De blauw-groene rand rond Mechelen

Vlaanderen Vakantieland 27 augustus 2020

Rond cultuurstad Mechelen hebben de natuur en het water vrij spel. Hier is het heerlijk wandelen en fietsen langs de weilanden en rivieren van de Rupelstreek en Zennevallei. Picknicken of verpozen? Dat doe je in een van de prachtige parken op een boogscheut van de stad.

Het is haast niet te geloven: eens je de ring rond Mechelen oversteekt, lijkt het bruisende centrum ver weg. In alle windrichtingen stuit je op groene oases en blauwe rivierarmen. De omgeving van Mechelen biedt voor elk wat wils! Boek er meteen een overnachting en maak er een meerdaagse trip van, waarbij je cultuur combineert met natuur.

1) Wandelen in het groen

Natuurgebied Mechels Broek vormt een groene long aan de oostzijde van de stad. Hier kronkelt de Dijle, die je vanuit het centrum bereikt via het Dijlepad. Langs de achterzijde passeer je provinciaal recreatiedomein De Nekker - ideaal voor een plons in de vijver op een warme dag - en beland je al gauw in uitgestrekte landschappen en waterplassen. Van de blauwborst tot de Smient: dit is een waar paradijs voor watervogels, die je vanuit de vogelkijkhut en uitkijktoren ongestoord kan observeren. Kies uit verschillende thematische wandelroutes of voor een tocht vanuit Muizen.

(c) De Nekker

Ten westen van Mechelen strekt zich het Hombeeks Plateau uit, waar de Zenne door het landschap kronkelt. Je bereikt het gebied via het idyllische Vrijbroekpark, net buiten de stad. Dit enorme provinciaal domein is met zijn wandelpaden en Botanische tuin een oase van rust, maar ook dé plek waar Mechelaars komen sporten. Van daaruit bereik je snel de Eglegemvijver, in de volksmond ‘de put van Hombeek’, een toevluchtsoord voor zeilers, windsurfers en hengelaars. 

Het meest schilderachtige plekje van de Mechelse rand? Zonder twijfel het Zennegat, het drierivierenpunt waar de Zenne, het Kanaal Leuven-Dijle en de Dijle samenvloeien. Aan dit knooppunt tref je Instagram-waardige oude huizen. De waterwegen en dijken, die je via de vele bruggen makkelijk oversteekt, geven je dan weer toegang tot de slikken en schorren en het vallei landschap van Den Battelaer. Start aan de Sint-Amanduskerk in Heffen voor een mooie tocht richting Zennegat.

2) Fietsen langs het water

De al genoemde natuurgebieden kan je uiteraard ook prima verkennen met de fiets. Maar ook voor langere tochten langs het water is Mechelen een gedroomd vertrekpunt. Via de Zenne en de Rupel maak je een prachtige route naar Boom, langs de Vaart en de Dijle fiets je zo naar Leuven en via de Nete zet je koers naar Lier. Je fietst er over autovrije jaagpaden, die slingeren langs het water. Je kan zelfs een fiets huren op vele plaatsen in de stad als je er zelf geen ter beschikking hebt.

3) Wegdromen in Wintertuin Ursulinen

In de Mechelse deelgemeente Sint-Katelijne Waver ligt de Wintertuin Ursulinen. Deze opent elke zondag om 14u30 haar deuren voor individuele bezoekers.

Beste beschrijving? Art nouveau op hoog niveau. In deze feeërieke wintertuin uit 1900 kijk je je ogen uit. Het veelkleurige glas-in-lood van de beroemde koepel verwijst naar de Morgen, Dag en Avond. In het glaswerk ontdek je prachtige fauna en flora - net als in de Wintertuin zelf.

(c) Visit Mechelen

4) Dieren spotten in Planckendael

Mag uiteraard niet ontbreken tijdens je verkenning van de rand rond Mechelen: een bezoekje aan Zoo Planckendael. In dit dierenpark hop je van het ene continent naar het andere. Klepperende ooievaars zijn kenmerkend voor Europa. De savanne in Afrika herbergt giraffen en antilopen. In Amerika wandel je samen met de pinguïns over hun promenade. Australië ruikt lekker naar koala. Een ideale uitstap met kinderen of in groep!