Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
plan bier

Over Vlaanderen Vakantieland

De vijf Vlaamse provincies werken samen om het toerisme in Vlaanderen intens te promoten. Liefst 69% van alle overnachtingen in Vlaanderen komen van toeristen uit eigen land.

Sedert enkele jaren zijn de vijf Vlaamse provincies bevoegd voor de promotie van het toerisme in het binnenland. En met succes. Volgens de meest recente cijfers* zijn Belgen land goed voor 69% van alle vakantieovernachtingen in het Vlaams Gewest. In absolute cijfers gaat het om 16,2 miljoen overnachtingen. Dit binnenlands toerisme levert de sector naar schatting een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard euro op.

Rol van de provincies

Door de herschikking van de provinciale bevoegdheden spelen de Vlaamse provincies een grote rol in het binnenlands toerisme. Via strategische beleidsplannen werken ze samen met lokale overheden, ondernemers en diverse organisaties aan de identiteit en de ontwikkeling van toeristische regio’s. Via impulsprogramma’s ondersteunen zij investeringen. Zelf staan ze in voor uitbouw en onderhoud van fiets- en wandelroutes en –netwerken. Provincies begeleiden ook samen met sectororganisaties de ondernemers op vlak van regiokennis, kwaliteit of communicatie. De promotiecampagnes in eigen land moeten het aantrekkelijke aanbod kenbaar maken.

Vanaf dit jaar zullen de provincies gezamenlijk het binnenlands toerisme promoten onder de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Deze merknaam blijkt nog steeds zeer gekend en zegt perfect waarover het gaat.

Vlaanderen Vakantieland

Voortaan wordt Vlaanderen Vakantieland dus de koepelnaam waarmee de provincies een breed publiek willen inspireren om een vakantie te plannen in gastvrij Vlaanderen. Centraal in de campagne staat het digitaal inspiratieplatform www.vlaanderenvakantieland.be waarop journalisten en gastschrijvers verrassende reisverhalen brengen. De ene keer wordt het een reisverhaal dat rijkelijk geïllustreerd wordt met foto’s, andere verhalen worden aan de hand van een video gebracht. Je vindt er ook tal van leuke adresjes en logiessuggesties. Alle artikels kunnen gefilterd worden op regio en/of thema. Wie geïnteresseerd is kan zich abonneren op een online magazine met de nieuwste tips.

“Meerderde keren per jaar kiezen Vlamingen graag voor een korte vakantie in Vlaanderenland. Een kortbij bestemming en toch een groot vakantiegevoel: de Vlamingen ontdekken graag het goede leven dichtbij huis. Dat er heel wat te ontdekken valt, willen we aantonen met de verhalen in ‘Vlaanderen Vakantieland’”, aldus de gedeputeerden voor toerisme van de vijf provincies.

(*) Cijfers voor 2016 op basis van info FOD Economie en Westtoer. Alle cijfers betreffen vakantieovernachtingen van Belgen in het Vlaams Gewest, inclusief directe verhuur Kust.

Social media

Volg Vlaanderen Vakantieland via Facebook, Instagram en Youtube voor meer tips en inspiratie.

Contactgegevens

Vlaanderen Vakantieland
Diestsevest 40
3000 Leuven
info@vlaanderenvakantieland.be
Tel: +32 (0)16 28 60 35
Fax: +32 (0)16 28 60 39