Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Bourgondisch Mechelen Gids

Beleef Bourgondisch Mechelen

Ben je een echte levensgenieter? Laat dan in Mechelen de innerlijke Bourgondiër in je los. De Bourgondische eeuw was een opwindende tijd voor Mechelen als Bourgondische hoofdstad van de Nederlanden.

In ieder van ons schuilt een Bourgondiër
Belangrijke figuren als Margareta van Oostenrijk en Keizer Karel V brachten hier een groot deel van hun leven door en drukten hun stempel op de stad Mechelen. Filosofie, gastronomie, muziek, kunst, wetenschap en architectuur ontwikkelden zich in sneltempo. De vernieuwende wind die toen door Mechelen blies voel je vandaag nog. Streekproducten worden hier vakkundig ge(s)maakt, ambachtelijke kunstenaars zetten een eeuwenlange traditie verder en Museum Hof van Busleyden dompelt je onder in het rijke Bourgondisch verleden van de stad.

Een architectonisch juweeltje
De prachtige woning van humanist en kunstverzamelaar Hiëronymus van Busleyden is het ideale uitgangspunt om Mechelen’s rijke Bourgondische verleden te ontdekken. Dit architectonisch juweeltje wordt gezien als één van de mooiste nog bestaande stadspaleizen uit de Europese Renaissance en was een broeiplaats voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën, kunsten en ambachten. Het was een plaats waar netwerken kruisten en waar het gonsde van ontmoetingen en gesprekken. Beroemde internationale gasten werden ontvangen op Hiëronymus zijn weelderige feesten en banketten. Onder meer Erasmus en Thomas More konden aan dit stedelijke hof in alle rust werken, nadenken, dineren en discussiëren. Het museum heeft de ambitie om vandaag dezelfde functie terug op te nemen. Net zoals toen zal het Museum Hof van Busleyden in Mechelen een bruisende ontmoetingsplaats zijn tussen allerhande groepen en standen die een stad levend maken. Het prachtige historische gebouw opent zijn deuren en wordt opnieuw een wervelende microkosmos van de Bourgondische stad en het gedachtengoed van de vroege renaissance.

Nog meer Bourgondisch genieten in Mechelen
De Bourgondische beleving in Mechelen beperkt zich niet tot de ervaring binnen het Museum Hof van Busleyden, maar vormt een totaalervaring in de stad. De Dijlestad draagt immers nog de sporen van de gouden jaren van de 15e en 16e eeuw. Verruim je blik en ga op verkenning langs prachtige stadspaleizen, het mooie Schepenhuis en nog veel meer.
Met de handige brochure ‘In de voetsporen van Margareta’, herbeleef je de hoogtepunten van weleer. Je leert alles over Mechelen als hoofdstad van de Nederlanden en de meest bijzondere figuren en monumenten uit die tijd. Met korte maar verrassende verhalen en weetjes die de geschiedenis helemaal voor je ontrafelen.

Haal het Prikkelpakket
Bourgondisch? Denk je dan ook aan lekker eten en drinken? Haal dan het prikkelpakket, een bonnenboekje waarmee enkele typische Mechelse zaken je verwennen met lokale specialiteiten en proevertjes. Van de lekkerste zoetigheden tot hartige bierkaas en veel meer. En tussen al dat proeven door ontdek je nog meer van de stad, want het Prikkelpakket geeft je korting op heel wat attracties en monumenten.

Bij Bourgondisch genieten, hoort ook een nachtje uitrusten!

Bourgondische logies