents en -markten, topbiertjes en -wijntjes… Ja, zelfs de beste ijsjes van het land! Deze culinaire tips brengen je vakantie perfect op smaak.
Creatief met eten
Plan je reis in de zomer eens in de buurt van een culinair event zoals Hapje Tapje in Leuven. Het najaar staat natuurlijk elk jaar helemaal in het teken van de verse oogst, zeker in de fruitstreek. Bistro De Smaakfabriek in Borgloon maakt deel uit van de gerestaureerde Stroopfabriek met Fruitbelevingscentrum. Chef Giovani Oosters tovert er streekgebonden gerechten op tafel. Wil je het recht van de boom? Bij innovatief fruitbedrijf Fruit met hart en ziel koop je in het oogstseizoen dagelijks vers fruit. Ben je met minstens 10 dan is een rondleiding mogelijk. De Leiestreek is supercreatief als het op eten aankomt. Dineren onder de sterren of tussen boomgaarden, picknicken tussen de alpaca’s: het kan allemaal.
Actie op het menu
In de witloofstreek kan je fijn fietsen of wandelen en proeven van het witte goud. Happen en Trappen is een fietstocht langs de mooiste plekjes met telkens een gerecht bij 5 verschillende restaurants. Kies je voor de Witte Goudroute Oost in de Groene Gordel, dan staan er zowel asperges als witloof op het menu. Honger naar meer? Spring in het zadel richting Scheldeland! Wat jouw favoriete dis ook is: je trapt er zo de Palingroute of Duvel-route aan elkaar. Wandel je die extra energiewaarde er graag weer af? Hapje-Stapje is een verhalenwandeling door Leuven waarbij er natuurlijk ook geproefd kan worden van lokale specialiteiten, en niet alleen bier. Of je kan gaan uitvissen waarom Lokerse chocolade over de hele wereld wordt gegeten tijdens de gegidste Chocoladewandeling. Hop vervolgens op de boot voor Het neusje van de Durme, een culinaire rondvaart die aanmeert bij de lekkerste plekjes van Lokeren tot Daknam.
Elke dag marktdag
Heerlijk: verse ingrediënten en lokale specialiteiten shoppen of een versbereide hap terstond verorberen... Van Eccelpoel in Herentals is zo’n hippe versmarkt waar je zowel ambachtelijke kwaliteitsproducten vindt als verse gerechten en zélfs een wijnkelder. Of verzamel je ingrediënten bij de Gentse Lousbergmarkt, een overdekte markt met groenten, brood en kaas en een gezellige kantine. De Vleeshalle in Mechelen was ooit het exclusieve terrein van slagers, nu eet je er ter plaatse met keuze uit een waaier aan diverse keukens terwijl je van de uitzonderlijke inkleding geniet. De stad bundelde bovendien verschillende adresjes in één handig plan. Met Mechels Natuurlijk kan je zo langs tientallen land- en tuinbouwers, een imker en een brouwer om je (fiets)mand vol te laden. Het Handmade in Brugge-plan verzamelt eveneens ateliers en winkels van lokale ambachtslui. Wil je een heuse wereldreis op je bord, dan zijn er nog de multiculturele markten. MijnMarkt in Heusden-Zolder, de grootste multiculturele markt van Limburg, ligt ook nog ‘ns op een unieke locatie, in de schaduw van de schachtbok. In Genk kan je elke zaterdagvoormiddag op de al even diverse Versmarkt Vennestraat kuieren.
Belgische wijnen
Ja, Belgen zijn schitterende bierbrouwers maar onze terroirs zijn ook niet te versmaden. Hageland is dé wijnregio van Vlaanderen met meer dan 20 wijndomeinen. Die kan je exploreren tijdens wijnfietsroutes en -wandelingen. Vergeet ook de Limburgse wijnen niet. Uitgebreid degusteren op het terras kan elke vrijdag en zaterdag bij Wijndomein Aldeneyck in Maaseik. De tweede zondag van september wordt er bovendien een heus Wijnfeest gehouden. Ook Domein Schorpion in Kortessem schenkt 's zomers z’n beste wijntjes uit op het terras. Gloire de Duras in Sint-Truiden nodigt je dan weer uit voor een herfstdegustatie. Past het niet in je agenda? Dan kan je zelf een wijnsafari door Haspengouw plannen.
Bier hier!
Aan onze bieren kan je volledige boeken wijden. Haast elke regio heeft wel een grote ronkende naam. Daar kwamen de voorbije decennia steevast enkele microbrouwerijen bij. Leuven is natuurlijk bierstad nummer 1, en dat komt met de nodige beleving. Zo kan je er kiezen uit verschillende bierproeftoers langs biercafé’s, lokale brouwerijen of abdijen. Of bezoek op zaterdag de iconische brouwerij van Stella Artois tijdens de vernieuwde, interactieve rondleiding en geniet na met een frisse pint. In Gent opende in augustus Stadsbrouwerij Artevelde voor een echt stadsbier. Het eveneens Gentse Gruut brouwt dan weer met een kruidenmengsel (gruut) in plaats van hop. Trek je naar microbrouwerij Dok Brewing Company dan kan je kiezen uit liefst 30 taps met ter plaatse gebrouwen en andere binnen- of buitenlandse bieren. Ook het unieke Oudenaards bruin bier heeft op zijn beurt nog vier brouwerijen; Roman en Liefmans kan je zelf gaan bekijken.
Nog een rondje?
Lambiek en geuze zijn typisch voor het Pajottenland en de Zennevallei. Oktober is trouwens de Maand van de Lambiek. Dan houden de lambiekbrouwers en geuzestekers hun opendeurdagen. Je kan er mooie wandelingen en thematische fietstochten maken of blijven plakken in de volkscafés. Het feest gemist? Doorheen het jaar kan je zelf je fiets- of wandeltocht plannen met bezoek aan een brouwerij. Hartje Brugge staan brouwerij De Halve Maan en brouwerij Bourgogne des Flandres op het programma. Net buiten het centrum ligt ook nog artisanale brouwerij Fort Lapin, in het nabijgelegen Damme de ambachtelijke Bryggja Brewery en langs de Damse Vaart het eigenzinnige Siphon Brewing. Bij de Bruges Beer Experience kan je tussendoor je bierkennis bijspijkeren.
Proeftijd met onze streekproducten
Liggen ook nog te lonken: al die verschillende lokale specialiteiten of erkende en beschermde streekproducten. De beste Borsbeekse speculoos, Gentse Neuzekes, Geraardsbergse mattentaarten of meest uitgelezen Brugse artisanale chocolatier? Proef en probeer vooral zelf, dat maakt je culinaire ontdekkingstocht eens zo leuk! We hadden je echter wél een ijsje beloofd. Het beste ijs van België vind je namelijk bij een van de oudste ijssalons in ons land: Crèmerie François in Sint-Niklaas. Hun ambachtelijk ijs wordt gedraaid volgens het oorspronkelijke recept uit 1928, van meneer François zelf. Bovendien pasteuriseren ze er de rauwe melk nog zelf. Drie bolletjes met de smaak van vandaag, graag!
Lekker slapen?
Dat nemen we graag letterlijk. Of je nu graag recht van het uitgebreid tafelen in je bed rolt, opstaat met een driesterrenontbijt of in een gastronomisch walhalla logeert: hier slaap je overheerlijk.
Boek hier je culinair verblijf.