Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
Van Parijs tot Peking: op wereldreis in Antwerpen
Alle artikels

Van Parijs tot Peking: op wereldreis in Antwerpen

Chinatown, de Joodse wijk, het Barcelona van Berchem of het exotische Borgerhout: elke Antwerpse wijk kleurt, klinkt en... eet anders. Perfect voor een behapbare wereldreis, van terras naar terras.

(c) Stad Antwerpen

Ah oui, Paris

Montmartre aan de Schelde? Mais oui! Het Quartier Latin (of de Theaterbuurt) is het gebied rond de Vogelenmarkt in het centrum. De buurt is vooral gekend om de verschillende schouwburgen en de door acteurs gefrequenteerde sfeervolle restaurants en cafés. Aan het Mechelseplein lag ook toneelschool Studio Herman Teirlinck, waar nu het cultuurcentrum-met-cinema De Studio zit. Nestel je na een cultuurshot op het grote terras van de Zeppos, voor een middagje shoppers en locals spotten.

Meer een Oxford-kind-of-guy? Dan is een bezoek aan de pronkerige Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek op het Hendrik Conscienceplein zeker jouw cup of tea. Niet veel verder, aan Hopland, kan je je verder verdiepen in Angelsaksische literatuur bij Luddites. De winkel-met-wijnbar heeft een mooi aanbod van Engels- en Nederlandstalige boeken en maakt er een zaak van om je te helpen ontsnappen aan de digitale wereld.

Voor het ultieme Montmartre-gevoel kan je doorsteken naar ’t Zuid waar elke laatste zondag van juli, augustus en september het plein voor het Museum van Schone Kunsten verandert in een kunstmarkt. Met 150 deelnemers is Lambermontmartre een van de grootste openlucht kunstmarkten van Europa.

Logeer in het reisthema bij een boetiekhotel in de voormalige kofferwinkel van Marcel Riga. In het vernieuwde pand vind je oude elementen van de kofferwinkel terug, zoals de voorgevel en het originele rolluik aan de receptie van Hotel Riga.

(c) Kris Jacobs - Visit Flanders

Ghriba, gelato, lokum, pasteis en mosselen

Op safari gaan, kan ook, terwijl je de savanne van de Antwerpse Zoo exploreert, langs verschillende Afrikaanse vogelsoorten en de Afrikaanse buffel. Exotisch shoppen doe je op zaterdag: het Theaterplein en de omringende pleinen staan dan vol kraampjes met naast lokale producten ook Turkse, Marokkaanse en andere zuiderse specialiteiten. Het is echter de Handelsstraat in Borgerhout die zelfs bij Maghrebijnen tot ver buiten Antwerpen een belletje doet rinkelen. Drink er een munttheetje, ga op zoek naar de juiste zuiderse ingrediënten en kom thuis met zakken vol olijven en Marokkaanse zoetigheden. Food for Foodies organiseert kookwandelingen langs Antwerpse winkels in een wereldthema, waarbij je uitleg krijgt over de verschillende ingrediënten, afgerond met een etentje.

Want: Antwerpen verzamelt meer dan 170 nationaliteiten. Vooral in Antwerpen Noord en Borgerhout voel je die bruisende etnische mix, zelfs tot op de terrassen en menukaart van de lokale horeca. ’s Zomers kan je in Borgerhout niet om Bar Chapel heen. De setting is een oude kapel en groene kloostertuin, het menu een afwisseling van Marokkaans, Asian street food, pizza en andere wereldse lokale catering. Borgo Gelato in de Sint-Janstraat (en met een tweede filiaal op het Theaterplein) is een echte Italiaanse gelateria. Neem je ijsje mee naar het Krugerplein waar de buurt verzamelt bij de grote speeltuin, of ga locals spotten op het terras van Bar Leon. Andere zomerbars waar je kan verbroederen met de omwonenden zijn Bar Noord - cocktails, pizza, slaatjes of burgers met zicht op Park Spoor Noord en de plonsvijver – of Bar Oost. Dit gezellige terras neemt de plaats in van de Sinksenfoor, met een gevarieerd menu - van mosselen tot pizza - én muziek.

Vlakbij Borgerhout, naast het mooie park Rivierenhof, slaap je bij B&B InterMezzo in een appartement met eigen ingang, op het gelijkvloers van een gerenoveerd herenhuis uit 1913. Wie wil, krijgt een rondleiding per fiets naar de minder gekende plekjes in de stad.

Van station naar station

Tegenover het Centraal Station zie je de poort naar de Chinese wijk. De Van Wesenbeekstraat is namelijk het enige officiële Chinatown in België, met Chinese winkels, restaurants, bakkerijen, de grootste Aziatische supermarkt van het land (Sun Wah), een kungfuschool en boeddhistische tempel. Ook de Joodse gemeenschap is hier goed vertegenwoordigd. In Antwerpen wonen ongeveer twintigduizend orthodoxe joden, geconcentreerd naast de diamantwijk, tussen de stations van Antwerpen en Berchem in. De diamanthandel is natuurlijk nooit veraf, je ontdekt alles over de Antwerpse diamant, juwelen en edelsmeedkunst in het Diva. Expeditie De Stad en De Antwerpse Stadsgidsen bieden wandelingen aan om de Joodse buurt en cultuur beter te leren kennen.

Steek je in Berchem het plein bij het station over dan kom je op de Cogels-Osylei terecht. Zurenborg geldt als het Barcelona van Antwerpen, althans wat de architectuur betreft. De statige herenhuizen en stadspaleizen tonen verschillende interpretaties van art deco en art nouveau tijdens de belle époque. Aan het eind van de straat vind je de terrasjes van de Draakplaats en Dageraadplaats. Ga voor la vera pizza Napolitana van Bellini, eigentijds Chinees bij Cuichine, de middenoostenkeuken van Humm of de exotische vibes van taqueria Tranquilo met een spicy margarita van de aanpalende cocktailbar Plantage. Logeer in het architecturale thema bij Antwerp Art Deco, een art-deco-appartement op een geweldige locatie op de Britselei. Je logeert in de voormalige vergaderzaal van de 'Companie Maritime’, ingericht in de authentieke stijl.

Vertrek naar Amerika

Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van het Antwerpse Eilandje naar Noord-Amerika. Hun verhaal en dat van de rederij, de stad en de haven van waaruit ze vertrokken, staan centraal in het museum. Dat zit heel toepasselijk in de – nu beschermde - gebouwen van Red Star Line aan de Rijnkaai. Op het Eilandje zelf kan je eilandhoppen - van de ene wijk naar de andere - via verschillende bruggen, maar de hippe hotspot is zelf natuurlijk ook de moeite. Zeker ’s zomers wanneer de oevers van de Schelde en de jachthaven veranderen in een stadsstrand met heel wat mooie zomerbars. Zo huist The Jane Open Air deze zomer in bij seizoenspop-up Sommar. Lazy Jack zit op het terras van een opgewaardeerde oude loods met zicht op het water. Of check zomerterras Feliz bij het historische Felix Pakhuis, dat uitkijkt op de jachthaven en het MAS. Net zoals je bed bij U Eat & Sleep Antwerp, een charmant boetiekhotel met uniek zicht op het water, het Mas en de boten.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in