De 5 coolste outdoor activiteiten in avontuurlijk Oost-Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

1. Trailrunning

Voor hoogteverschillen in de provincie Oost-Vlaanderen moet je in de Vlaamse Ardennen zijn. Vooral de directe omgeving van de legendarische Koppenberg daagt elke trailloper uit. Het leuke aan de bult van Melden is dat je hem vanuit verschillende kanten kunt overwinnen. Maar de populairste loopbestemming in de regio bij zowel toppers als recreanten is het Kluisbos in Kluisbergen. Logeertip: voor wie er graag met een groep fietsmakkers of met de hele familie op uit trekt, is de Flandrienhoeve een absolute aanrader.

2. De graafste fietsuitdaging

Oude Kwaremont, Koppenberg, De Taaienberg…wie wil fietsen over kasseistroken moet de route van de Ronde van Vlaanderen doen, goed voor drie lussen. De blauwe lus van 78 km is de kortste.

3. Op en onder water

Vlakbij het historisch stadscentrum van Gent ligt de Blaarmeersen, een groene parel en baken van sportiviteit. Het is een prachtig wandelgebied met een uitgestrekte vijver. Je kan er zwemmen, kajakken, waterfietsen, surfen en duiken. 

4. Looproute Watersportbaan – Blaarmeersen

Een rondje Watersportbaan is exact 5 km maar het echte werk is het avontuurlijkere parcours doorheen het Sport- en Recreatiedomein de Blaarmeersen. In combinatie met een rondje Watersportbaan kom je zo aan de respectabele afstand van 10,7 km, grotendeels op onverhard terrein (boomschors, veldpaden…). Variatie troef. Het ene moment waan je je in een bos, het volgende aan het strand. In deze groenoase is het puur genieten voor de lopende natuurliefhebber.

5. Ook de allerkleinsten nemen maar beter reservekleren mee.

In het avonturenpark '7 summits' aan de Donkvijver in Oudenaarde is er een hoge klimtoren, je kan er pedalo varen, een speleoparcours afleggen of een death-ride maken. Het bijhorende blotevoetenpad (met Moerasparcours) is bovendien toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Beeld: © Stad Gent - Dienst Toerisme - Bas Bogaerts