Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
wandelnetwerk velden meersen
Alle artikels

Wandelen door velden en meersen aan de rand van Brugge

Kinderen aaien een kalfje in Hoeve Hangerijn. Vanuit deze belevingshoeve vertrekt een prikkelpad door de Gemene Weiden. De hoeve is één van de instappunten in het nieuwe wandelnetwerk ‘Velden en Meersen’. In dit betoverende landschap stap je langs kreekjes en kanaaltjes, verborgen kastelen en pittoreske dorpjes. Je geniet er van de stilte en het pure van de natuur. Trek je laarzen aan en ga mee op stap.

Het wandelnetwerk Velden en Meersen telt 115 kilometer aan wandelpaden. Het situeert zich in de groene regio ten oosten van Brugge. Het wandelnetwerk verbindt via een ingenieus knooppuntensysteem historische landschappen als de Assebroekse Meersen, het Beverhoutsveld, Oedelemberg, domein Ryckevelde en het kanaal Brugge-Gent.

Perfecte instappunten

Pittoreske dorpen als Ver-Assebroek, Oedelem en Moerbrugge zijn de perfecte instappunten om deze verborgen parels te ontdekken.

De laaggelegen vochtige weiden en hooilanden van de Assebroekse Meersen zijn één van de tien beeldbepalende landschappen van het Brugse Ommeland. Op de robuuste picknickbank kan je uren in de verte turen. Vogels vliegen af en aan en organiseren bijeenkomsten van diverse pluimage. Links van het onthaalpunt bevindt zich een beschermde archeologische site bestaande uit evenwijdige cirkelvormige grachten. Het is nog niet zo lang geleden dat archeologen ontdekten dat hier in de middeleeuwen een waterburcht stond.

Rond Hoeve Hangerijn in Ver-Assebroek liggen de Gemene Weiden. Het wandelnetwerk gaat dwars over het erf van deze ontmoetings- en belevingshoeve. De Gemene Weiden zijn al eeuwenlang gemeen of publiek bezit, iets wat uniek is voor West-Europa. Deze stilteplek is een pure brok natuur en heerlijk om door te wandelen.

Nog zo’n bijzondere instapplek is domein Ryckevelde in Sijsele. In dit voormalig militair oefenbos vind je konijntjes, reeën en ander wild. Er is een blindentuin naast het gelijknamige kasteel waar je al je zintuigen op de proef kan stellen. Vlakbij ligt het natuurreservaat Schobbejakshoogte, een landduin waar in de middeleeuwen dieven hun toevlucht zochten. Schapen en geiten houden er het gras kort.

Culinaire toppers

Enkele Lekkere Westen-chefs nestelden zich in de armen van het eeuwenoude landschap tussen Assebroek, Oedelem en Moerbrugge. Joost Meire van d’Afspanning in Oedelem komt regelmatig wandelen in de Assebroekse Meersen. Filip Claeys van De Jonkman in Sint-Kruis komt tot rust in domein Ryckevelde. Chef Patrick Van Hoorn van De Zuidkant in Damme raadt ook aan om een ommetje te maken naar de Damse Polders. De drie chefs werken met lokale producten en maken van elk gerecht een culinaire beleving.

Ooit bruisende havenstad

Koppel aan je bezoek ook een uitstap naar het boekendorp Damme. De nieuwe Damse Vaartwandelroute (12 km) zal je versteld doen staan van de rust die rond deze ooit zo bruisende havenstad hangt. In Damme zet je de tijd even stil om te genieten van de pure gastronomie en het eeuwenoude erfgoed.

Heerlijk logeren

Midden het fantastische wandelnetwerk Velden en Meersen vind je prachtige hoeves waar je kan blijven logeren. Bij B&B Bergvallei in Oedelem krijg je elke ochtend een heerlijk hoeveontbijt voorgeschoteld. Nog in Oedelem vind je ook Hof ter Linde op een modern melkveebedrijf. B&B De Grote Linde in Moerbrugge beschikt over gezellige boerderijhuisjes tussen de koetjes en kalfjes.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in