Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Van Parijs tot Peking: op wereldreis in Antwerpen
Alle artikels

Van Parijs tot Peking: op wereldreis in Antwerpen

Chinatown, de Joodse wijk, het Barcelona van Berchem of het exotische Borgerhout: elke Antwerpse wijk kleurt, klinkt en eet anders. Perfect voor een behapbare wereldreis, in stadsformaat.

(c) Stad Antwerpen

Ah oui, Paris

Montmartre aan de Schelde? Mais oui! Het Quartier Latin (of de Theaterbuurt) is het gebied rond de Vogelenmarkt in het centrum. De buurt is vooral gekend om de verschillende schouwburgen en de door acteurs gefrequenteerde sfeervolle restaurants en cafés. Aan het Mechelseplein lag ook toneelschool Studio Herman Teirlinck, waar nu het cultuurcentrum-met-cinema De Studio zit. Trek na een cultuurshot naar café Zeppos, voor een middagje shoppers en locals spotten.

Meer een Oxford-kind-of-guy? Dan is een bezoek aan de pronkerige Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek op het Hendrik Conscienceplein zeker jouw cup of tea. Niet veel verder, aan Hopland, kan je je verder verdiepen in Angelsaksische literatuur bij Luddites. De winkel-met-wijnbar heeft een mooi aanbod van Engels- en Nederlandstalige boeken en maakt er een zaak van om je te helpen ontsnappen aan de digitale wereld, al dan niet met de hulp van wereldse wijnen.

Logeer in het reisthema bij het boetiekhotel in de voormalige kofferwinkel van Marcel Riga. In het vernieuwde pand vind je oude elementen van de kofferwinkel terug, zoals de voorgevel en het originele rolluik aan de receptie van Hotel Riga.

(c) Kris Jacobs - Visit Flanders

Van station naar station

Op safari gaan, kan ook, terwijl je pal naast het Centraal Station de savanne van de Antwerpse Zoo exploreert, langs verschillende Afrikaanse vogelsoorten en de Afrikaanse buffel. Tegenover het station vind je dan weer de poort naar de Chinese wijk. De Van Wesenbeekstraat is het enige officiële Chinatown in België, inclusief Chinese winkels, restaurants, bakkerijen, de grootste Aziatische supermarkt van het land (Sun Wah), een kungfuschool en boeddhistische tempel.

Ook de Joodse gemeenschap is goed vertegenwoordigd, vooral tussen de stations van Antwerpen en Berchem in. In Antwerpen wonen ongeveer twintigduizend orthodoxe joden, geconcentreerd naast de diamantwijk - de diamanthandel is natuurlijk nooit veraf. Meer te weten komen over de Antwerpse diamant, juwelen en edelsmeedkunst kan in het Diva. De Antwerpse Stadsgidsen en Expeditie De Stad bieden wandelingen aan om de Joodse buurt en cultuur beter te leren kennen.

(c) Stad Antwerpen

Barcelona-Tulum

Steek je in Berchem het plein bij het station over dan kom je op de Cogels-Osylei terecht. Zurenborg geldt als het Barcelona van Antwerpen, althans wat de architectuur betreft. De statige herenhuizen en stadspaleizen tonen verschillende interpretaties van art deco en art nouveau tijdens de belle époque. Aan het eind van de straat vind je de terrasjes van de Draakplaats en Dageraadplaats. Ga voor la vera pizza Napolitana van Bellini, eigentijds Chinees bij Cuichine, de middenoostenkeuken van Humm of de exotische vibes van taqueria Tranquilo met een spicy margarita van de aanpalende cocktailbar Plantage. Liever zelf aan de slag? Boek een Bento-workshop bij Kupuku. Het Japanse winkeltje ligt in de multiculturele Driekoningenstraat, aan de andere kant van Berchem-station, tussen de Turkse bakkers, Poolse speciaalzaken, Marokkaanse groenteboeren en leuke lokale start-ups in.

Logeer in het architecturale thema bij Antwerp Art Deco, een art-deco-appartement op een geweldige locatie op de Britselei. Je logeert in de voormalige vergaderzaal van de 'Companie Maritime’, ingericht in de authentieke stijl.

Lekker shoppen

Exotisch shoppen doe je op zaterdag: het Theaterplein en de omringende pleinen staan dan vol kraampjes met naast lokale producten ook Turkse, Marokkaanse en andere zuiderse specialiteiten. Het is echter de Handelsstraat in Borgerhout die zelfs bij Maghrebijnen tot ver buiten Antwerpen een belletje doet rinkelen. Drink er een munttheetje, ga op zoek naar de juiste zuiderse ingrediënten en kom thuis met zakken vol olijven en Marokkaanse zoetigheden.

Koffieklets met locals

Maar ook naar authentieke gelato, pasteis of pakweg ceviche is het nooit ver zoeken. Antwerpen verzamelt immers meer dan 170 nationaliteiten. Vooral in Antwerpen Noord en Borgerhout voel je die bruisende etnische mix. Alleen al de Atheneumbuurt, op wandelafstand van het Centraal Station, telt meer dan 50 nationaliteiten. Nestel je in een van de fijne koffiebars terwijl je de sfeer (en de geur van een net gezet kopje) opsnuift. Het Scandinavisch getinte Viggo’s coffee ligt daarvoor ideaal, pal in het hart van de wijk, op het De Coninckplein. Bierliefhebbers kunnen tussendoor een hoppige wereldreis maken langs de craft beers bij Beerlovers Bar, op de hoek. Ga je richting Park Spoor Noord, dan is het bij het huiselijke Crumbles & Beans gezellig mensen spotten bij een vers shotje cafeïne. Kies je voor Borgerhout, dan is koffiebar-met-galerij Mokkakapot een goede optie. Tenzij je liever een ijsje likt bij Borgo Gelato: de Italiaanse gelateria zit vlakbij het Krugerplein waar de locals graag verzamelen.

Vlakbij Borgerhout, naast het park Rivierenhof, slaap je bij B&B InterMezzo in een appartement met eigen ingang, op het gelijkvloers van een gerenoveerd herenhuis uit 1913. Wie wil, krijgt een rondleiding per fiets naar de minder gekende plekjes in de stad.

(c) Stad Antwerpen

Vertrek naar Amerika

Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van het Antwerpse Eilandje naar Noord-Amerika. Hun verhaal en dat van de rederij, de stad en de haven van waaruit ze vertrokken, staan centraal in het museum. Dat zit heel toepasselijk in de – nu beschermde - gebouwen van Red Star Line aan de Rijnkaai. Op het Eilandje zelf kan je eilandhoppen - van de ene wijk naar de andere - via verschillende bruggen, maar de hippe hotspot is zelf zeker de moeite. Boek er meteen ook een bed met uitzicht op de jachthaven en het MAS bij het charmante boetiekhotel U Eat & Sleep Antwerp.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in