Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Don Luca

Multicultureel Genk met Don Luca

De grootvader van hiphopper Don Luca kwam uit het verre Italië naar Genk om er steenkool op te diepen. Samen met duizenden landgenoten zorgde hij voor een zuiderse vibe in de stad. Waar voel je die bruisende diversiteit het best? De tips van Don Luca.

Leven en kleur op de versmarkt

Op zaterdagochtend vind je de bekendste hiphopper van Genk op de versmarkt van de Vennestraat. Hier komen de verschillende culturen elkaar tegen in een kleurrijke mengeling van geuren en smaken. ‘De mensen zijn hier altijd goedgezind’, weet Don Luca. ‘Iedereen is op z’n gemak. Kuieren over de versmarkt is een ritueel voor veel Genkenaars.’

Een bezoekje aan de markt is voor de muzikant niet volledig zonder een echte Italiaanse koffie op het terras van het koffie- en eethuisje Gepetto, om er de kosmopolitische drukte van de markt gade te slaan.

De duisternis van C-mine in

C-mine is een heel bijzondere plaats voor Don Luca. Hier daalde zijn grootvader elke werkdag af in de mijn. Hij komt regelmatig langs met zijn kinderen om verhalen van toen te vertellen. Ook jij beleeft hier het boeiende mijnverleden met de C-mine expeditie. Met de virtual reality-bril duik je terug in de tijd naar de jaren 1950 en proef je de sfeer van de ondergrondse mijnarbeid. En van heel diep gaat het naar heel hoog als je de schachttoren beklimt. Het uitzicht is verbluffend.

Een overnachting in Genk?

Boek je verblijf nu