Off the beaten track: 6 redenen voor een originele citytrip naar Genk

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Van Unesco-label over culturele hotspot tot authentieke multiculinaire keuken: laat je verrassen door de veelzijdigheid van de stad Genk, de ultieme off the beaten track trip.

1. Culturele hotspot

De oude mijngebouwen van Winterslag heten nu C-Mine. Op de site kan je je het hele jaar door vergapen aan hedendaagse kunst en design. Pik er een expo mee, breng een bezoek aan het Studio Pieter Stockmans of verdwaal er in het labyrint/kunstinstallatie op het binnenplein. Op de Zwartbergse site kan je dan weer Labiomista exploreren, het evoluerend bioculturele kunstwerk van Koen Vanmechelen. Weetje: de wijnzaak op nr 199 van de Vennestraat is niet alleen Martin Margiela’s geboorteplaats, vroeger zat er de platenzaak achter het succes van Rocco Granata's ‘Marina’.

2. Werelderfgoed

Bovenop het rijke mijnverleden, vind je in Genk ook een stukje UNESCO Werelderfgoed:

Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationaal park van België en werd in juni 2019 erkend. Natuur- en recreatiegebied Kattevennen, ten oosten van de stad, is de Genkse toegangspoort tot het park.

3. Fiks (water)fietsnetwerk

In natuurgebied de Wijers fiets je langs 1001 vijvers, beken én het Albertkanaal door een van de mooiste streken van Limburg. Bokrijk is een van de mogelijke pitstops en maakt de waterbeleving compleet. Langs een innovatief pad fiets je pal door een vijver, met aan weerszijden het water tot op ooghoogte. De Duiventoren in Bokrijk biedt trouwens een mooi uitkijkpunt over het water

Weetje: Limburg kent van nature weinig hoogteverschillen maar door de ophoping van gruis en afval uit de steenkoolwinning vind je er intussen wel heuvels.

3. Sterrenkijken

In Genk kan je terecht in de Cosmodrome om zelf de sterren te tellen. De permanente expo 'De Oerknal' loopt van de start van de cosmos, 13,8 miljard jaar geleden, tot het heden. In de reusachtige sterrenbol leer je daarnaast, in 360°-shows, over de sterren van het heelal. Bij de sterrenwacht kan je ze ’s winters ook in real life begluren door een telescoop. Bij helder weer tuur je naar de zon op het automatische 360°-draaiplatform.

4. Multiculinariteit

Het mijnverleden heeft Genk een kleurrijke bevolking en keuken opgeleverd. De Turkse supermarkt zit er naast een Grieks restaurant of Italiaanse speciaalzaak, tegenover een gezellig, Vlaams café. De Vennestraat, vlakbij de oude mijnsite C-mine, wordt niet voor niks de ‘Straat van de zintuigen’ genoemd. Weetje: Luigi Paglia startte in 1970 met een Italiaanse kruidenierszaak. Casa Paglia serveert intussen echte Italiaanse keuken, zusterzaak La Posta aan de overkant authentieke pizza’s.

5. #Shoplocal

De Molenstraat werd twee jaar geleden helemaal gerenoveerd - zelfs de dertien elektriciteitskasten kregen een artistieke make-over - en dat gaf de buurt nieuw elan. De straat zit intussen tjokvol creatieve workshops, pop-ups en andere elkaar afwisselende initiatieven. Weetje: Marylène Madou verkoopt op nr 14 kleurrijke bedrukte zijden sjaals, pochetten, kimono’s en meer. De lokale printdesigner wist intussen al collabs te versieren met Cafe Costume en de - eveneens Limburgse - kledingketen JBC.

6. Gastvrij Genk

Logeren gecombineerd met Limburgse gastvrijheid kan je ervaren in een van de logies in omgeving Genk.

Beeld: © Visit Limburg