Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Time travellers: 100 of 2000 jaar terug in de tijd?
Alle artikels

Time travellers: 100 of 2000 jaar terug in de tijd?

Of je nu fan bent van de strips rond Asterix of eerder wegdroomt bij de Vlaamse film Marina: in Vlaanderen kan je, zonder teletijdmachine, op vakantie in je favoriete tijdperk. Flashback naar de tijd van de Romeinen en de mijnschachten van de twintigste eeuw.

Via Belgica

In Velzeke (Zottegem) roepen de beschermde kasseiwegen niet alleen het Flandriengevoel op, ze tronen je mee naar de tijd van de Heirbanen die uiteraard altijd naar Rome leidden. In het Archeocentrum herbeleef je het dagelijks leven in Gallia Belgica, toen Velzeke, op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen, z’n hoogdagen kende. Zo’n 130 kilometer verder draagt ook Limburg nog de sporen van de exploten van Caesar & co. Aan de Romeinse Katzei, die de regio met Rome verbond, ligt de gelijknamige wijngaard en B&B waar je kan overnachten op twee kilometer van wat ooit een Romeinse villa was. Hobbel vervolgens over de kinderkopjes richting Tongeren, a.k.a.: Atuatuca Tungrorum. De oudste stad van België werd gesticht in de zevende eeuw v.C. en heeft, naast restanten van Romeinse muren, het tempelcomplex en aquaduct ook het Gallo-Romeinse Museum waar de permanente collectie en mooie tijdelijke expo’s de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd opfrissen. Rond je Romeinse reis af in Bistro Bacchus met Romeinse gehaktballetjes en versterkte wijn, net zoals 2000 jaar geleden.

Mijntijd

Dramatische beelden van mijnrampen en donkere plaatsnamen als Zwartberg geven het niet meteen mee, maar de oude mijnsites zijn vandaag een frisse broedplaats van cultuur, entertainment en gastronomie. Zo werd Winterslag omgedoopt tot C-mine, de culturele hotspot voor hedendaagse kunst en design.

Ook andere plekken in Genk getuigen op een originele manier van het mijnverleden. Om de hoek bijvoorbeeld, in de Vennestraat bij bar Gepetto, drink je koffie met zicht op de schachten. Restaurant Partaasch in Thor Central, het vroegere hoofdgebouw van de mijn in Waterschei werd behangen met mijnlampen, vogelkooitjes en een wand van zwartgeblakerd hout. Hun zomerterras, te midden van de oude mijngebouwen, kijkt uit op de waterpartijen van het Urban Thor Park.

Mijnwerkers kwamen vanuit alle richtingen naar Limburg en namen hun eigen keuken mee. Met de multiculinaire picknick die je bestelt bij Visit Genk kan je daarvan proeven, bij voorkeur op een picknickplaats in Thor Park. Dat biedt elf wandelroutes met als sumum het uitzicht op de top van de terril, op het mijnterrein en – voor de liefhebbers - voetbalstadion. Zak ook even af naar de Zwartbergse site voor Labiomista, het evoluerende bioculturele kunstwerk van Koen Vanmechelen. Moe van de mijnen? Het hoofdmijngebouw van Eisden in Maasmechelen huisvest vandaag het Terhills Hotel met in de schitterende tuin unieke vergezichten vanop de terrils en schachtbok.

Beeld: © Toerisme Limburg - Peter Baas


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in