Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Kasteel Marnix de sainte aldegonde Bornem
Alle artikels

Wegdromen langs de mooiste kastelen van Scheldeland

Al eens binnengekeken bij een graaf? Geflaneerd als een prinses in een prachtig kasteeldomein? De kastelen in Scheldeland zetten je aan het dromen. Ga ze ontdekken, pik een expo mee, bewonder het chique interieur en blijf een nachtje logeren.

Sprookjeskasteel

Als er een blauwdruk voor een sprookjeskasteel zou bestaan, dan is het gebruikt voor de bouw van het Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde in Bornem. Een toegangsbrug met ronde wachtershuisjes, speelse torentjes waar elk moment een prinses door het raam kan komen kijken, een prachtig 18de-eeuws interieur met schilderijen, gravures van Pieter Breughel de Oude, kant en Chinees porselein. En wat verder een koetshuis met wel 40 oude koetsen. Alleen de draak in de kasteelvijver – een oude Scheldearm - ontbreekt.

Het kasteel is elk jaar uitzonderlijk te bezoeken op 15 augustus, de laatste twee zondagen van augustus en de eerste twee zondagen van september.

Een slot met een zilverschat

Een echte slotgracht, torentjes, een ridderzaal, zelfs een zilverschat. Het Slot van Laarne heeft het allemaal. De unieke zilververzameling van Claude D’Allemagne is één van de grootste van ons land. Het oudste zilverstuk dateert van 1550. Het kasteel zelf kan je van mei tot en met september met een gids bezoeken op zondag, en in juli en augustus ook op donderdag.

Kasteelheer voor een dag

Wil je je gasten echt imponeren? Huur het Kasteel d’Ursel en word kasteelheer voor een dag. Neem op de eerste donderdag van de maand deel aan een rondleiding voor individuele bezoekers. Of logeer in het voormalige schildersatelier van het kasteel, vandaag een knappe vakantiewoning. Eeuwenlang was het kasteel het charmante buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Vandaag is het een toeristische trekpleister waar altijd wel een knappe expo loopt of een uitzonderlijk evenement gepland staat.

Wandeltip: volg de Stiltewandeling en verken het Stiltegebied in Hingene, waar de natuurlijke geluiden overheersen.

Een jachtpaviljoen als uitvalsbasis

Het sierlijke, neoclassicistische jachtpaviljoen De Notelaer in Bornem is je uitvalsbasis voor de mooiste fietstochten en wandelingen. De familie d’Ursel wist de mooie plekjes wel uit te kiezen, toen ze 200 jaar geleden haar zomerpaviljoen aan de Schelde liet bouwen.

Volg de Scheldedijkroute met de fiets of verken het wandelnetwerk Stille Waters en stop aan het paviljoen voor een drankje of een stuk Notelaeretaart.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in