Costa Flandria: terrasjes met zicht op zee

Vlaanderen Vakantieland 04 juni 2020

Zuiderse vibes aan de Noordzee

Vergeet Ibiza en de Côte d’Azur en ruil de Costa Brava in voor de Costa Flandria: de hipste strandbars liggen aan de Noordzee. En of de meer dan 67 kilometer aan kustlijn, 500 meter breed zandstrand en de tot 2,5 kilometer brede duinengordel nog niet genoeg waren: ook de kuststedelijke daken dubbelen als terras-with a view. 67 kilometer Belgische kust ontdekken, dat lukt niet op één dag. Gelukkig vallen er ook hier heel wat geweldige logies te ontdekken.

Aloha Bredene

Bredene is de enige kustgemeente zonder dijk en met het enige naaktstrand. Laat dat je vooral niet tegenhouden om de struinen door de prachtige duinen. Daar ligt ook ’t Strandhuis, voor ontbijt, tapas of zondagse brunch, met zicht op zee. Kindvriendelijk maar met stijl. Zak daarna af naar Twins Club om te (kite)surfen, sup’en en zeilen of gewoon even te relaxen in de clublounge.

Ola! Oostende

Bewonder de zee in Oostende van achter je tapas bij Histoires d’O, een illegaal lekkere milkshake bij tearoom Chamonix of op culturele wijze bij Galerie Beausite. Op het strand plof je neer bij gezellige strandbars als Hang Outside en Bagatelle, of schuil je in de schaduw van een palmboom bij het exotische Polé Polé Beach. Een voorkeur voor het zand van Middelkerke? Jongere kustgangers sippen er hun cocktails bij hippe strandbar Baranquilla. Nog exotischer – what’s in a name: Tiki Beach: Hawaii-stijl met een vleugje roze.

Ciao Nieuwpoort

Gezinsvriendelijk terras met zeezicht? Check! Op het terras van brasserie Het Strandhuis in Nieuwpoort zijn kinderen, euh, kind aan huis. De tapas en chili con carne bij Charlie’s Lunchroom brengen je dan weer extra in Zuiderse sferen. Mensenkijken op de dijk met een portie garnaalkroketten kan bij brasserie Chagall, redders gadeslaan met een cavaatje kan in de bijhorende strandbar Chagall Beach.

Siësta in Blankenberge

Is het een aangespoeld schip? Nee, het is het design clubhuis van de Vlaamse Vereniging voor Watersport Blankenberge. In een van de loungebars of op het chique terras van Club-Restaurant Cabo, bij de Blankenbergse havengeul, zie je de boten zo binnenvaren. Op het loungeterras van Karma Beach doe je de ogen wel dicht voor een siësta op de ligbedjes terwijl je koters zich vermaken in de kids corner. Bistro-zee-zee krijgt dan weer een 10 voor uitzicht (je kijkt uit pal op het strand en de pier van Blankenberge), de architectuur én de mosselen.

Fiësta in Knokke

Op de dijk van Knokke maakt brasserie Exotique haar naam waar met gele strandstoeltjes en miniboompjes. De salade caprese zorgt voor dat zweempje Adriatische-kustgevoel. Trek de mediterraanse sferen door met een lange middagdut of aperitivo op het strand bij Coconut Beach of Bar D’O. Rond af met de lekkerste cocktails bij Pura Vida – de strandbar riep voor haar drankjes de hulp in van mix master Hannah Van Ongevalle.

Tenen in het zand

Toe aan een badstadwissel? Het jeugdige Belmondo Beach ligt knal aan zee in De Haan. Intiemer is het wat verborgen Chalet Westhinder: zon, zee en garnaalkroketten (of andere visgerechten) met de duinen als extraatje. Het terras van de Verbeelding staat eveneens op het strand, maar dan in Oostduinkerke. Een prima plek om de zon te zien zakken in de zee. Voor de loungezitjes en papegaaien van Papagayo Beach strijk je neer op de (rustige) zandstrook van Westende. Foodies kunnen op hun beurt culinair en hip foodsharen op het privéstrand van Imperial in De Panne.

Sunny side up

Voor wie de Noordzee liever eens van de bovenkant bekijkt: de Belgische kust heeft ook rooftopbars, L.A. waardig. In Blankenberge klim je op het dak van de Pier naar de Finley Rooftop Bar voor een cocktail. Mag het wat uitgebreider? Op de bovenverdieping van het Zeebrugse ABC-gebouw heb je een verbluffend zicht over de haven bij gastronomisch restaurant Njord. De klassekeuken haalt haar vis bij de buren van de vismijn. In Oostende heb je keuze tussen Ferm Rooftop Terrace, op het dak van kledingwinkel Ferm Clothing, of Panorama Gastrobar bij CultuurCafé De Grote Post in Oostende. Op de vierde etage van het Knokse Memlinc Hotel tenslotte, zit The Memlinc, een sky lounge met schitterend uitzicht van aan het Zwin tot Zeebrugge.

Beeld: © Westtoer - Bart Heirweg