Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Luilekkerland voor mens en dier: wandelen en lekker eten in de Voerstreek
Alle artikels

Luilekkerland voor mens en dier: wandelen en lekker eten in de Voerstreek

De Voerstreek is een luilekkerland voor mens en dier. De zachte groene heuvels geven hun geheim al op het eerste gezicht prijs: hier heersen rust en overvloed. Geniet hier van wandelingen, bijzondere logies, gastronomie en streekproducten. Je geluksgevoel schiet door het dak!

De Voerstreek heeft de zuiverste lucht van Vlaanderen. Dat hebben metingen uitgewezen. Maar ook het landschap doet je herademen. Want mensen zijn precies als dieren. Met dezelfde dierenwensen. Net als dassen, reeën en runderen houden we van glooiende heuvels en groene landschappen. Ze geven je een gevoel van harmonie. Én inspireren de chef-koks en makers van streekproducten die na een fikse wandeling je honger stillen.

Luilekkerland voor mens en dier

Bij een wandelparadijs als de Voerstreek hoort een uitgebreid wandelnetwerk. Kiezen is niet verliezen als je begint met het natuurreservaat van Altenbroek. Dit stiltegebied van 160 hectare presenteert je de typische landschappen van de streek, zoals graslanden, hellingbossen, boomgaarden en holle wegen. In het Graftenlandschap van de Martelberg voelen dassen zich in hun sas. Graften zijn wallen waarmee boeren hun weiland beschermden tegen erosie. Ze groeiden uit tot de ideale biotoop voor talloze planten en dieren. Dassen bouwen er graag hun burchten. Hoe de zogenaamde panda’s van de Voerstreek dat aanpakken, zie je in een fascinerende natuurfilm in het bezoekerscentrum Voerstreek. Conclusie: mens en dier hebben hun luilekkerland samen ontworpen.

Streekproducten in de Voerstreek

De Bronnenwandeling is in 2012 verkozen tot de mooiste wandeling van Vlaanderen. Hou zeker halt bij de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren. Haar bakstenen torens weerspiegelen in de parkvijvers, die krioelen van de forel. Je kan de biologische vissen kopen in de winkel of meteen proeven op het terras naast de vijvers. Gewoon in een botersausje, meer moet dat niet zijn. Ook bloedworst, geitenkaas, escargots, stroop en sleedoornjenever zijn populaire streekproducten. De beste Voerense wijnen proef je bij Wijndomein Crutzberg en Wijndomein Pietershof. Ze organiseren geregeld degustaties, vooral op zaterdag.

Gastronomie in de Voerstreek

In het luilekkerland voor mens en dier steek je graag de beentjes onder tafel. Chef-koks kunnen er hun pret niet op met de mooie streekproducten. Bij Moeder de Gans proef je huisgemaakte streekklassiekers. De oergezellige herberg ziet eruit alsof hij dateert van toen de dieren nog spraken. Bij Hoeve De Bies donder je de toekomst binnen. Chef-kok en sommelier deden ervaring op bij sterrenzaak Beluga en gaven de oude boerderij een gedurfde make-over. Alles draait hier om eenvoud en precisie. De chef-kok draait zelf zijn ijs en serveert het in een dessertbordje van een lokale keramist.

Panda’s spotten vanuit je vakantiewoning

Tot slot nog twee bijzondere logeeradresjes. De Molenhoeve verhuurt vakantiewoningen voor 2 tot 30 personen in het domein Altenbroek. Neem een zaklamp mee en met wat geluk spot je ’s avonds panda’s. Ik bedoel dassen, die op het domein veel voorkomen. Of verblijf je liever in een typisch vakwerkhuisje uit de Voerstreek? Dan is D’n Ingelhof voor jou een hemels adresje.

Beeld: © Guy van Grinsven


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in